Tujina

Prizadetemu Haitiju grozijo še plazovi in poplave

Port-au-Prince, 21. 03. 2010 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po potresu na Haitiju tistim, ki so ostali brez strehe nad glavo, grozi še ena katastrofa. Prihaja namreč deževno obdobje, a kot kaže, zaradi tega ne bodo ogroženi predstavniki tujih nevladnih organizacij.

Šotorsko naselje v bližini Port-au-Princa
Šotorsko naselje v bližini Port-au-Princa FOTO: Reuters

Koordinator ameriških oblasti za pomoč Haitiju Sam Worthinton je povedal, da šotori in milijardne pomoči za Haiti v tem času ne bodo dovolj, saj državi grozi nova katastrofa. Približuje se namreč obdobje močnega deževja, ki bo povzročilo nove težave. "Smrti, zemeljski plazovi in drugo," bodo po njegovih besedah prizadeli Haiti, pri tem pa dodaja, da bodo morali skupaj z Združenimi narodi zgraditi zavetišča, v katera se bodo lahko zatekli tisti, ki so v potresu ostali brez strehe nad glavo.

"Smo v bitki s časom in čeprav bomo preselili veliko število ljudi, se bojim, da bo veliko ljudi, ki živijo na nevarnih območjih, prizadetih," dodaja Worthington. Po ocenah naj bi v taborih, ki jih bodo zaradi močnega deževja ogrozili plazovi in poplave, živelo okoli 218.000 ljudi.

Za skoraj osem milijard škode

Alicia Barcena, vodja gospodarske komisije ZN za Latinsko Ameriko, je ocenila, da je potres, ki je 12. janurja stresel Haiti z magnitudo 7, povzročil za 7,8 milijarde dolarjev škode, kar je kar 120 odstotkov letnega bruto domačega proizvoda. Da bi si država opomogla, bo v naslednjih treh letih potrebovala za kar 11,5 milijarde investicij. Razvojna Inetr-American banka (IDB) razpravlja o predlogu o dvemilijardni pomoči v naslednjih 10 letih.

Predstavniki nevladnih organizacij so nameščeni v hotelu v prestolnici.
Predstavniki nevladnih organizacij so nameščeni v hotelu v prestolnici. FOTO: Reuters

"Največji problem je, kako denar porabiti, saj je eden najbolj prizadetih prav javni sektor. Naša prva naloga je, da omogočimo, da bo lahko država denar prevzela," po poročanju Businessweeka pravi Barcena. ZDA so za pomoč namenile okoli 700 milijonov dolarjev, po poročanju ameriških oblasti pa je z zasebnimi donacijami pomagala skoraj polovica Američanov. Ameriški senat je tudi potrdil zakonodajo, s katero bodo med drugim začeli postopke, s katerimi bi Haitiju odpisali za eno milijardo dolarjev dolga mednarodnim institucijam.

Januarja je v potresu umrlo približno 220.000 ljudi, prizadetih je pa kar tri milijone Haitijcev.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

b77
21. 03. 2010 12.33
človek rabi motiko ne daenar! samo ti so preleni da bi delali! niso že pred potresome, niti ne bodo zdaj!
malipandit@email.si
21. 03. 2010 11.36
odpisali jim bodo milijardo dolgov, pod pogojem ce se ne novo zapufajo za 11 milijard, za katera bodo z obrestmi vred placali 20 oziroma ce ne, pa prodali komplet otok z ljudmi vred nazaj tistim ki so jim posodili teh 11 milijard.
moelmol
21. 03. 2010 10.32
pa kaj sploh vtikajo svoje nose tja no- sj vse ql da pomagajo no sam.....