Tujina

Rusija zavrača resolucijo

Washington/Bruselj, 12. 05. 2007 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
12

Osnutek resolucije o Kosovu, ki so ga izdelale ZDA in njene evropske zaveznice, je za Rusijo nesprejemljiv.

Posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari
Posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari FOTO: Reuters

"Seveda smo pripravljeni na pogovore z avtorji osnutka, a očitno je, da osnutek resolucije vsebuje člene, ki so nesprejemljivi za nas," je v sporočilu za javnost zapisalo rusko zunanje ministrstvo. V Moskvi hkrati poudarjajo, da je potrebno nadaljevati pogovore, s katerimi bi dosegli kompromis med Srbi in kosovskimi Albanci.

"Kot smo že večkrat ponovili, je moč pravo rešitev za Kosovo najti samo na osnovi sporazuma med obema stranema, med Srbi in kosovskimi Albanci, in ne na temelju kakšne vsiljene resolucije," je poudaril tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Mihail Kamijnin in dodal, da se Rusija zavzema, da bi "skupno določili naslednji korak, ki bo vzpodbudil proces pogajanj, ki bi privedla do kompromisne rešitve v skladu z interesi globalne stabilnosti".

ZDA in njene evropske zaveznice - Francija, Velika Britanija in Nemčija - so v petek v Varnostnem svetu Združenih narodov vložile osnutek resolucije, ki predvideva mednarodno nadzorovano neodvisnost Kosova, čemur ostro nasprotuje Rusija, ki je stalna članica VS ZN. Kitajska, kot kaže, predlogu ne bo nasprotovala.

Pripravlja svoj predlog

Rusija ima v pripravi svoj predlog resolucije, ki poziva k dodatnim pogajanjem med kosovskimi Albanci in Srbi, ki se doslej niso zmogli dogovoriti o ničemer in vsem je jasno, da je lahko rešitev le odločitev VS ZN. Ameriško-evropski predlog bi v 120 dneh po sprejetju resolucije ukinil upravo ZN na Kosovu (UNMIK) in nadzor predal EU, imenovan bi bil mednarodni civilni upravitelj Kosova, enote zveze NATO pa bi ostale tam za zagotavljanje varnosti.

Ameriški veleposlanik pri ZN Zalmay Khalilzad je v četrtek dejal, da bo njihov predlog resolucije dobil podporo 10 ali 11 članic VS, kar je več od potrebnih devetih glasov, vendar pa ostaja vprašanje, kaj bo storila Rusija, ki ima pravico do veta.

Francoski veleposlanik pri ZN Jean-Marc de La Sabliere je dejal, da razprava o statusu Kosova s to resolucijo prihaja v sklepno fazo in da mora VS ZN izpolniti svojo odgovornost, da zagotovi uspeh procesa, ki ga je sam začel. Francoski veleposlanik je izrazil upanje, da bo resolucija pod streho v naslednjih tednih.

Predlog resolucije, ki bi jo sprejeli po 7. poglavju Ustanovne listine ZN, ki omogoča uporabo sile, pravi, da gre pri Kosovu za poseben primer. To je pomembno zaradi ugovorov nekaterih držav, da bi se Kosovo uporabilo kot presedan za druge države, kjer si različne manjšine prizadevajo za neodvisnost. Predlog resolucije govori o posebnem zgodovinskem kontekstu nasilnega razpadanja Jugoslavije in nasilju na Kosovu pred letom 1999, ko je tam posredovala zveza NATO, da zaščiti albansko prebivalstvo pred jugoslovansko vojsko.

Izraža priznanje Ahtisaariju in podpira njegov predlog, pa tudi zavezanost VS ZN večetničnemu in demokratičnemu Kosovu. Predlog resolucije pravi, da VS ZN ne bo prenašal nasilja, provokacij in zastraševanja ter poziva k nadaljnjem uresničevanju standardov in izraža nujno potrebo po vrnitvi beguncev in razseljenih oseb. To določilo je bilo dodano predvsem zaradi morebitnih ugovorov Rusije.


KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
15. 05. 2007 06.38
Ruski car jo je prodal Alasko za en dolar, ker še niso vedeli za nafto. Drugače so pa vse polovilil, kar je imelo 4 noge.
Rijad Proši?
12. 05. 2007 19.02
Še vedno se spomnim, kako Jelcin grozil Natu, če ti napadejo Srbijo. In kaj je bilo potem?? Nič, Srbijo so zbombali.Zato menim , da Rusija itak ne bo imela neke prave besede pri vsem skupaj. Kot vedno bodo istržili neke ugodnosti zase, Srbijo pa pustili na cedilu kot vedno do sedaj.Ne rečem, če bi to se to dogajalo v času Sovjetske zveze, ko je bil predsednik, na primer, Brežnjev, potem bi bila situacija vroča in mislim da Kosovo ne bi imelo niti minimalnih šans za neodvisnost. Veseli me pa , da je vseeno v Srbiji, demokratični blok se uspel dogovoriti o oblikovanju vlade. Zmagala je treznost v zadnji minuti podaljška.
Uroš S.
12. 05. 2007 17.52
In ja, res je Kosovo poseben primer. Albanski narod-manjsina v Srbiji, ima svojo rojstno Albanijo takoj cez mejo.
Uroš S.
12. 05. 2007 17.47
Nova muslimanska drzava v Evropi, oz. eden narod, dve drzavi in poruseno pravno ravnovesje na racun krscanske Evrope.
mire@email.si
12. 05. 2007 16.12
Mah tukaj se vidi da na veliko smrdi in da imajo američani od tega nekaj. Bomo vidli v par letih koliko baz ameriških in vojakov bo nastanjeno dol, če bo sploh kdaj pršlo do mira. Mogoče pa je to njihov načrt, da se ljudje dol pobijajo med sabo.
anzi_mahackala
12. 05. 2007 14.46
Prokleti Americani, vse se jim bo vrnilo. Normalno, da so za njegov predlog, ce so pa bombardiral pol nedolznih drzavljanov.
max99
12. 05. 2007 14.40
marin.jerebto, sem napisal, da so kupiliALASKO.... saj ravno zato bi rad videl njihovo reakcijo,ker tujo zemljo je lahko deliti....razumeš....
MJOY88_11
12. 05. 2007 14.33
max99 brez zamere, sam Amerika je "kupila" Aljasko od Rusov za ne vem kok milijonov dolarjev. Res je kriza, zgleda da je trend biti neodvisen, Kosovo, pa Črna Gora, Kavkaške državice, Južna Osetija al kaj je že. Jst ne vem kako lahko sploh delujejo. To je država tko k mesto Ljubljana. Res ne vem
malipandit@email.si
12. 05. 2007 14.28
pa tale ahtisari, k se mu v faco vidi kaksen demon je, pa se priimek ma albanski kreten, dusa prodana
kgb@akcija.net
12. 05. 2007 14.07
kaj narediti s Kosovem naj odločijo tisti ki tam živijo!
max99
12. 05. 2007 14.05
spet ameri in butasti evropejci, ki ne poznajo razmer v dušo.! potem naj rusi vzamejo nazaj ALASKO SAJ JE BILA NEKOČ NJIHOVA,kjub predhodni prodaji....da vidimo kako bodo cvilili lahko je tujo zemljo talat....vsak naj počisti doma! in to orngi ,pa bo imel cel življenje del....brigajo naj se zase amen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Spectator
12. 05. 2007 13.32
Na nesrecnem Balkanu bo spet vrelo...