Tujina

V Siriji izginila dva poročevalca agencije Reuters

Damask, 27. 03. 2011 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Siriji sta izginila dva novinarja, ki sicer poročata za Reuters. Oblasti v Siriji so se odločile odpraviti izredno stanje, ki so ga v državi uvedli leta 1963. Sirski predsednik je že pred dnevi sporočil, da razmišljajo o tem ukrepu.

Pogrešana sta dva novinarja agencije Reuters, ki sta poročala o dogajanju v Siriji. Ayat Basma in snemalec Ezzat Baltaji naj bi se že včeraj popoldne vrnila v Libanon. Tik pred odhodom pa sta izginila.

Basma in Baltaji, oba državljana Libanona, sta v Sirijo odpotovala v četrtek. Od sobote zvečer pa nista več dosegljiva prek telefona. "Zelo smo zaskrbljeni zaradi kolegov, ki sta pogrešana. Pristojne oblasti v Siriji smo prosili, naj nam pomagajo pri iskanju kolegov, naj jima pomagajo, da se varno vrneta domov," je povedal urednik Stephen Adler.

Predstavnik sirskih oblasti je sporočil, da delajo na primeru in ga poskušajo rešiti. Eden od urednikov agencije Reuters bo odpotoval v Damask, da bi se o postopku iskanja uradno pomenil s sirskimi oblastmi.

Sirske oblasti odpravile izredne razmere

Svetovalka sirskega predsednika Bašarja al Asada, Busaina Šaban, je v Damasku danes potrdila omenjeno odločitev, vendar pa ob tem ni navedla, kdaj naj bi ta stopila v veljavo.

Odprava izrednih razmer je sicer ena od glavnih zahtev protestnikov, ki zahtevajo demokratične spremembe. Izredne razmere so uvedli 8. marca 1963 s prihodom na oblast nacionalistične stranke Baas. Na podlagi tega so oblasti močno omejile pravice državljanov, izredne razmere pa so tudi omogočile samovoljne aretacije in preganjanje političnih nasprotnikov.

Protestniki v Dari
Protestniki v Dari FOTO: Reuters

Sirska vlada je sicer danes tudi sporočila, da so za nasilje v mestu Latakia, v katerem je bilo v minulih dveh dneh ubitih 12 ljudi, odgovorni neznanci napadalci, ki so s streh zgradb streljali na protestnike.

Teden dni trajajoči politični nemiri na jugu Sirije so se v petek razširili še na druge dele države, tudi v obmorsko mesto Latakia na severu države, kjer se je na mirnih prodemokratičnih protestih zbralo 3000 ljudi. Po poročanju sirske tiskovne agencije Sana, ki se sklicuje na vladne predstavnike, naj bi strelci s streh slepo streljali na ljudi, vdirali v domove in uničevali javno premoženje. Njihova identiteta za zdaj ni znana.

Med smrtnimi žrtvami so bili tako civilisti kot tudi pripadniki varnostnih sil in tudi dva pripadnika "oboroženih elementov". Ranjenih je bilo okoli 200 ljudi, večina od njih pripadnikov varnostnih sil.

Današnje vladno sporočilo o smrtnih žrtvah je prva uradna ocena razsežnostih nasilja v Latakii. V mesto, ki leži 350 kilometrov severozahodno od Damaska, je danes prispela vojska, ki sedaj nadzoruje razmere v mestu.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
28. 03. 2011 04.59
Reuters je britanski, nisem vedel da je Velika Britanija najbolj zasovražena zahodna država, na katerem mestu je pa Amerika?
proofreader
27. 03. 2011 23.10
Z novinarji je vedno križ, samo težave delajo.
tinetone
27. 03. 2011 22.30
HAWX
27. 03. 2011 21.53
2 vohuna manj!! Če pa že nista bila pa itak delata za najbolj lažljivo zahodno propagandno sploh direkt v lasti najbolj krvavih bankirjev.
Martian
27. 03. 2011 18.38
48 let so imeli izredne razmere brez razloga,...zdej ko pa so razlogi,so jih pa ukinili......