Tujina

Premier postal predsednik

Kolombo, 18. 11. 2005 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zmagovalec predsedniških volitev na Šrilanki je dosedanji premier Radžapakse, ki je prejel 50,3 odstotka glasov.

Šrilanški premier oziroma predsednik Mahinda Radžapakse
Šrilanški premier oziroma predsednik Mahinda Radžapakse FOTO: Reuters

Po preštetju vseh glasov četrtkovih predsedniških volitev v Šrilanki je največ glasov dobil dosedanji premier Mahinda Radžapakse. Za Radžapakseja je glasovalo 50,3 odstotka volivcev. Vodja opozicije Rani Wickremesinghe iz Združene narodne stranke pa je dobil 48,4 odstotka glasov. 
  
Radžapakseja so že razglasili za uradnega zmagovalca predsedniških volitev. Volilna udeležba je bila okoli 75-odstotna. Pripadniki tamilskih tigrov so četrtkove volitve večinoma bojkotirali, saj je gibanje Osvobodilni tigri tamilskega Eelama (LTTE) posredno pozvalo k bojkotu. Med šrilanško vlado in LTTE velja krhka prekinitev ognja, mirovni pogovori pa so v zastoju. 

Šrilanka je z volitvami dobila novega predsednika, a izgubila premiera
Šrilanka je z volitvami dobila novega predsednika, a izgubila premiera FOTO: Reuters

Wickremesinghe je februarja 2002 kot takratni premier dosegel sporazum o prekinitvi ognja z LTTE. V primeru zmage je napovedoval nadaljevanje mirovnega procesa z uporniki. K mirovnemu procesu se je obvezal tudi Radžapakse, ki pa je menil, da bi morali pogajanja začeti na novo. 

Tamilski tigri udarili 

Tamilski tigri naj bi danes z granatami napadli mošejo na vzhodu Šrilanke. Po navedbah tamkajšnje policije so bili pri tem ubiti štirje ljudje, 10 pa jih je bilo ranjenih. Ni še znano, ali je bil napad povezan s četrtkovimi predsedniškimi volitvami.