Tujina

'Raje brez dogovora, kot s slabim'

Harare, 07. 09. 2008 19.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zimbabvejski opozicijski voditelj Tsvangirai je predsednika Mugabeja pozval, naj razpiše ponovne volitve, ki bi potekale ob prisotnosti mednarodnih opazovalcev.

Opozicijski voditelj Morgan Tsvangirai je izjavil, da se bo njegovo Gibanje za demokratične spremembe (MDC) raje umaknilo iz pogovorov o delitvi oblasti, kot pa pristalo na slab dogovor in zimbabvejskega predsednika Roberta Mugabeja pozval, naj razpiše ponovne volitve, ki bi potekale ob prisotnosti mednarodnih opazovalcev.

Pogovori o delitvi oblasti med Tsvangiraiom in Mugabejem so od sredine avgusta v slepi ulici.
Pogovori o delitvi oblasti med Tsvangiraiom in Mugabejem so od sredine avgusta v slepi ulici. FOTO: Reuters

"Če se bodo problemi glede položaja predsednika nadaljevali, se moramo odločiti za državne volitve pod nadzorom mednarodne skupnosti," je dejal pred več tisoč privrženci na shodu ob deveti obletnici MDC.

Kot je zatrdil, ne bo nikoli podpisal sporazuma o delitvi oblasti, če mu ta ne bo zagotavljal zadostnih pooblastil. "Mugabe bi moral biti predsednik države, jaz pa predsednik vlade," je dejal in dodal: "Če tega ne bo sprejel, pač ne bo. Čas je na naši strani in ljudje so na naši strani ... Raje smo brez dogovora kot pa s slabim dogovorom."

Pogovori o delitvi oblasti med Tsvangiraiom in Mugabejem, katerega MDC ima večino v parlamentu, so od sredine avgusta v slepi ulici, po navedbah opozicije predvsem zaradi vztrajanja predsednika, da obdrži nadzor nad varnostnimi silami. V pogajanjih posreduje južnoafriški predsednik Thabo Mbeki, ki ga še ta teden znova pričakujejo v Harareju.

Tsvangirai je v prvem krogu predsedniških volitev z relativno večino premagal Mugabeja, iz drugega kroga volitev pa se je umaknil zaradi ustrahovanja njegovih podpornikov. Mugabe je tako brez protikandidata v drugem krogu osvojil novi predsedniški mandat. MDC je sicer osvojil večino poslanskih sedežev na parlamentarnih volitvah.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.