Tujina

Se je morilec izdal sam?

Ipswich, 18. 12. 2006 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.L./M.K./STA
Komentarji
0

Policija je aretirala moškega, osumljenega umora petih prostitutk v Suffolku. Forenziki že preiskujejo njegovo hišo.

Umori prostitutk so v javnosti sprožili debate o prostituciji v Veliki Britaniji
Umori prostitutk so v javnosti sprožili debate o prostituciji v Veliki Britaniji FOTO: Reuters

Na novinarski konferenci v Ipswichu je policijski načelnik Stewart Gull sporočil, da so aretirali moškega, ki je osumljen umora petih prostitutk v Ipswichu na vzhodu Anglije. Moški je Tom Stephens, okoliški delavec v trgovini, pa tudi občasni taksist.

37-letnega Stephensa, ki je bil nekoč tudi policist, so aretirali na njegovem domu v Trimleyju, majhnem mestecu v bližini pristanišča Felixstowe, ki je 10 kilometrov oddaljen od Ipswicha. Stephens je bil poročen osem let, a je zakon propadel, zdaj pa živi sam.

Serija umorov se je začela 2. decembra, ko so našli prvo žrtev, ostale štiri pa so našli v naslednjih desetih dneh. Vse žrtve so našli gole, vendar obdukcija ni pokazala hujših poškodb ali spolne zlorabe. Policija zato domneva, da je morilec ženske najprej omamil.

Osumljenca zadržujejo na policijski postaji v Suffolku, medtem pa policija preiskuje njegovo hišo za morebitne dokaze o njegovi krivdi.

Na Stephensa je policija postala pozorna po intervjuju za Sunday Mirror, v katerem dejal, da dekleta dobro pozna ter da ga je policija zaslišala že štirikrat. 'Nisem zaskrbljen zaradi obtožb, saj sem nedolžen', zatrjuje osumljenec. Kot je povedal za časnik, je "prijatelj" vseh umorjenih deklet, vendar nima alibija. Po lastnih navedbah naj bi bil njihov "zaščitnik" in bi tako, če bi želel, imel tudi priložnost za zločin, saj so mu dekleta "tako zaupala".

Stephens pa je v intervjuju tudi dejal, da nima alibija za čas vseh petih umorov. Policija je postala sumljiva prav ob teh besedah, saj v javnost nikoli ni prišla informacija, kdaj točno so bile ženske umorjene, zato Stephens tudi ne bi mogel vedeti, ali ima za takrat alibi ali ne.

Stephensa je pred njegovo aretacijo intervjuval tudi BBC, med intervjujem pa je Stephens dejal, da je bil občasni fant ene od žrtev, Tanie Nicole, prav tako pa naj bi se sestajal tudi z drugo žrtvijo, AnnetteNicholls. Policija je Stephensena aretirala že kmalu po odkritju prve žrtve, takrat pa so mu odvzeli tudi mobilni telefon in prenosni računalnik.

Policijska preiskava v Ipswichu
Policijska preiskava v Ipswichu FOTO: Reuters

"Aretirani moški je osumljen umora petih prostitutk, Gemme Adams, Tanie Nicol, Anneli Alderton, Paule Clennel in Annette Nicholls," je povedal načelnik Gull. Policija ima zdaj do srede zjutraj čas, da obtoži Stephensa umorov ali pa zaprosi za podaljšanje njegovega pripora.

Žrtve so bile stare od 19 do 29 let, vse pa naj bi se prodajale zaradi odvisnosti od mamil. Policija je prvo žrtev našla 2. decembra, truplo 25-letne Gemme Adams so odkrili v potoku ob mestu. Šest dni pozneje so v bližini odkrili truplo njene prijateljice, 19-letne Tanie Nicol, 10. decembra pa so našli še tretjo žrtev, 24-letno Anneli Alderton. 24-letno Paulo Clennell, ki je pred izginotjem v pogovoru za televizijo dejala, da - kljub umorom treh prostitutk - dela na ulici, ker potrebuje denar ter 29-letno Annette Nicholls, pa so našli na polju v bližini vasi Levington.

Področje Suffolka se je znašlo v središču britanskih medijev že pred sedmimi leti, ko je na poti iz diskoteke v Felixstowu izginila 17-letna Vicky Hall, ki so jo pozneje našli mrtvo v nekem jarku v Creeting St. Petru, nekaj več kot 30 kilometrov od Felixtowa. Policija je sprva domnevala, da je bila zadušena, a med obdukcijo niso našli konkretnega vzroka smrti. Čeprav je podobnost med tem umorom in umori petih prostitutk, pa policija primerov ne obravnava kot povezanih.

Forenziki
Forenziki FOTO: Reuters

Ob primeru so prišli na dan spomini na "Jacka Razparača", ki je konec 19. stoletja umoril najmanj pet londonskih prostitutk. Oživeli pa so tudi spomini na morilca Petra Sutcliffea, "Yorkshirskega razparača", ki je med letoma 1975 in 1980 prežal na prostitutke v Yorkshiru. Umoril je 13 žensk, še sedem pa jih je napadel.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.