Tujina

Protest makedonske opozicije

Skopje, 26. 07. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Skopju so se začele množične demonstracije. Z njimi želi opozicija preprečiti sprejetje zakona, s katerim naj bi lokalne oblasti dobile večja pooblastila.

Poslanci bodo razpravljali tudi o dvojezičnosti v Skopju
Poslanci bodo razpravljali tudi o dvojezičnosti v Skopju FOTO: Reuters

V času demonstracij, ki potekajo pod sloganom "Vsa Makedonija za celovito Makedonijo", veljajo po vsej državi, še posebej pa v prestolnici, poostreni varnostni ukrepi. Nasprotniki zakona so že zbrali 100 tisoč od zahtevanih 150 tisoč podpisov, da bi državljani o zakonu odločali na referendumu.

Urednik makedonske izdaje časnika Kohaditore, Nebi Mirseli je povedal, da dogovor vladajočih strank predvideva, da se zmanjša število občin s 123 na 80. " To je izzvalo reakcijo makedonskih opozicijskih strank, ki danes zvečer organizirajo velike demonstracije pred parlamentom. Temu protestu se pridružuje veliko državljanov ter javnih oseb makedonske narodnosti. Makedonci se pritožujejo, ker predlog zakona predvideva, da albanski jezik postane uradni in se lahko uporablja v vseh institucijah. Struga pa ima po novi teritorialni delitvi večinsko albansko prebivalstvo. Po vojno leta 2001 so v Makedoniji zdaj najtežji časi. Če Makedonci ne sprejmejo te teritorialne delitve oziroma če bo referendum uspešen, potem tudi grozijo z referendumom, ki bo pod vprašaj postavil obstoj današnje Makedonije," je pojasnil Mirseli.

Makedonski parlament danes tudi o dvojezičnosti v Skopju

Poslanci bodo na današnjem zasedanju v zvezi z novo teritorialno organizacijo obravnavali osnutke zakonov o lokalni samoupravi, ureditvi v Skopju, financiranju občin in davkih. Razprava o decentralizaciji se bo najverjetneje zavlekla, saj je opozicija na zakonski predlog vložila kakih 200 amandmajev, koalicija pa je napovedala, da govori poslancev ne bodo časovno omejeni.

Protesta se je udeležilo več kot 20 tisoč predstavnikov opozicijskih strank, družbenih gibanj in nevladnih organizacij.

Nova upravna ureditev med drugim predvideva prenos določenih pristojnosti z vlade na lokalne oblasti, albanska manjšina pa bo imela večji nadzor nad občinami, v katerih so Albanci v večini. Število občin se bo v skladu z novo upravno organizacijo zmanjšalo s 123 na 80 oziroma na 76 do leta 2008. Predlog nove upravne ureditve predvideva tudi dvojezičnost v Skopju, kar pomeni, da bodo vsi javni napisi tako v albanskem kot v makedonskem jeziku.

Po mnenju vlade predlog nove upravne organizacije upošteva glavna načela in cilje decentralizacije oblasti: stabilnost gospodarstva, učinkovite usluge državljanom in njihovo sodelovanje pri odločanju.

Opozicija predlog zakona ostro kritizira in vladni koaliciji očita, da je storila hudo napako s tem, da je dovolila, da se etnična slika države odraža v novi upravni organizaciji. Opozicija še opozarja, da je tak koncept državo leta 2001 pahnil v vojno. Namesto da bi vlada zaščitila večnacionalno sestavo Makedonije, jo je po mnenju opozicije spremenila v državo dveh etnij, lokalne skupnosti pa so razdeljene glede na narodnostno sestavo tamkajšnjih prebivalcev.