Tujina

FOTO: Po umoru opozicijskega voditelja izbruhnili protesti; v spopadih umrl policist

Tunis, 06. 02. 2013 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R./U.Z.
Komentarji
1

V mestu Tunis je bil ubit vodja tunizijske opozicije Čokri Belaid. Ustrelili so ga trije moški, ki so se pripeljali v črnem vozilu in zbežali. Umor Belaida je razjezil njegove privržence, ki so se zbrali na ulicah v različnih mestih in protestirali. V spopadih je bil ubit policist.

V Tuniziji je bil ubit opozicijski voditelj Čokri Belaid. Ko se je odpravljal na delo, so ga pred lastno hišo ustrelili v vrat in glavo. Umrl naj bi v bolnišnici, napad pa naj bi izvedli trije moški, ki so se pripeljali v črnem vozilu.

"Mojega brata so umorili. Sem obupan in žalosten," je povedal Belaidov brat Abdelmadžid Belaid, ki za bratovo smrt krivi vodjo vladajoče stranke Enahda Racheda Ghannouchija. Ta je obtožbe zanikal in jih označil za "poravnavanje političnih računov". "Atentatorji si želijo prelivanja krvi v Tuniziji, vendar jim to ne bo uspelo. Obsojamo to strahopetno dejanje, ki želi spodkopati napore revolucije in stabilnost države," je povedal.

Protestniki zavzeli ulice

Belaidova smrt je razburila številne podpornike opozicije v različnih mestih po državi.

Belaid je vodil opozicijsko levo Demokratsko stranko in je bil znan kot eden najostrejših kritikov islamistične tunizijske vlade.

V Tunisu so se protestniki zbrali pred notranjim ministrstvom. Vzklikali so slogane proti Enahdi in prepevali državno himno, bilo pa naj bi jih več kot tisoč. Vzklikali so tudi "Druga revolucija!", policija pa jih je morala razgnati s solzivcem. Po navedbah tunizijskega notranjega ministrstva je bil v spopadih med protestniki in policijo v Tunisu ubit policist. Umrl je zaradi ran, ki jih je dobil, ko so policisti poskušali razgnati protestnike.

V mestu Mezuna so protestniki zažgali prostore stranke Enahda, v rudarskem kraju Gafsa so vdrli v prostore stranke, požar so zanetili tudi v pisarnah stranke v severnem mestu Kef. Protestniki so uničevali pohištvo in računalnike, poleg tega pa zažigali zastave stranke.

Policija je solzivec uporabila tudi v mestu Sidi Bouzid. Prebivalec Mehdi Horchani je za Reuters povedal, da se je na protestu zbralo okoli 4000 ljudi, ki so zažigali gume in v policiste metali kamenje. "Zelo so jezni," je dejal.

"Teroristično dejanje"

Predsednik Moncef Marzouki, ki je skrajšal svoj obisk v Franciji in se predčasno vrnil v domovino, je uboj politika ostro obsodil. "Ta gnusen atentat političnega voditelja, ki sem ga dobro poznal in je bil moj prijatelj, je grožnja, ki pa ne bo uspela," je dejal in zatrdil, da umor ne bo sprožil širših nemirov v Tuniziji. "Mnogo je sovražnikov naše mirne revolucije. Odločeni so storiti vse, da bi spodletela. Pošiljajo nam sporočilo, a mi ga nočemo sprejeti. Še naprej bomo odkrivali sovražnike revolucije," je dejal.

Čokri Belaid
Čokri Belaid FOTO: Reuters

Premier Hamadi Džebali pa je povedal, da je bilo to teroristično dejanje. "To je kriminalno dejanje, dejanje terorizma in ni uperjeno le proti Belaidu, temveč proti celotni Tuniziji," je povedal in zatrdil, da bodo vsa prizadevanja usmerili v takojšnjo aretacijo morilca.

Odzval se je tudi francoski predsednik Francois Hollande, ki je dejal, da je s tem umorom Tunizija izgubila enega najbolj pogumnih in svobodnih glasov.

Vladajoča stranka zanika vpletenost v umor

V soboto je umorjeni Belaid kritiziral "plačance", ki naj bi jih za napad na udeležence sestanka Demokratičnih patriotov (stranke, ki jo vodi Belaid) najemala Enahda. Po poročanju francoske televizije France24 naj bi Belaidu v zadnjih dneh večkrat zagrozili z umorom.

Odgovornosti za napad na politika ni prevzela še nobena organizacija.

Islamistična stranka Enahda je zanikala, da bi bila vpletena v umor. "Je mogoče, da bi vladajoča stranka izvedla atentat, ki bi ohromil investicije in turizem," je dejal predsednik stranke Račed Ganuhi. Odgovornost je pripisal tistim, ki "si po vstaji leta 2011 želijo spodkopati demokratično tranzicijo". Zatrdil je, da bi morali preprečiti stopnjevanje nasilja in biti združeni kot še nikoli do zdaj.

Premier napovedal oblikovanje tehnične vlade

Po dogodku so štiri opozicijske stranke in skupine – med drugim tudi Ljudska fronta, zveza levičarskih in panarabskih strank, ki jo je lani pomagal oblikovati Belaid – oznanile, da bodo izstopile iz parlamenta, ter pozvale k splošni stavki.

Vodja Republikanske stranke Nejib Chebbi je dejal, da zahtevajo takojšnji odstop notranjega ministra Alija Larayedha iz stranke Enahda. "Notranji minister nosi osebno odgovornost za atentat na Belaida, saj je vedel, da mu grozijo, a kljub temu ni storil ničesar," je dejal in prav tako zahteval razpustitev Lige za zaščito revolucije, sporne skupine skrajnežev, privrženih Enahdi, ki je bila po trditvah nekaterih vpletena v številne napade na sekularne opozicijske skupine in sindikate po revoluciji pred dvema letoma.

Premier Džebali pa je za tem napovedal, da bo oblikoval tehnokratsko vlado, ki jo bodo sestavljali člani brez politične pripadnosti.

V Tuniziji ugotavljajo naraščanje nasilja, ki se več kot dve leti po strmoglavljenju dolgoletnega diktatorja Zina El Abidina Ben Alija hrani na političnem in socialnem nezadovoljstvu. Več opozicijskih strank in sindikatov islamiste obtožuje, da organizirajo spopade in napade na njih. Belaid je že drugi opozicijski politik, ki je bil po strmoglavljenju Ben Alija žrtev atentata.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
06. 02. 2013 19.53
-3
tunizija je edina držva ki jo je zajela Arabska pomlad, in v njej ni prevladovala muslimanska bratovščina! Edini tesni sodelovci Muslimanske bratovščine pa je Stranka Enahd, ki pa vedno bolj izgublja po pomladni boj!