Tujina

Rice: Američani ne mučijo

Berlin, 06. 12. 2005 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Kljub napetostim zaradi dejavnosti CIE v Evropi so ZDA in Nemčija odločene tesno sodelovati v boju proti terorizmu.

ZDA so zavezane spoštovanju prava, katerega bistven element je prepoved mučenja, je dejala Riceova
ZDA so zavezane spoštovanju prava, katerega bistven element je prepoved mučenja, je dejala Riceova FOTO: Reuters

Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice je na začetku svoje evropske turneje obiskala Romunijo in Nemčijo. Obe državi sta bili omenjeni v poročilih o tajnih zaporih ameriške obveščevalne agencije CIA, v katerih naj bi mučili domnevne teroriste.

Administracija ameriškega predsednika Georgea Busha bo v boju proti mednarodnem terorizmu uporabila vsa zakonita sredstva, vendar pa ZDA nikakor ne tolerirajo mučenja, je poudarila Riceova. Mednarodna obveščevalna dejavnost ZDA je rešila ameriška življenja, rešili pa smo tudi evropska življenja, je še dodala Riceova.

Afera zelo odmeva v Nemčiji. Letališča v Berlinu, Frankfurtu in ameriški vojaški bazi v Ramsteinu naj bi bila glavna križišča tajnih operacij CIE, prek njih naj bi osumljene terorizma peljali v skrivne zapore v Vzhodni Evropi. Riceova se je neposrednemu odgovoru na obtožbe o tajnih preletih in zaporih izognila. "Prvič. ZDA ne podpirajo mučenja. Mučenje ali načrtovanje mučenja je po ameriških zakonih prepovedano. Ne dopušča ga niti mednarodno pravo," je le povedala.

Poudarila pa je pomen boja proti terorizmu, pri čemer ji je potrdila tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Kljub napetostim zaradi dejavnosti ameriške obveščevalne agencije CIA v Evropi so ZDA in Nemčija odločene tudi v prihodnje tesno sodelovati v boju proti terorizmu, je dejala po 50 minut trajajočem srečanju z ameriško zunanjo ministrico. Obisk je po njenih ocenah "dober začetek" ameriško-nemških odnosov v prihodnosti. Ti so se namreč močno skrhali zaradi vojne proti Iraku, ki ji je vlada prejšnjega kanclerja Gerharda Schröderja odločno nasprotovala.

Skrivni preleti odmevajo v javnosti

Riceova je z obiskom Nemčije začela evropsko turnejo
Riceova je z obiskom Nemčije začela evropsko turnejo FOTO: Reuters
Prejšnja nemška vlada, vlada Gerharda Schröderja, ki je ameriško vojno proti terorizmu ostro kritizirala, naj bi za skrivne prelete letal vedela. Komisija za nadzor zračnega prometa je namreč naštela več kot 400 postankov Ciinih letal v Nemčiji po letu 2002. Berlin pa naj bi na prošnjo ZDA molčal tudi o zmoti ameriških obveščevalcev, ki naj bi v zaporu v Afganistanu pet mesecev po nedolžnem zadrževali nekega nemškega državljana. Nova kanclerka razmišlja o ustanovitvi posebne preiskovalne komisije.

Poročila o skrivnih preletih letal CIA, s katerimi naj bi prevažali domnevne teroriste v tajne zapore v Vzhodni Evropi, so predsrečanjem Riceove in Merklove poskrbela za veliko razburjenje in zaskrbljenost med Nemci.

Nemški časnik Der Spiegel je celo pisal o seznamu, ki so ga sestavile oblasti za nadzor zračnega prometa in naj bi dokazoval, da je najmanj 437 letal CIA preletelo ali imelo postanke v Nemčiji. Riceova je v ponedeljek pred začetkom evropske turneje v Washingtonu povedala, da ZDA niso nikoli prevažale domnevnih teroristov v države, kjer bi jih mučili, vendar pa ni natančno povedala, ali ZDA dejansko prevažajo osumljence terorističnih dejanj prek Evrope ali ne.

Zapori CIE v Vzhodni Evropi?

Po poročanju televizije ABC naj bi na Tajskem, kjer so metode zasliševanja ostrejše, kot je to dovoljeno sodelavcem CIA, prvi skrivni zapor CIA uredili marca 2002, kamor naj bi prepeljali teroristične osumljence iz Egipta, Jordanije, Maroka in Sirije.

Na Poljskem in v Romuniji so po poročanju ameriške televizijske mreže ABC tik pred prihodom Condoleeze Rice v Evropo zaprli dva skrivna zapora ameriške obveščevalne službe CIA, enajst domnevnih članov teroristične mreže Al Kaida pa naj bi od tam premestili v puščavo ene od severnoafriških držav.

CIA omenjene novice ni želela komentirati, poljsko obrambno ministrstvo pa je poročanje ABC zavrnilo kot neresnično. V Romuniji so že napovedali preiskavo.

SORODNI ČLANKI