Tujina

Samomorilski napad v Kfar Sabi

Tel Aviv, 24. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za samomorilski bombni napad na železniški postaji v mestu Kfar Sava v Izraelu naj bi bile odgovorne Brigade mučenikov Al Aksa, skrajno krilo Fataha, palestinskega voditelja Arafata. V napadu je poleg samomorilca umrla še ena oseba, 13 pa jih je bilo ranjenih.

Prizorišče samomorilskega napada v Kfar Sabi
Prizorišče samomorilskega napada v Kfar Sabi FOTO: Reuters

V samomorilskem bombnem napadu na železniški postaji v izraelskem mestu Kfar Saba severno od Tel Aviva je poleg 18-letnega napadalca umrla še ena oseba, 13 pa jih je ranjenih. Uradni tiskovni predstavnik Brigad mučenikov Al Akse, ki naj bi bile odgovorne za napad, Abu Mudžahed je sicer zanikal odgovornost njegove skupine. Po njegovih besedah naj bi napad izvedla lokalna odpadniška frakcija.

Palestinski voditelj Jaser Arafat je obsodil samomorilski napad na železniški postaji: "Obsojam to operacijo, ki je bila naperjena proti izraelskim civilistom, in jo ocenjujem za nesprejemljivo," je povedal.

Po prvih podatkih policije naj bi napadalec prišel iz begunskega taborišča pri Nablusu na Zahodnem bregu, razstrelil pa se je po tem, ko mu je izraelski varnostnik skušal preprečiti vstop v poslopje železniške postaje. V napadu je poleg napadalca umrl tudi varnostnik, več kot deset oseb pa je bilo ranjenih.

Neimenovani izraelski predstavnik je dejal, da atentat dokazuje, da "mora biti prednostna naloga nove palestinske vlade vojna proti terorističnim organizacijam, kot sta Hamas in Islamski džihad, ne pa pogajanja z njimi".

Streljanje v bližini Nablusa

Z Zahodnega brega pa poročajo o dveh novih smrtnih žrtvah spopadov med izraelsko vojsko in Palestinci. Gre za 17-letnega palestinskega šolarja in nekega 24-letnega Palestinca. Po navedbah očividcev je izraelska vojska opoldne vdrla v vas v bližini Nablusa, po robu pa so se ji postavili šolarji in oboroženi Palestinci. Prišlo je do streljanja, v katerem sta bila ubita omenjena dva Palestinca.

Abas nadaljuje posvetovanja o sestavi vlade

Mahmad Abas in Jaser Arafat sta dosegla soglasje glede oblikovanja palestinske vlade
Mahmad Abas in Jaser Arafat sta dosegla soglasje glede oblikovanja palestinske vlade FOTO: Reuters

Potem ko sta palestinski voditelj Jaser Arafat in mandatar za sestavo palestinske vlade Mahmud Abas v včeraj dosegla dogovor o oblikovanju nove vlade, je palestinska stran danes sporočila, da Abas nadaljuje posvete s kandidati za ministrske položaje. Abas naj bi po pričakovanjih še danes objavil dokončen seznam ministrov. Rusija je pozdravila dogovor med Arafatom in Abasom, sicer pa Izraelce in Palestince pozvala k preudarnosti.

Seznam ministrov nove palestinske vlade morajo uradno potrditi palestinski voditelj Jaser Arafat, centralni komite Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) in palestinski parlament.

Palestinski mediji so objavili predčasni seznam ministrov nove palestinske vlade pod vodstvom premiera Mahmuda Abasa. Palestinski vladni kabinet bo po navedbah palestinskih medijev štel 24 ministrov in dva ministra brez listnice.

Oba palestinska predstavnika sta se sporazumela tudi glede vprašanja nekdanjega vodje varnostne službe na območju Gaze Mohameda Dahlana. Po besedah Abdelrahima bo Dahlan v novem palestinskem vladnem kabinetu minister, pristojen za notranjo varnost, notranje ministrstvo pa bo vodil premier Abas.

Novo vlado mora potrditi še palestinski parlament, kar pa je po sedanjem dogovoru med Arafatom in Abasom zgolj še formalnost. Predsednik palestinskega parlamenta Ahmed Kurej je napovedal, da bi lahko sejo parlamenta sklical najhitreje v nedeljo ali ponedeljek.

Izraelsko vodstvo pozdravilo dogovor

Izraelsko vodstvo je prav tako pozdravilo sklenitev dogovora med Arafatom in mandatarjem Abasom glede oblikovanja nove vlade. Izraelski obrambni minister Šaul Mofaz je Abasu zaželel veliko uspeha na položaju premiera, izraelski premier Ariel Šaron pa je že napovedal okrepitev prizadevanj za mirno rešitev bližnjevzhodnega konflikta.

Ariel Šaron
Ariel Šaron FOTO: Reuters

"Približujemo se prelomnici, ko se Palestinci končno le začenjajo zavedati, da morajo zaradi velikega prizadevanja Izraela za boj proti terorizmu zamenjati svojo vodstvo," je dejal Mofaz med neko prireditvijo v kraju Sderot na jugu Izraela.

"Moja vlada si bo na vsak način prizadevala, da bi dosegla sporazum, ki bo prinesel mir," pa je dejal Šaron, ki se je prav tako udeležil slovesnosti v Sderotu.

SORODNI ČLANKI