Tujina

Referendum o združitvi Irske

Belfast, 10. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predsednik severnoirske vlade in vodja največje protestantske stranke David Trimble je predlagal referendum o združitvi Severne Irske z Republiko Irsko. Izvedli naj bi ga maja prihodnje leto.

David Trimble
David Trimble FOTO: Reuters

Predsednik severnoirske vlade David Trimble je bil na včerajšnjem letnem kongresu ulstrskih unionistov (UPP), ki se ga je udeležilo 860 delegatov, ponovno izvoljen za predsednika te največje protestantske stranke na Severnem Irskem. Po izvolitvi se je Trimble zavzel za pripravo referenduma prihodnje leto, na katerem bi se volivci izrekli o združitvi Irske. Referendum bi, tako Trimble, razblinil iluzijo o združitvi obeh Irsk, potekal pa naj bi na dan volitev v severnoirsko skupščino, ki so predvidene za maj 2003.

Po besedah voditelja unionistov je večina katolikov, protestantov in tudi nevernih na Severnem Irskem za ohranitev unije z Združenim kraljestvom, zato je prepričan, da bi to podporo z veliko večino potrdil tudi referendumu. Po poročanju britanskega BBC bo končno odločitev o razpisu referenduma sprejel britanski minister za Severno Irsko John Reid.

Trimble, ki v boju za položaj predsednika UPP ni imel protikandidata, je nepričakovano izzval tudi katoliške stranke, predvsem politično krilo Irske republikanske armade (IRA), stranko Sinn Fein. "Katoliškim nacionalistom je potrebno dati jasno vedeti, da bo Združeno kraljestvo ostalo," je dejal. Kot je še menil, je bil namen nedavnih izjav voditeljev stranke Sinn Fein o združitvi Irske "prestrašiti" unioniste.