Tujina

Ruska blokada ostaja

Moskva/Tbilisi, 03. 10. 2006 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kljub temu da je Gruzija izpustila priprte ruske častnike, je začela veljati ruska prometna blokada te kavkaške države.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov kritizira ''tuje sponzorje'' Gruzije
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov kritizira ''tuje sponzorje'' Gruzije FOTO: Dare Čekeliš

Ob polnoči je začela veljati ruska prometna blokada, zaradi česar so paralizirane zračne, morske, železniške in cestne povezave z Gruzijo. Kot je povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, blokada ni časovno omejena, njen namen pa je "preprečiti ilegalni tok denarja iz Rusije v Gruzijo". Blokada obsega tudi poštne povezave, ruska duma pa jo namerava razširiti še na finančne transakcije z Gruzijo.
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da Rusija nima namena ukiniti sankcij, duma pa razpravlja tudi o prekinitvi finančnih transakcij z Gruzijo. Gruzijska ''provokativna'' dejanja pa je povezal z ZDA in zvezo NATO.


Sankcije je Rusija kljub temu, da je Gruzija aretirane ruske častnike v ponedeljek izpustila, uvedla zaradi neplačanih računov in drugih "resnih težav" v odnosih med državama, so pojasnili v Moskvi. Tbilisi tudi obtožujejo, da denar za nakup orožja dobiva iz nezakonitih virov, kar želijo preprečiti z blokado.

"Tistim, ki oborožujejo Gruzijo, ne bomo dajali potuhe," je dejal Lavrov. Rusija namreč verjame, da se Gruzija pripravlja na vojaško akcijo za ponovno priključitev separatističnih provinc Južne Osetije in Abhazije, ki imata podporo Rusije. Po drugi strani pa je denar, ki ga domov pošilja kakih pol milijona Gruzijcev, ki delajo v Rusiji, pomemben vir sredstev za gruzijsko gospodarstvo.

Potem ko je v preteklih dneh ruski predsednik Vladimir Putin ameriškega kolega Georgea Busha posvaril pred vsakršnimi "dejanji tretjih držav", ki bi lahko Tbilisi opogumile v njegovi "uničevalni politiki" ter kritiziral "tuje sponzorje" Gruzije, je na povezavo med ZDA, zvezo NATO in dejanji Gruzije opozoril tudi Lavrov. Kot je dejal, se je zaplet z aretacijo ruskih častnikov odvil tik po odločitvi zveze NATO o partnerskem programu za Gruzijo in takoj po obisku gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija v Washingtonu.

Predsedujoči Svetu zunanjih ministrov Evropske unije, finski vodja diplomacije Erkki Tuomioja je Moskvo ob tem pozval, naj se vzdrži provokativnih izjav ter se tako izogne zaostrovanju položaja. Obenem je tako ruske kot gruzijske oblasti pozval k reševanju dvostranskih vprašanj, iskrenemu dialogu in vzpostavljanju zaupanja.

Nekdanji premier Estonije Mart Laar pa je ocenil, da je pretirani ruski odziv na aretacijo njenih častnikov v Gruziji del širšega načrta za diskreditiranje Gruzije pred novembrskim vrhom zveze NATO v Rigi, na katerem naj bi med drugim razpravljali o intenzivnejšem dialogu s to državo.

Gruzija je v ponedeljek OVSE predala štiri ruske častnike
Gruzija je v ponedeljek OVSE predala štiri ruske častnike FOTO: Reuters


Rusijo vznemirja dejstvo, da se Gruzija, nekoč del Sovjetske zveze, pod Sakašvilijevim vodstvom obrača proti zahodu in se torej umika iz njenega vplivnega območja, pojasnjuje Laar. Zato poskuša Gruzijo prestrašiti ter ustvariti vtis, da gre za nestabilno in nezanesljivo državo, ki si domišlja, da si lahko privošči spor s svojo veliko sosedo.

Odnosi med državama so se kritično zaostrili, ko je Tbilisi minulo sredo aretiral in nato zaradi suma vohunjenja odredil dva meseca pripora za štiri ruske častnike. Rusija je zato ustavila dogovorjeni umik svojih enot iz Gruzije, ki so še v dveh oporiščih, umaknila pa je tudi skoraj celotno diplomatsko osebje z družinami, vključno z veleposlanikom.

.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.