Tujina

Šaron: Sirski predsednik je nevaren

Jeruzalem/Doha, 15. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Izraelski premier Ariel Šaron je izjavil, da je sirski predsednik Bašar al Asad "nevaren", saj bi se lahko zmotil pri oceni razmerja sil med Izraelom in Sirijo, tako kot se je zmotil v zvezi z Američani. Šaron je ZDA predlagal, naj Siriji predloži seznam zahtev.

Izraelski premier Ariel Šaron: Prepričan je, da zlo predstavljajo njegovi sosedje Sirijci
Izraelski premier Ariel Šaron: Prepričan je, da zlo predstavljajo njegovi sosedje Sirijci FOTO: Reuters

Šaron je povedal, da izraelske tajne službe vedo, da je Sirija sprejela predstavnike padlega iraškega režima in da je Irak pred ameriško-britanskim posredovanjem v Sirijo premestil orožje, da bi ga skril pred ZDA ali da bi oborožil skrajno islamsko gibanje Hezbolah. Šaron je ZDA ob tem pozval, naj izvajajo zelo močan pritisk na Sirijo, "ne nujno v smeri vojne", a političen in gospodarski pritisk.

"Asad je nevaren, ker je njegova sposobnost presoje nepopolna. Med vojno v Iraku je dokazal, da nima zmožnosti potegniti zaključkov iz relativno očitnih dejstev," je še povedal Šaron. "Vsi, ki so pred vojno v Iraku razmislili, so lahko vedeli, da bo Irak poraženec. A Asad je ocenil, da bodo izgubile ZDA," je še dodal. Kot je še povedal Šaron, je Asad nevaren tudi zato, "ker ima sile, ki ga ubogajo: Hezbolah".

Šaron je ob tem navedel seznam zahtev, ki bi jih morali po njegovem mnenju Američani predstaviti Sircem. Med njimi je Šaron navedel zahtevo po izgonu in razbitju palestinskih terorističnih organizacij, ki delujejo iz Damaska, kot sta Hamas in Islamski džihad.