Tujina

Referendum bo 21. maja

Podgorica, 28. 02. 2006 17.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Koalicija in opozicija Črne gore sta sprejeli predlog EU, da bo referendum o neodvisnosti te republike 21. maja.

Črnogorska koalicija in opozicija v Črni gori sta privolili v novi predlog osebnega odposlanca visokega predstavnika EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javierja Solane, Miroslava Lajčaka, naj bo referendum o prihodnjem državnem statusu Črne gore 21. maja.

Črnogorski predsednik Filip Vujanović je po srečanju z Lajčakom povedal, da bo razpisal referendum o državnem statusu Črne gore takoj po sredini seji skupščine, na kateri naj bi sprejeli referendumski zakon.

Filip Vujanović
Filip Vujanović FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik črnogorske skupščine Ranko Krivokapić pa se je danes sešel s predstavniki poslanskih klubov in dokončno potrdili, da bo skupščinska seja, na kateri naj bi sprejeli predlog zakona o referendumu, v sredo.

Iz tabora opozicijske Ljudske stranke (NS) so sporočili, da bo seja "tehnične narave", ker je bilo treba predlog zakona le še dodelati, v četrtek pa naj bi imela skupščina na dnevnem redu predlog črnogorskega predsednika Vujanovića u datumu referenduma in referendumskem vprašanju.

Referendum bo mogoče ponoviti čez tri leta

Lajčak je danes prišel v Podgorico, da bi nadaljeval pogovore s predstavniki oblasti in opozicije glede uskladitve preostalih nerešenih vprašanj glede referenduma, kot so financiranje kampanje, izvolitev predsednika komisije za izvedbo referenduma ter deklaracija o vedenju strank po referendumu, kar vse naj bi vgradili v zakon o referendumu.

V predlogu zakona, ki bo na dnevnem redu sredine seje skupščine, je med drugim predvideno, da je mogoče referendum v primeru, da maja ne bo večine za neodvisnost Črne gore, ponoviti čez tri leta. V predlog zakona sta vgrajena tudi Lajčakova predloga glede referendumskega vprašanja in 55-odstotne kvalificirane večine za potrditev veljavnosti referenduma, dokončno pa so opredeljene tudi vse druge, manj sporne tehnične podrobnosti za njegovo izvedbo.

Odposlanec je danes vladajoči koaliciji in opoziciji, ki poosebljata blok za neodvisno Črno goro oziroma blok za ohranitev državne skupnosti SČG, predlagal, naj bo referendum 21. maja, v kar sta obe strani tudi privolili. Lajčak je sicer sredi februarja prišel v Podgorico s svežnjem predlogov glede referenduma, med njimi tudi s pobudo, naj bo referendum, ki ga je vladajoča zveza dolgo napovedovala za "najpozneje" do konca aprila, šele 14. maja.

Lajčak je takrat še predlagal, naj se referendumsko vprašanje glasi: "Ali ste za to, da bi Črna gora postala neodvisna država s polno priznano mednarodnopravno subjektiviteto?" Oba bloka sta sprva nasprotovala le njegovemu predlogu, naj bo kvalificirana večina za potrditev izidov referenduma 55 odstotkov vseh udeležencev glasovanja, kar je tudi imelo za posledico preložitev skupščinske seje o referendumu s 25. februarja na 1. marec.

Opozicija privolila že prejšnji teden

Opozicija je predlog o večini sprejela že prejšnji teden, vladajoča Demokratska stranka socialistov (DPS) premiera Mila Djukanovića pa je to storila v ponedeljek. Djukanovićeva koalicijska partnerka, Socialdemokratska stranka (SDP) Krivokapića, je predlog o kvalificirani večini zavrnila in sporočila, da dokončno odločitev prepušča poslancem iz njenih vrst, ko bo v skupščini glasovanje o referendumskem zakonu.

Zaradi referenduma bodo lokalne volitve premaknili na jesen
Zaradi referenduma bodo lokalne volitve premaknili na jesen FOTO: POP TV

Premaknitev datuma za skupščinsko sejo, na kateri naj bi sprejeli zakon o referendumu, bi imela za posledico skrajšanje kampanje, ki naj bi trajala najmanj 75 dni, to pa je tudi osnovni razlog za novi Lajčakov predlog glede prireditve glasovanja o prihodnjem državnem statusu Črne gore.

Oblasti so kljub nasprotovanju opozicije prvotno načrtovale, da bodo istega dne kot referendum tudi lokalne volitve, Lajčak pa se je z obema blokoma dogovoril, da jih bodo preložili na jesen, ko bodo tudi redne volitve poslancev v črnogorski parlament.

Lajčak je danes v pogovoru za podgoriške medije izrazil pričakovanje, da bo črnogorska skupščina v sredo sprejela zakon o referendumu, v katerega so vgrajena tudi priporočila EU. Obenem je pozdravil odločitev DPS in opozicije, da sprejmeta njegovo predlog o kvalificirani večini. Kot je poudaril, gre za "evropsko sporočilo" Črne gore oziroma še eno dobro vest, ki odhaja iz Podgorice v Evropo.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.