Tujina

Rupel: Kosovo je težka naloga

Washington, 14. 04. 2008 21.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister Rupel je na srečanju z ameriškim svetovalcem za nacionalno varnost razpravljal o vprašanju Kosova.

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO: Dare Čekeliš

Zunanji minister Dimitrij Rupel se je srečal z ameriškim svetovalcem za nacionalno varnost Stephenom Hadleyjem, s katerim sta govorila o junijskem vrhu EU-ZDA v Sloveniji ter o vprašanju Kosova.

"S Hadleyjem sem nameraval govoriti predvsem o vrhu, vendar pa je, kot vidim, največja teža vseeno dana Zahodnemu Balkanu," je dejal Rupel in dodal, da je Sloveniji glede Kosova naložena precej težka naloga. "V Beli hiši mislijo, da naj Slovenija nekako močneje pritisne na tiste, ki odločajo v zvezi s Kosovim in Srbijo ter na Zahodnem Balkanu nasploh. Dejstvo je, da smo sedaj kot predsedujoči EU, odgovorni za marsikaj. Potrebno se bo dogovoriti, kako ravnati v zvezi z misijo ZN na Kosovu, glede meje, okrog severnega dela Kosova," je povedal Rupel.

Priznali smo Kosovo kot državo in imamo sedaj neke dolžnosti. Ko smo otroka poslali v šolo, moramo kupiti tudi šolske potrebščine. Dimitrij Rupel

"Nihče od mojih sogovornikov si ne želi kakršnih koli delitev ali kompliciranj na meji. EU ima zelo pomembno vlogo in nalogo. Mora biti del mednarodne posadke, ki bo zavarovala, kar smo vsi skupaj priznali. Priznali smo Kosovo kot državo in imamo sedaj neke dolžnosti. Ko smo otroka poslali v šolo, moramo kupiti tudi šolske potrebščine," je dejal Rupel, ki je sestanek s Hadleyjem ocenil kot zelo vedrega, vendar pa tudi kot zelo realističnega in vzpodbudnega.

V sredo je kosovski parlament spreje ustavo. Dokument bo v veljavo stopil 15. junija.
V sredo je kosovski parlament spreje ustavo. Dokument bo v veljavo stopil 15. junija. FOTO: Reuters

Rupel je ocenil, da se je potrebno dogovoriti za akcijo, ker časa ni veliko. "Pred nami je nekaj zelo pomembnih dogodkov. To so volitve v Srbiji, sprejemanje kosovske ustave... So neke objektivne okoliščine, ki jih je potrebno upoštevati. Želimo si, da bi v Srbiji prevladale sile, ki so demokratične, proevropsko usmerjene, in mislim, da se mora EU v tem trenutku zamisliti sama nad sabo ali hoče ali noče proevropske Srbije. Če nam slučajno ne uspe narediti ustreznih in nujnih korakov, potem si bomo posledice pripisali sami sebi," je še dejal Rupel.

Srbske lokalne volitve tudi na Kosovu

Srbija bo kljub opozorilom misije ZN na Kosovu (Unmik) srbske lokalne volitve 11. maja izvedla tudi na Kosovu. Tovrstna odločitev, ki jo je sprejela osrednja volilna komisija, je bila namreč danes objavljena v srbskem uradnem listu.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

acim
06. 11. 2009 15.43
Dimitrij,žal mi je da Srbi hitro pozabljajo in te bodo spet sprejeli v dobrosrčno Srbijo.Upam da Slovencev ne bo nikdar nihče več preganjal iz matične domovine pa vseeno če bi se to zgodilo Šumadija bo sprejela vse pregnane.Kruha in dobrote bo....
janzeko
07. 05. 2008 12.22
Še en mandat te stranki pa nevem,če bi še kaj ostalo od Slovenije.
gogo27
27. 04. 2008 16.07
g. rupel za vas je 2+2= 5 tako da je zelo razumljivo da vam poštevanka negre kaj šele urejanje zunanje politike. žalostno kaj je ta sicer zelo lepa dežela postala se mi zdi da je slovenija uživala svobodo še najbolje v bivši državi!!!
roar
15. 04. 2008 08.21
Rupel, za Slovenijo si pridelal največ sranja med vsemi politiki, in sicer v rekordno kratkem času.
srpko
15. 04. 2008 08.15
Kaj - rupel še zmeraj rešuje kosovo. Ali ni to vprašane rupel že rešil - saj je šiptarjem dal državo. Ali se je kje že spet zalomilo? Srbi ne ubogajo? Ti grdi srbi - že spet nagajajo. Kaj čemo pa zdaj? Nič. Treba bo na kosovo poslati še dodatnih 100.000 slo vojakov da zdiciplinirajo tam še živeče srbe na kosovu. Če je rupko obljubil državo šiptarjem - tako tudi bo. Sicer pa so mu ameri včeraj dali navodila kako mora biti. Rupko pa je lepo vzgojen šolarček - in bo ubogal. Za ta čas bodo hrvatje že do ljubljane. Nič hudega - slovencem še zmeraj ostane amerika.
esfflight
15. 04. 2008 05.16
Ves Rupel, 15 let streljas kozle. Vsi placujemo tvojo nesposobnost in vedno racunamo, da se bos ze naucil. Ti si le navaden koristolovec, po domace receno pijavka. Upam, da se ti bo kmalu ustavilo in bos na koncu velika nula, kot realno tudi si !
dzver
15. 04. 2008 02.40
bnam 2707
15. 04. 2008 01.00
Le kaj hudiča meša drek tam,kjer mu ni treba.Priznanje Kosova je bila velika barabija.Isto,kot pohod na Irak,ki ga je ravno tako podpiral Rupel.Kjer je on je tudi drek.Sedaj bi pa rad,da se Srbi še poklonijo in ne razmišljajo o odceoitvi dela kosova.to se bo zgodilo.pa če mu bo to prav ali ne.Kosovo je umetna tvorba,ki nima možnosti preživetja na dolgi rok.Tega Rupel nikakor ne razume,prav tako ne razume,da ima doma več kot dovolj dela z hrvaško,ki pa ji ni kos.Čim prej naj odide iz zunanje politike,ker je popolnoma nesposoben za ta posel!
branka19
14. 04. 2008 23.21
g. RUPEL brigajte se zase in svojo čredo... Ovce Vam uhajajo na tuje pašnike. V bistvu pašniki uhajajo k tujim ovcam
budda
14. 04. 2008 23.10
bravo rupel-lutka. kar nekaj govoriš v tri krasne...