Tujina

Se bodo pogovarjali o prenosu oblasti?

Sana, 05. 04. 2011 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Spopadi med protivladnimi protestniki in Salehovimi silami se nadaljujejo. V jemenski prestolnici je bilo ubitih pet ljudi, še štirje pa so bili ranjeni. Spopadi se nadaljujejo tudi v Taizu.

Jemenska opozicija, ki zahteva odstop predsednika Alija Abdulaha Saleha, je danes izrazila pripravljenost na pogovore o "prenosu oblasti", vendar samo o tem, je dejal predstavnik opozicije Mohamed Kahtan. Tako še vedno vztrajajo pri odhodu Saleha. S tem so opozicijski predstavniki sprejeli vabilo Sveta za sodelovanje zalivskih držav (GGC), da bi v Savdski Arabiji pripravili pogovore za končanje nemirov in protivladnih demonstracij, ki v državi potekajo že skoraj dva meseca.

Sana
Sana FOTO: Reuters
Uradni Washington je danes povečal pritisk na Saleha in ga pozval, naj preda oblasti, je dejal neimenovani ameriški vir.

V soboto je sicer koalicija jemenskih opozicijskih strank razkrila načrt, po katerem naj bi predsednik Saleh odstopil in oblast predal podpredsedniku. Ustanovili bi tudi začasni nacionalni kongres, opozicija pa naj bi vodila prehodno vlado narodne enotnosti.

Vrhovna komisija naj bi nadzorovala izvedbo vseh prihodnjih volitev in referendumov. Poleg tega naj bi skupina strokovnjakov pripravila predlog ustavnih sprememb, oblikovali pa naj bi tudi "prehodni vojaški svet, sestavljen iz častnikov, ki so znani po svojih sposobnostih in integriteti ter so spoštovani v vojski".

Protesti se nadaljujejo

Sana
Sana FOTO: Reuters

Spopadi med protivladnimi protestniki in Salehovimi silami se medtem nadaljujejo. V prestolnici Sani je bilo danes ubitih pet ljudi, še štirje pa so bili ranjeni.

Nasilje se je nadaljevalo tudi v mestu Taiz na jugu države, kjer so policisti proti protestnikom danes izstrelili solzivec, pri čemer naj bi bilo poškodovanih okoli 400 ljudi. V ponedeljek je bilo sicer v tem mestu ubitih najmanj 17 ljudi, ko se je policija odločila razgnati protestnike s silo. Še okoli tisoč ljudi je bilo ranjenih.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.