Tujina

Rumsfeld za preučitev vojnih načrtov

Washington/Ankara, 16. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški obrambni sekretar Donald Rumsfeld je sporočil, da je odredil ponovno preučitev vseh morebitnih vojnih načrtov, vključno tistih, ki upoštevajo možno vojaško akcijo proti Iraku.

Kot je poudaril, teh scenarijev ne bodo objavili, tudi če bi se ameriški predsednik George Bush odločil za morebitno "spremembo režima" v Iraku z vojaškimi sredstvi. Bush je namreč 8. julija poudaril, da ZDA želijo "spremembo režima" v Iraku in da bodo uporabile vsa sredstva, ki jih imajo na razpolago, za lov na Sadama Huseina.

Rumsfeldov pomočnik Paul Wolfowitz je pozno sinoči iz Kabula prispel v Ankaro, kjer se bo s turškimi političnimi in vojaškimi predstavniki pogovarjal o morebitni ameriški vojaški operaciji proti Iraku.

Donald Rumsfeld je odredil ponovno preučitev vseh morebitnih vojnih načrtov
Donald Rumsfeld je odredil ponovno preučitev vseh morebitnih vojnih načrtov FOTO: Reuters

Wolfowitz se bo v Ankari sestal s turškim premierom Bülentom Ecevitom, obrambnim ministrom Sabahattinom Cakmakoglujem in načelnikom generalštaba turške vojske, generalom Huseyinom Kivrikoglujem, v sredo pa se bo srečal z novim zunanjim ministrom Sukrujem Sinajem Gurelom. V Turčiji sta tudi ameriški državni podsekretar za politične zadeve Marc Grossman in poveljnik ameriških sil v Evropi, general Joseph Ralston.

Namestnik turškega premiera Mesut Yilmaz je v nedeljo izjavil, da bo ameriška operacija neizbežna, če iraški predsednik Sadam Husein ne bo dovolil vrnitve inšpektorjev ZN za nadzor razoroževanja. "Turčija mora računati na to možnost. Vendar menim, da oborožene akcije ne bo do novembra," je v pogovoru za CNN menil Yilmaz. Obenem je izrazil nasprotovanje svoje države, sosede Iraka, takšni akciji, kot razlog pa navedel skrb za gospodarski položaj in regionalno stabilnost.

Ankara ocenjuje, da ima zaradi naftnega embarga proti Iraku kakih 40 milijard dolarjev izgub. Pred Zalivsko vojno leta 1991 je bil namreč Irak pomemben gospodarski partner Turčije.