Tujina

Prvo srečanje brez dogovora

Berlin, 22. 09. 2005 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nemški kancler Schröder in Merklova na prvih pogovorih o oblikovanju koalicije nista dosegla dogovora.

Nemški kancler Gerhard Schröder in njegova opozicijska izzivalka Angela Merkel, ki je v nedeljo na parlamentarnih volitvah dobila za malenkost višjo podporo, na današnjih prvih neposrednih pogovorih o morebitnem oblikovanju koalicije med Schröderjevo SPD in unijo CDU/CSU Merklove nista dosegla dogovora o tem, kdo bo vodil prihodnjo nemško vlado. Dogovorila sta se le, da se bosta znova sestala prihodnjo sredo.

Nemški kancler Schröder in opozicijska izzivalka Angela Merkel sta se pogovarjala o morebitnem oblikovanju koalicije
Nemški kancler Schröder in opozicijska izzivalka Angela Merkel sta se pogovarjala o morebitnem oblikovanju koalicije FOTO: Reuters

Koalicija Krščanskodemokratske unije (CDU) Angele Merkel in Krščanskosocialne unije (CSU) Edmunda Stoiberja skupaj z liberalci (FDP) Guida Westerwelleja je na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah dosegla zmago pred sedanjo vladno koalicijo med Schröderjevimi socialdemokrati (SPD) in Zelenimi Joschke Fischerja, a jim je zmanjkalo za večino v parlamentu, s katero bi lahko oblikovali svojo vlado. Zato sta morala oba bloka v medsebojne pogovore o morebitnih drugačnih sestavah koalicije.

Schröder in Merklova sta pred nedeljo odločno zavračala vsakršno sodelovanje po volitvah, kljub temu pa sta se zdaj dogovorila, da se bosta pogovorila o morebitnem oblikovanju vlade. Oba sta sicer dejala, da bosta v vlado vstopila le, če bosta kanclerja.

"Na srečanju smo dali jasno vedeti, da je v skladu z volilnimi izidi koalicija CDU/CSU odgovorna za sestavo vlade," je po srečanju poudarila Merklova. Kot je povedala, pa sta se s Schröderjem razhajala v stališčih, kdo naj bo novi kancler. Ob tem je opomnila, da si "ne more zamišljati, da bi bil Schroeder zainteresiran za položaj podkanclerja".

Predsednik SPD Franz Muentefering pa je poudaril, da je njihov "cilj, da Schröder ostane še naprej kancler". Schröder je medtem poudaril, da si prizadeva za stabilno vlado, in "stranke imajo odgovornost, da oblikujejo stabilno vlado za celotno mandatno obdobje". Pri tem je izrazil upanje, da bo to doseženo.

Kljub nasprotnim stališčem glede prihodnjega vodstva Nemčije sta se strani dogovorili, da se bosta znova sestali prihodnjo sredo v Berlinu, ko naj bi se pogovarjali tudi o vsebinskih vprašanjih. Nato se bosta odločili, ali bosta začeli koalicijska pogajanja.

Možne vse kombinacije za oblikovanje vlade

V skladu z začasnimi uradnimi izidi volitev po podatkih iz 298 od skupno 299 volilnih okrožij je CDU/CSU prejela 225 poslanskih sedežev, tri več kot SPD. FDP je dobila 61 sedežev, Leva stranka 54, Zeleni pa 51 poslanskih sedežev.

Kakšna bo nova nemška vlada, je tako za zdaj še povsem nemogoče napovedovati. Možne so pravzaprav vse kombinacije, le Levo stranko so vsi nekako izključili iz tega procesa. Pojavila so se tudi ugibanja, da bi lahko črno-rumena koalicija med CDU/CSU in FDP oblikovala manjšinsko vlado ob tihi podpori katere izmed ostalih parlamentarnih strank, a je Merklova za zdaj to možnost zavrnila. "Mislim, da manjšinska vlada ni primerna za tako pomembno državo, kot je Nemčija," je dejala Merklova.

Je pa po drugi strani prav tako že nakazala, da bo do t.i. jamajške koalicije med CDU/CSU, FDP in Zelenimi težko prišlo. Po današnjih prvih pogovorih z FDP je Merklova ocenila, da imajo z Zelenimi "mogočne razlike", poudarila pa je, da imajo glede na nedeljske izide volitev "odgovornost do države".

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA