Tujina

Se bo Fatah zavzel za mir z Izraelom?

Ramala/Tel Aviv/Bruselj/Jeruzalem, 10. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Palestinski parlament je preložil glasovanje o zaupnici novi palestinski vladi, ki deluje po junijskih zahtevah ZDA in Izraela za spremembo palestinskih oblasti. Arafatovo gibanje Fatah pa je začelo pogovore o posebnem dokumentu, s katerim bi prepovedali napade na Izrael.

Fatah, ki dokument oblikuje pod pokroviteljstvom diplomatov Evropske unije, še ni sprejel odločitve glede dokumenta. Priprava dokumenta s tako vsebino pa je sprožila neodobravanje v vrstah oboroženega krila Fatah Brigade mučenikov Al Akse, ki je zavrnilo vsakršno premirje. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pa naj bi se tudi oni pridružili odpovedi nasilju.

Kot naj bi povedal vodja Fataha na Zahodnem bregu Husein al-Šejk, pismo še ni končna različica dokumenta, saj ima vodstvo Fataha do njega nekatere zadržke, o čemer naj bi se pogovarjal z diplomati EU.

Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP pa je Fatah objavil tri strani dolgo pismo, v katerem je izrazil nasprotovanje in napovedal preprečitev napadov na civiliste v Izraelu, zavzel pa se je za nadaljnje napade na Izraelce na Zahodnem begu in v Gazi.

Visoki komisar za skupno zunanjo in varnostno politiko EU Javier Solana je že pozdravil Fatahova prizadevanja. "Pozdravljam poziv k takojšnji prekinitvi napadov na izraelske civiliste, ki ga je izdal Fatah, in pozdravljam zaobljubo, da si bo gibanje prizadevalo za preprečevanje takšnih operacij," je zapisal Solana in pojasnil, da je poziv Fataha izrednega pomena, saj prihaja iz korenin palestinskih gibanj.

Javier Solana je že pozdravil namero organizacije Fatah
Javier Solana je že pozdravil namero organizacije Fatah FOTO: Reuters

Palestinski parlament problemtizira palestinsko vlado

V palestinskem parlamentu pa je prišlo do razhajanj glede predmeta glasovanja. Po mnenju Arafata bi moral parlament glasovati le o imenovanju petih novih ministrov, medtem ko poslanci zahtevajo glasovanje o zaupnici celotni vladi. Že pred odločitvijo o preložitvi glasovanja o zaupnici je skupina palestinskih parlamentarce zagrozila, da bo strmoglavila novo Arafatovo vlado, ker Arafatu ni uspelo odstaviti skorumpiranih in nesposobnih ministrov.

Glasovanje proti novi vladi so napovedali tudi nekateri poslanci iz vrst Fataha.

Kot je povedal poslanec Fataha za območje Dženina na severu Zahodnega brega Džamal Šati, Fatah še ni sprejel dokončne odločitve glede glasovanja, "toda znotraj Fataha obstajalo težnje za glasovanje proti novi vladi". Dodal je, da je sedanja vlada popolna kopija prejšnje in da v Fatahu niso opazili pravih sprememb.

Poslanci iz območja Gaze pa zasedanje v Ramali še nadalje spremljajo prek videokonference, iz solidarnosti do 14 parlamentarcev iz Gaze, ki jim je Izrael v nedeljo zaradi domnevnih povezav s skrajneži onemogočil odhod v Ramalo.

Pogovori med Izraelci in Palestinci se nadaljujejo

Izraelski zunanji minister Šimon Peres se je v Tel Avivu srečal z visoko palestinsko delegacijo pod vodstvom glavnega palestinskega pogajalca Sajeba Erekata. Erekat je po pogovorih povedal, da ne more govoriti o "pozitivnih rezultatih tega srečanja", namignil pa je, da so na sestanku razpravljali o humanitarnih, varnostnih in političnih vprašanjih. Iz urada Šimona Peresa pa so ob koncu srečanja v Tel Avivu poslali sporočilo za javnost, v katerem so zapisali, da se je Izrael odločil, da bo "turistom dovolil vstop v palestinska avtonomna mesta Betlehem in Jeriho".

Izrael bo turistom odprl nekatera palestinska mesta, je sporočil minister Peres
Izrael bo turistom odprl nekatera palestinska mesta, je sporočil minister Peres FOTO: Reuters

Pogovore na visoki ravni med Palestinci in Izraelci naj bi v prihodnjih dneh nadaljevala izraelski obrambni minister Benjamin Ben Eliezer in palestinski notranji minister Abdel Razak Jahja, ki se bosta pogovarjala o morebitnem umiku izraelske vojske iz Hebrona. "Izrael se bo umaknil iz vseh krajev, kjer bodo Palestinci dokazali, da so sposobni vzdrževati varnost," so sporočili z urada izraelskega zunanjega ministra.

Izrael palestinskim oblastem sicer dolguje skupno več kot dve milijardi šeklov (skoraj 600 milijonov evrov).

Izraelski premier Ariel Šaron pa je medtem sporočil, da je na čelo izraelske obveščevalne službe Mossad postavil enega od svojih nekdanjih političnih svetovalcev Meira Dagana. 55-letni Dagan bo na položaju nasledil Ephraema Halevyja, ki je na začetku septembra postal vodja sveta za nacionalno varnost.

Izrael pa je palestinskim avtonomnim oblastem nakazal nadaljnjih 70 milijonov šeklov (okoli 15 milijonov evrov) od davkov, ki jih je pobral v imenu palestinskih oblasti in jih zadržal z obrazložitvijo, da s tem skuša preprečiti terorizem.

SORODNI ČLANKI