Tujina

Prvo pričanje v zadevi Kaprun

Salzburg, 08. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V procesu proti obtoženim za požar na zobati železnici v avstrijskem Kaprunu, v katerem je 11. novembra 2000 umrlo 155 ljudi, med njimi tudi štirje Slovenci, je v Salzburgu nastopila prva priča.

V središču zaslišanja je bilo tehnično stanje vrat s protipožarno zaščito na zgornji postaji železnice pod avstrijskim ledenikom Kitzsteinhorn.

Vrata na postaji se naj ne bi zaprla popolnoma; to je povzročilo, da je na postajo začel uhajati dimni plin iz predora, kar je ubilo tri ljudi. Na procesu, ki bo predvidoma trajal do jeseni, bodo zaslišali več kot 200 prič. Vseh 16 obtoženih za nesrečo je sicer že zanikalo krivdo.

Med obtoženimi so predstavniki kaprunske zobate železnice, pristojna uprava žičnic in sodelavci podjetja, ki je železnico izdelalo. Očitajo jim odgovornost za "malomarno povzročitev požara". Če bodo spoznani za krive, jim grozi do pet let zapora.

Na procesu, ki se je začel 18. junija, bodo poskušali ugotoviti, kdo je kriv za nesrečo, ki jo je v predoru pod ledenikom Kitzsteinhorn po ugotovitvah preiskovalne komisije povzročil okvarjen grelnik v spodnji kabini voznika. Grelnik se je pregrel, ko pa je nanj začelo kapljati zavorno olje iz bližnjih cevi, se je vnel požar. Vzpenjača se je v predoru ustavila, električna vrata, ki se niso hotela odpreti, pa so smučarjem preprečila, da bi pobegnili. Skozi luknjo v oknu je uspelo pobegniti le 12 smučarjem, ki bodo kot priče nastopili še ta teden.

V nesreči je umrlo 92 Avstrijcev, 37 Nemcev, deset Japoncev, osem Američanov, štirje Slovenci, dva Nizozemca, Britanec in Čeh.