Tujina

Ruske častnike predali OVSE

Moskva, 02. 10. 2006 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Gruzija je štiri ruske častnike, ki jih je aretirala zaradi suma vohunjenja, predala OVSE-ju.

Gruzijska policija
Gruzijska policija FOTO: Reuters
Ruska železnice (RZD) so se odločile prekiniti kupovanje gruzijskih delov za svoja vozila, medtem ko je ruska pošta zamrznila vsakršno poštno komuniciranje.

Gruzija je štiri ruske častnike, ki so bili aretirani zaradi domnevnega vohunjenja, v Tbilisiju izročila predsedujočemu Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), belgijskemu zunanjemu ministru Karlu de Guchtu. Gruzijski uradnik je vsakemu od častnikov prebral izjavo, v kateri jih je obvestil, da so izgnani iz Gruzije in se tja ne smejo vrniti.

Predstavniki OVSE naj bi častnike pospremili na letališče, od koder naj bi jih z letalom prepeljali v Rusijo. De Gucht je ob tem Rusijo, ki je prekinila vse letalske, ceste in železniške povezave z Gruzijo, pozval, naj obnovi prometne in poštne povezave s sosedo. "Zelo pomembno je, da se obnovi letalski promet, odpre meje in omogoči normalne stike med Rusijo in Gruzijo," je poudaril predsedujoči OVSE.

Putin svari Busha

George Bush in Vladimir Putin na neformalnem srečanju julija
George Bush in Vladimir Putin na neformalnem srečanju julija FOTO: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je ameriškega kolega Georgea Busha v telefonskem pogovoru posvaril pred vsakršnimi "dejanji tretjih držav", ki bi lahko Tbilisi opogumile v njegovi "uničevalni politiki", so sporočili iz Kremlja. Putin je sicer že v nedeljo kritiziral "tuje sponzorje" Gruzije, pri čemer gre za jasen namig na Washington in zvezo NATO.

Kot je dejal Putin, "je vsako dejanje tretjih držav, ki bi jih lahko gruzijsko vodstvo interpretiralo kot spodbudo svoji uničevalni politiki, nedopustno in nevarno za mir in stabilnost v regiji". Pobuda za pogovor, med katerim sta predsednika razpravljala tudi o razmerah v Iranu in ruskih prizadevanjih za vstop v Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO), je sicer prišla iz Washingtona.

Kremelj že dalj časa meni, da za prizadevanji Gruzije po integraciji z Zahodom, predvsem pa za vstop v zvezo NATO, stoji Washington. Moskva ostro nasprotuje vsakršni nadaljnji širitvi NATO na ozemlja nekdanje Sovjetske zvečer, še posebej pa v Gruzijo, ki ima strateški položaj.

Spor med Rusijo in Gruzijo se vse bolj zaostruje. Ruski prometni minister je odredil tudi popolno blokado prometa z Gruzijo
Spor med Rusijo in Gruzijo se vse bolj zaostruje. Ruski prometni minister je odredil tudi popolno blokado prometa z Gruzijo FOTO: Reuters


Nova vojna na obzorju?

Rusija tudi ne izključuje možnosti vojaške akcije za rešitev spora z Gruzijo. "Izčrpali smo vse diplomatske korake v teh napetih odnosih," so dejali neimenovani ruski vojaški viri in pojasnili, da bi naslednja koraka lahko bila prekinitev diplomatskih odnosov in vojaška operacije. "Trenutno ni mogoče ničesar izključiti," so poudarili.

Odnosi med državama so se kritično zaostrili, ko je Tbilisi v sredo aretiral in nato zaradi suma vohunjenja odredil dva meseca pripora za štiri ruske častnike. Rusija je zato ustavila dogovorjeni umik svojih enot iz Gruzije, ki so še v dveh oporiščih, umaknila pa je tudi skoraj celotno diplomatsko osebje z družinami, vključno z veleposlanikom.

Tiskovni predstavnik gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija, ki sam izključil možnost ruske uporabe sile proti Gruziji, je medtem sporočil, da bo Tbilisi štiri prijete ruske častnike predal pod nadzor predstavnikov Mednarodne organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE).

Ruski vojaški viri ne izključujejo vojaškega posredovanja v sporu z Gruzijo
Ruski vojaški viri ne izključujejo vojaškega posredovanja v sporu z Gruzijo FOTO: Reuters


Sakašvili je komentiral besede ruskega predsednika Putina, ki jih je ta v nedeljo izrekel na izrednem zasedanju ruskega sveta za nacionalno varnost, kjer je politiko gruzijskih oblasti označil za nadaljevanja politike zloglasnega izvrševalca čistk sovjetskega diktatorja Stalina, Gruzijca Lavrenta Berije. Kot je menil gruzijski predsednik, kriza zaradi aretacije štirih ruskih častnikov ni resna. Po njegovih besedah pa Rusija pri tem pretirava. "Postali so tarča lastne propagande," je še dodal Sakašvili.

Po besedah Sakašvilija imata s Putinom nasprotujoča si stališča. "Putin je razpad Sovjetske zveze označil za največjo katastrofo 20. stoletja. Zame pa je to bil najsrečnejši dan mojega življenja," je kot primer navedel gruzijski predsednik. Sakašvili je imel pri tem v mislih lanski Putinov govor, v katerem je analiziral težave Rusije, s katerimi se je soočala po razpadu nekdanje države.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.