Tujina

'Rdeči' preplavili Bangkok

Bangkok, 13. 03. 2010 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V rdeče oblečeni pristaši nekdanjega premierja se zbirajo na ulicah Bangkoka. Napovedujejo, da jih bo prišlo več kot milijon, njihov cilj pa je vreči vlado.

Na Tajskem se začenjajo ene največjih protivladnih demonstracij v zgodovini. Proti Bangkoku se vijejo nepregledne kolone v rdeče oblečenih ljudi. Gre za pristaše nekdanjega premierja Taksina Šinavatre, ki so ga odstavili z vojaškim udarom in ga nato obsodili zaradi korupcije.

Rdeči proti rumenim

Tajsko že nekaj časa pretresa politična kriza, ki je prebivalce razdelila na dva tabora. Rdeča je barva tistih, ki podpirajo nekdanjega premierja Taksina. Povečini prihajajo s podeželja. Rumeno pa nosijo njihovi rojalisti', zvesti kralju in sedanji vladi.

Protestniki pa želijo v odhod prisiliti sedanjo vlado. Po njihovem mnenju je namreč le marioneta v rokah bogate elite, pravice vladati pa ni dobila na volitvah. Pohoda milijona mož, kot so ga poimenovali, naj bi se udeležili predvsem ljudje s podeželja. V prestolnici so se začeli zbirati že v petek, čeprav bo glavni shod šele v nedeljo. "600 ali 700 tisoč 'rdečih srajc' je na poti proti Bangkoku, skupaj s tistimi, ki so že tam, nas bo več kot milijon,” je povedal poslanec iz vrst Taksinovih pristašev Voravat Auapinjakul. Čeprav poznavalci razmer ocenjujejo, da je številka močno prenapihnjena, se v 15-milijonskem mestu že čuti napetost.

Oblasti so se na prihod protestnikov dobro pripravile. Po mestu patruljira kar 40 tisoč vojakov in policistov, na številnih ulicah so postavili betonske barikade in bodečo žico. Dostop do vladne palače je praktično nemogoč. Pred vladnimi poslopji in bankami stojijo oboroženi varnostniki, saj se vrstijo opozorila, da se pripravljajo sabotaže, omenjajo pa celo bombne napade.

Protestniki napovedujejo, da bodo vztrajali najmanj sedem dni, v tem času pa bo Bangkok, politično in gospodarsko srce države, ohromljen. Že v petek so številne šole ostale zaprte, delavci pa so lahhko predčasno odšli domov.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

k8rc
13. 03. 2010 22.40
spominja me na kambodžo tako se je začelo rdeči kmetje(večinski del prebivalstva slabše izobražen in lahko vodljiv) konca že poznate če ne preberite malo zgodovino
max2slo.net
13. 03. 2010 12.59
Zato.....bodimo tiho,plačujmo čedalje večje davke(kljub manjši plači) in se delajmo kot ,da se nič ni naredilo. Vlada pa itak drug drugega postavlja na stolčke in nam kradejo denar. Pa da ne bo kdo mislil,da je kaka kriza......ne denarja je ogromno le na vladi ga imajo skritega ali v štumfih ali na bankah v tujini...se ve kje.
max2slo.net
13. 03. 2010 12.53
tedybear ti si pa verjetno med takimi ,ki samo jezikajo...naredijo pa nič.
max2slo.net
13. 03. 2010 12.51
krneki007 (tud pri nas bo isto-samo še vprašanje časa je-oz. kdaj se bo folku snel!!) Ne stari...v Sloveniji tega filma ne boš videl,ker smo narod,ki ne rine v take masovne štrajke,kot v Grčiji.Vsak se raje skrije in je tiho pa če tudi dvignejo še davke na ne vem koliko % itd. Vlada je pa bila in bo vedno ista le stolčki se premikajo enkrat desno potem spet levo.
JozaFric
13. 03. 2010 12.07
Spet bo vroče. No mogoče bodo pa cene kart padle :)
krneki007@gmail.com
13. 03. 2010 11.36
tud pri nas bo isto-samo še vprašanje časa je-oz. kdaj se bo folku snel!!
513282
13. 03. 2010 11.11
Tajci so prav hecni že s tem, vsako leto vsaj en takšen velik protest, kjer skušajo vreči vlado.