Tujina

Račan v saboru o Bobetku

Zagreb, 15. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.B.B./STA
Komentarji
0

Hrvaški premier Ivica Račan je poslancem ponovil, da upokojenemu generalu Bobetku zagotavlja, da ga dokler bo v bolnišnici, ne bodo izročili haaškemu sodišču ali mu na silo izročili obtožnico sodišča. Haaško sodišče je Bobetka obtožilo zaradi dogodkov med operacijo Medački džep leta 1993 na Hrvaškem.

Kaže, da so se hrvaške oblasti v primeru Bobetko uklonile mednarodnim pritiskom
Kaže, da so se hrvaške oblasti v primeru Bobetko uklonile mednarodnim pritiskom FOTO: Reuters

Račan je poudaril, da zagotovilo, ki ga je dal upokojenemu hrvaškemu generalu in haaškemu obtožencu Janku Bobetku, ne pomeni neupoštevanja pravne države, temveč da gre za človekoljubno gesto, ki jo narekuje generalovo zdravstveno stanje. Pojasnil je, da je Bobetku izključno zaradi zdravstvenega stanja osebno zagotovil, da dokler bo v bolnišnici, ni možnosti, da bi ga izročili haaškemu Mednarodnemu sodišču za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji ali mu na silo izročili obtožnico. Bobetko je v bolnišnici od četrtka, ko se mu je zdravje poslabšalo.

"Bobetko bi moral biti v bolnišnici ob prepričanju, da se bodo državne institucije obnašale v skladu z zakonom, da bodo spoštovale človekove pravice, pa tudi pravice haaškega obtoženca," pojasnjuje hrvaški premier.

"Če je moje zagotovilo Bobetku pomagalo, pomagalo pa je pri razrešitvi problema, prevzemam nase vso odgovornost," je še dejal hrvaški premier, obenem pa izrazil prepričanje, da s tem celoten problem vstopa v fazo, ki Hrvaške ne bo obremenila, kot jo je haaška obtožnica. Račan sicer meni, da Bobetko za odhod v bolnišnico ne bi smel potrebovati zagotovil.

Bobetko je od četrtka v bolnišnici

Ostareli Bobetko ima težave s srcem
Ostareli Bobetko ima težave s srcem FOTO: Reuters

Bobetka so v četrtek dopoldne zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja prepeljali na zdravljenje v zagrebški klinični center Dubrava, kjer so ga namestili v zavodu za bolezni srca in ožilja. Zdravniški konzilij je po pregledu sporočil, da se je delovanje srčne funkcije poslabšalo, pojavile pa so se tudi aritmije, ki ogrožajo njegovo življenje. Bobetko je pristal na zdravniški pregled, potem ko se mu je v zadnjih dneh zdravje poslabšalo in mu je Račan osebno zagotovil, da mu v bolnišnici ne bodo na silo izročili obtožnice haaškega sodišča.

Po besedah njegovega osebnega zdravnika Mija Bergovca je Bobetko pri zavesti in lahko govori, vendar pa ne more hoditi.

Predsednik županijskega sodišča je sicer v četrtek dejal, da bo po prejetju dosjeja najverjetneje zahteval izvedensko mnenje o zdravju Bobetka. Pojasnil je, da bi lahko na podlagi tega poročila videli, ali se lahko izvede postopek proti obtožencu tako, kot ga predvideva ustavni zakon o sodelovanju s haaškim sodiščem.

Med haaškimi osumljenci še dva upokojena generala

Upokojena hrvaška generala Mladen Markač in Ivan Korade sta med osumljenci haaškega sodišča, s katerimi haaško tožilstvo zahteva pogovor, je, sklicujoč se na neuradne vire blizu hrvaške vlade, je danes poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Hrvaška uradno še ni potrdila, da se je omenjena dvojica znašla med haaškimi osumljenci.

Hrvaški premier Ivica Račan danes ni želel komentirati neuradnih vesti, da sta generala Markač in Korade med osumljenci sodišča iz Haaga. "Ne morem potrditi nič več od tistega, kar je navedeno v sporočilu vlade," je med obiskom v kliničnem centru Zagreb dejal Račan.

Markač in Korade sta med letoma 1993 in 1995 poveljevala hrvaškim enotam med operacijo na območjih, ki so bila pod nadzorom srbskih upornikov. Takrat je prišlo tudi do zločinov nad srbskimi civilisti in vojnimi ujetniki.

SORODNI ČLANKI