Tujina

Sfor zanika obtožbe

Sarajevo/Pariz, 02. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Sfor je zanikal obtožbe medijev, da je za nesrečo letala makedonske vlade kriva pokvarjena oprema na mostarskem letališču.

Nismo krivi, trdijo v Sforju (Foto: Reuters)
Nismo krivi, trdijo v Sforju (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Premier BiH Adnan Terzićpa je v pogovoru za današnjo izdajo Dnevnega avaza poudaril, da dokler ne bodo preiskali vseh morebitnih vzrokov za nesrečo letala, ne morejo govoriti o krivcih, niti nima nihče pravice s prstom kazati na sile Sfor.

"Oprema je moderna, servisirana in redno vzdrževana, prav tako pa jo pregledamo vsak dan. Sfor redno uporablja letališče in letala, kar pomeni, da imamo popolno zaupanje v tukajšnjo opremo," je poudaril tiskovni predstavnik Mednarodnih stabilizacijskih sil v BiH (Sfor) Dave Sullivan. Ob tem je zanikal, da bi se francoska kontrolorja poletov, ki sta bila v času nesreče na letališču, že vrnila v Francijo. Kot je dejal, sta še vedno v BiH, preiskovalci pa so ju že zaslišali in bosta na voljo tudi za morebitna druga zaslišanja, povedal pa je tudi, da so zvočne posnetke pogovora med pilotom in kontrolorji leta na mostarskem letališču že predali preiskovalcem nesreče. Sullivan, ki je poudaril, da ni primerno, da Sfor ugiba o vzrokih tragedije, je ob tem dodal, da so predstavniki sil Sfor, ki na mostarskem letališču nadzirajo letalski promet, usposobljeni v skladu z mednarodnimi pravili. Dodal je tudi, da radar ne pokriva dostopa do letališča, tako da ima kontrolni stolp podatke le o zadnjem položaju letala, ki mu ga je sporočil pilot letala.

Razbitine letala so raztreščene po precej veliki površini bosanske gorate pokrajine. Bo potem, ko bodo zbrali vse, kaj več jasno? (Foto: Reuters)
Razbitine letala so raztreščene po precej veliki površini bosanske gorate pokrajine. Bo potem, ko bodo zbrali vse, kaj več jasno? (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Tudi tiskovna predstavnica francoskega zunanjega ministrstva je poudarila, da so kakršnekoli špekulacije in obtožbe preuranjene, saj še niso zbrali dovolj dokazov za kakršenkoli zaključek. "Razpravljanje medijev je treba ustaviti," je izjavila, "počakati je treba na izsledke preiskave. Kakršnikoli komentarji in izjave na tej fazi so potemtakem prezgodnji."

Radar pokvarjen že tri dni pred nesrečo?

Izvedenci naj bi identificirali že vse posmrtne ostanke žrtev nesreče, v kateri so ob Trajkovskem umrli še štirje člani vladne delegacije, dva varnostnika in dva pilota. Trupla bodo v sredo prenesli v Sarajevo, v Skopje pa bodo prispela isti dan popoldne. Tam bo v petek tudi pogreb Trajkovskega.

Bosanska televizija, ki je navedla zanesljive policijske vire, je sinoči poročala, da je za nesrečo odgovoren francoski bataljon sil Sfor z mostarskega letališča. Navedla je, da je bil radar, ki bi moral slediti letalo, pokvarjen že tri dni prej. Po navedbah televizije je preiskava tudi pokazala, da za nesrečo ni bil kriv pilot niti tehnična napaka na letalu, saj je bilo letalo kak mesec prej v celoti servisirano v Nemčiji. Francoski kontrolor poletov sil Sfor naj bi s pilotom letala govoril francosko, kar je povsem v nasprotju z mednarodnimi pravili. Na televiziji so še poročali, da se je francoski kontrolor poletov, ki je usmerjal makedonsko vladno letalo, že čez dva dni vrnil v Francijo.

Vzrok nesreče letala, v katerem je ob Trajkovskem v četrtek kakih 15 kilometrov južno od Mostarja umrlo še osem ljudi, je torej še vedno neznanka. Makedonski premier Branko Crvenkovski je zato v pismu generalnega sekretarja zveze Nato Jaapa de Hoopa Schefferja zaprosil, naj glede na dejstvo, da zračne koridorje v BiH nadzira francoski kontingent Sfor, Nato in on osebno zagotovijo, da bodo vsi podatki in informacije v zvezi s tragedijo na voljo preiskovalcem. "Nato skrbi in bo priskrbel kakršnokoli pomoč in podporo preiskavi," je poudaril tiskovni predstavnik Nata James Appathurai v Bruslju ter povedal, da se bo generalni sekretar zveze Nato udeležil pogreba Trajkovskega in osebno prenesel izraze sožalja.