Tujina

Preiskava o Darfurju

Haag, 06. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Mednarodno kazensko sodišče je sprožilo preiskavo dogodkov v Darfurju, ki je prizorišče ene najhujših humanitarnih kriz.

Deček v taborišču (Foto: Reuters)
Deček v taborišču (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Sudan ne bo sodeloval z Mednarodnim kazenskim sodiščem. Če sodišče želi začeti sodni proces proti Sudancem, to za njih ni sprejemljivo, so navedli visoki predstavniki vlade.

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) v Haagu je uradno sprožilo preiskavo o vojnih zločinih v sudanski pokrajini Darfur. Po napovedih tožilstva bo preiskava "nepristranska, neodvisna in osredotočena na posameznike, ki so kazensko najbolj odgovorni".

Gre za prvo preiskavo ICC na zahtevo Združenih narodov, potem ko so ZDA umaknile svoje pomisleke. Sudan je že sporočil, da ne bo sodeloval z ICC in da namerava ustanoviti lastno sodišče.

Huda humanitarna kriza

V medsebojnih spopadih dveh uporniških skupin je v Darfurju umrlo 11 ljudi, 17 pa je ranjenih.

Darfur na zahodu Sudana velja za prizorišče ene od najhujših humanitarnih kriz. Po ocenah naj bi tam umrlo okoli 180.000 ljudi, mnogi med njimi zaradi lakote in bolezni, več kot dva milijona ljudi pa je po začetku konflikta februarja 2003 zapustilo domove.

Posebna komisija ZN za Darfur, ki je več mesecev zbirala dokaze o vojnih zločinih, je sodišču že izročila svoje ugotovitve, vključno s seznamom 51 domnevnih osumljencev. Seznama javno niso objavili, domnevajo pa, da so na njem predstavniki sudanske vlade in vojske ter uporniki.