Tujina

Ike spet pridobiva na moči

New York, 06. 09. 2008 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prebivalce južne Floride skrbi približevanje orkana Ike, ki je že dosegel tretjo stopnjo na sicer petmestni Saffir-Simpsonovi lestvici. Kuba je izdala opozorila pred orkani.

Tropska nevihta Hanna je v petek zvečer dosegla obalo Južne Karoline in s seboj prinesla močne padavine ter veter s hitrostjo okoli 110 kilometrov na uro. Do konca tedna naj bi vplivala na vreme na celotnem območju severovzhodne ZDA vse do Kanade.

Priprave na orkan.
Priprave na orkan. FOTO: Reuters

Organizatorji teniškega turnirja US Open so v petek napovedali, da bodo morali zaradi napovedanih 12 ur dežja in močnega vetra najverjetneje prekiniti turnir. Obetajo se tudi odpovedi ali vsaj zamude v letalskem prometu, nekaj vlakov pa je ustavila tudi železnica Amtrak.

Bolj kot Hanna pa prebivalce južne Floride skrbi približevanje orkana Ike, ki je podoben orkanu Andrew, ki je leta 1992 povzročil za 35 milijard dolarjev škode in zahteval 65 smrtnih žrtev. Kuba je za vzhodne province izdala opozorila pred orkani,
saj se je orkan proti večeru okrepil na tretjo stopnjo sicer petmestne Saffir-Simpsonove lestvice. Ike je popoldne na Atlantiku sprva oslabel, saj je degradiral na drugo stopnjo. Do 11. ure dopoldne je pihal z vetrovi 177 kilometrov na uro. Ameriški center za spremljanje orkanov opozarja, naj bodo prebivalci v pripravljenosti na hudo nevihto.

Ike naj bi obalo Floride sicer dosegel sredi prihodnjega tedna, vendar se njegove poti še ne da zanesljivo napovedati in lahko zavije tudi proti Mehiškemu zalivu. Turisti bodo morali od sobote obvezno zapustiti otočje Florida Keys.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deadea
07. 09. 2008 05.04
icewoman dvomim da imas tam brata ker ce bi ga imela verjetno nebi novih novic slisala iz porocanja tega pop-a
deadea
07. 09. 2008 05.02
upam da bo ike prinesel kaj novega v belo hiso
Tonček Balonček
06. 09. 2008 21.47
markoj, ti si ers naiven, če misliš, da bomo k varstvu narave Slovenci prispoevali s pripiranjem pipe pri umivanju zob in kupovanjem varčnih žarnic! Matr so vam opral možgane!!! A si že kdaj slišal, da je treba bika zagrabiti za roge?
Ramzess
06. 09. 2008 13.20
Kaj naj si človek ob tem misli, \'nove in nove tropske nevihte\'. Z nekega posnetka je bilo videti kot prejšnji orkan za sabo pušča zametke, žarišča iz katerih nastanejo novi orkani. Možno, čeprav imam nori vtis kot da bi jih zadaj kar umetno povzročali, ko jih že tako naštevajo, in vlada (ki obvlada tudi to področje) jih napoveduje vnaprej. Čeprav bi po moje bi bilo bolje navesti kdo natančno v vladi napoveduje orkane vnaprej in njih število, ne pa vlada na splošno, v njihovem razmerju je to absolutno preširok pojem, ki prerad vodi v ... saj veste kakšne vrste mišljenja, smeri razmišljanja. Vlada si očitno, kot znano, drži prioriteto do primarnega mnenja na vsakem področju, in to brez definicij. Velika razlika je, če napovedi dajejo strokovnjaki določenega področja, če tudi delajo za vlado, ko če napovedi dajejo politiki, ki si, kdo ve na osnovi česa, in zakaj lahko le ugibamo, jemljejo to pravico, kot primarno, kot da so več od strokovnjakov. Dejstvo je da vlada/e informacioje, napovedi in njih težo prilagajojo lastnim nacionalnim interesom.
icewoman
06. 09. 2008 12.35
Ja recimo mene ful briga in sem vesela, da poročajo, ker imam v južni karolini brata in Tonček Balonček verjamem, da bi tebe tudi skrbelo, če bi bil na mojem mestu....
BATISTA1
06. 09. 2008 10.49
Če ne sami, naj bo dotolkla narava, ki nam vse lepo počasi vrača ....
Libra77
06. 09. 2008 10.45
Tonček Balonček - Novinarji o tem poročajo zato, da bi bili mi bolj vestni in prizanesljivi z naravo. Mislim, da je to dobro sporočilo ljudem, da ko si umivajo zobe ne teče ves čas voda - malo delo za nas, a veliko za naravo.lp
Tonček Balonček
06. 09. 2008 10.37
NAs očitno Severna Karolina in razni viharji v ZDA zanimajo bolj kot sanacije v Sloveniji! Saj je v redu, če poročajo o tem, ampak za vsak vihar, ki preti ZDa, pa ne zganjajte panike! A tam kdaj poročajo, če toča klesti po npr. Ptujskem polju ali po Komendi!
casu_marzu
06. 09. 2008 10.09
casu_marzu
06. 09. 2008 10.08
Ike verjetno ne bo zadnji orkan saj se v ozadju nad atlantikom že kreira nov orkan... Slika: http://shrani.si/f/2Y/gW/4oAg8w6p...