Tujina

Prijeli ključnega moža Al Kaide

Islamabad, 02. 03. 2007 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
1

V Pakistanu so pred nekaj dnevi aretirali mulo Akhunda, ki velja za enega najvišjih predstavnikov talibanov.

V eksploziji kolesa bombe so umrli trije policisti
V eksploziji kolesa bombe so umrli trije policisti FOTO: Reuters

Pakistanske oblasti so v mestu Kveta na jugozahodu države aretirale namestnika vodje talibanov mule Omarja, mulo Obajdulaha Akhunda. Enega ključnih mož Al Kaide so skupaj s še štirimi domnevnimi talibani po navedbah pakistanskega obveščevalnega vira aretirali v raciji v neki hiši v Kveti v začetku tedna. Kot poroča ameriški tisk, naj bi Obajdulah Akhund veljal za ključno osebnost upora v Afganistanu.

Pakistanski dnevnik Dawn v današnji izdaji piše, da naj bi Akhunda prijeli v ponedeljek skupaj s poveljnikom talibanov v Zabulu Amirjem Hanom Hakanijem in nekdanjim guvernerjem afganistanske province Helmand Abdulom Barijem.

Če bodo njegovo aretacijo tudi uradno potrdili, bo Akhund najvišji predstavnik talibanov, ki so ga prijeli po strmoglavljenju talibanskega režima v Afganistanu leta 2001. Bil je na ameriškem seznamu najbolj iskanih oseb, ZDA pa so zanj ponujale milijon dolarjev.

Akhunda, nekdanji obrambni minister talibanov, se je v javnosti oglasil decembra lani, ko se je izrekel proti usmrtitvi nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina in napovedal, da bo še spodbudil sveto vojno. Prav tako naj bi on pripravil 30 pravil za talibanske borce, ki jim med drugim dovoljujejo uboje učiteljev in prepovedujejo kajenje. Prav tako decembra lani naj bi vodil napade kaki 400 upornikov v afganistanski provinci Kandahar zoper sile zveze NATO.

Sicer vest o njegovi aretaciji prihaja kmalu zatem, ko je ameriški podpredsednik Dick Cheney med obiskom v Pakistanu predsednik Perveza Mušarafa pozval k zatrtju talibanov in pripadnikov Al Kaide.

Eksplozija kolesa

Iz Pakistana pa medtem poročajo tudi o eksploziji bombe, ki je odjeknila v mestu Multan v osrednjem delu države. Pri tem so bili ubiti trije policisti, ranjenih je bilo osem ljudi, med njimi znan sodnik, ki pogosto sodi v procesih proti islamskim skrajnežem. Bomba je bila nameščena na kolo, sprožili pa so jo, najverjetneje daljinsko, ko se je mimo peljalo vozilo s sodnikom.

Današnja eksplozija je odjeknila slaba dva tedna po tem, ko se je v Kveti v neki sodni dvorani razstrelil samomorilski napadalec in s seboj v smrt potegnil še 15 ljudi.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GSG-9
02. 03. 2007 10.23
A jim še ni potegnilo da za vsakega ujetega talibana je še dodatnih deset nadomestkov ki čakajo na njegovo mesto, po vsej verjetnosti so še večji fanatiki.