Tujina

Se Mladiću iztekajo dnevi?

Beograd, 23. 06. 2006 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obtoženec haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine Ratko Mladić naj bi bil po kapi v kritičnem stanju.

Neimenovani vir je poudaril, da je Mladič: " zelo propadel, dejansko je delno ali skoraj povsem nepokreten, kar ni čudno, saj ima 64 let."

Najbolj iskani obtoženec haaškega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, Ratko Mladić, naj bi bil po tretji možganski kapi, ki jo je utrpel pred tednom dni, v kritičnem stanju, je danes poročal srbski tabloid Kurir. "Mladić je v kritičnem stanju in njegove možnosti za preživetje so slabe," je po navedbah časnika povedal dobro obveščeni vir, ki je zelo blizu generalu.

Bosanski Srb
Bosanski Srb FOTO: Reuters

Osnovni problem naj bi bil v tem, da Mladić v svojem skrivališču, kamor se je zatekel pred roko pravice, nima ustrezne medicinske oskrbe, tako da že izbirajo kraj, kjer ga bodo pokopali. Kot je povedal vir, razmišljajo o "nekaj objektih srbske pravoslavne cerkve na območju Vojvodine", še posebej pa o samostanih na Fruški gori, v Banatu ali Bački.

Prvo možgansko kap naj bi Mladić, ki je na haaškem sodišču obtožen genocida in vojnih zločinov, utrpel pred desetimi leti, drugo pa štiri leta kasneje oziroma leta 1999. Zaradi visokega krvnega pritiska naj bi bil vsa ta leta, ki jih je preživel na begu, v slabem zdravstvenem stanju.

Radovan Karadžič in Ratko Mladič
Radovan Karadžič in Ratko Mladič FOTO: Reuters

Govorice, da je Mladić, proti kateremu je glavna haaška tožilka Carla Del Ponte vložila obtožnico zaradi njegove vloge pri obleganju Sarajeva in pokolu v Srebrenici, mrtev, so se sicer pojavile v začetku tedna, potem ko je stranka srbskega premiera Vojislava Koštunice zastavila vprašanje, kaj bi se zgodilo s pogoji Evropske unije Srbiji, če bi bil Mladić mrtev.

EU bo pomagala Srbiji, če bo izpolnila svoje obveznosti

Nujno je, da našim mednarodnim partnerjem pošljemo jasno sporočilo, da se nismo odpovedali našemu glavnemu cilju - evropski integraciji," je dejala Markovičeva .

Članstvo v EU je še vedno glavna prednostna naloga Srbije, je na srečanju z vodjo delegacije Evropskega parlamenta za Jugovzhodno Evropo Doris Pack in posebnim odposlancem EU za Kosovo Stefanom Lehnejem zatrdila podpredsednica srbske vlade Ivana Dulič Marković.

Lehne je ob tem pojasnil, da v EU obstaja politična volja pomagati Srbiji, vendar pa se od Beograda pričakuje, da bo izpolnil svoje obveznosti. Pri tem je posebni odposlanec EU izpostavil predvsem nujnost polnega sodelovanja srbskih oblasti s haaškim Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije.

Odnosi med Brusljem in Beogradom so se poslabšali po majski odločitvi EU, da zamrzne pogajanja o sklenitvi sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju, dokler Srbija ne bo aretirala Ratka Mladića. Ta naj bi se po trditvah glavne haaške tožilke Carle Del Ponte skrival v Srbiji, kjer pa doslej niso pokazali nobene volje za njegovo prijetje.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.