Tujina

Pred radikalnim zlomom vlade?

Rim, 24. 04. 2010 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Italiji se soočajo s krizo. Zaradi spora med italijanskim premierjem Berlusconijem in predsednikom spodnjega doma Finijem bi lahko celo prišlo do predčasnih volitev.

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi FOTO: Reuters

Vodja italijanske Severne lige Umberto Bossi meni, da bo imel politični spopad med italijanskim premierjem Silviom Berlusconijem in predsednikom spodnjega doma italijanskega parlamenta Gianfrancom Finijem hude posledice. "Stojimo pred radikalnim zlomom vlade in verjetno tudi koncem zavezništva," je dejal za glasilo svoje stranke.

Bossi tako meni, da bi lahko spor med Berlusconijem in Finijem botroval razpadu zavezništva med premierjevim Ljudstvom svobode (PDL) in njegovo Severno ligo. Ob tem je bil zelo kritičen do Finija, ki je Berlusconiju očital preveliko popuščanje zahtevam Severne lige glede reform, s katerimi bi v Italiji uvedli federalizem.

"Fini se je postavil na mesto opozicije. Želi, da se v Italiji nič ne spremeni. Fini je proti ljudstvu severne Italije, ki zahteva federalizem," je poudaril. Ob tem v pogovoru za glasilo La Padania ni izključil niti možnosti, da bi bile lahko v Italiji, če ne bo prišlo do reform, predčasne volitve.

Gianfranco Fini
Gianfranco Fini FOTO: Reuters

Prav tako je spor zaskrbel druge vidne predstavnike Severne lige. "Berlusconi in Fini se morata spraviti, sicer ne moreta ostati v isti stranki," je dejal član Severne lige Matteo Salvini ter dodal, da bo njegova stranka vztrajala pri delu na reformah. "To, kar se je zgodilo v Berlusconijevi stranki, pa je vse drugo kot delo," je ocenil.

Fini zavrača razpad koalicije

Fini je medtem za italijanski časnik Il Messaggero zavrnil možnost razpada vladajoče koalicije. "Stabilnost vlade ni ogrožena. Poudaril sem le svojo pravico, da v stranki lahko izrazim svoje mnenje," je dejal. 57-letni Fini je ob tem odklonil možnost, da bi zapustil položaj predsednika spodnjega doma italijanskega parlamenta, kot je to namignil Berlusconi. "Ne razmišljam o tem," je zatrdil.

Berlusconi je v četrtek po srečanju s predstavniki svojega Ljudstva svobode napovedal, da se bo članstvo stranke še letos sešlo na izrednem kongresu, s čimer je želel predvsem umiriti strasti znotraj stranke.

Italijanski premier je sicer tudi menil, da Fini kot predsednik spodnjega doma italijanskega parlamenta ne bi smel dajati političnih izjav. "Če bi jih rad dajal, bi moral zapustiti položaj predsednika spodnjega doma parlamenta," je dodal Berlusconi.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
24. 04. 2010 21.38
Propd Brlusconija je bil napovedan.
rageinblack
24. 04. 2010 20.57
italjanov je tudi 60 miljonov, btw.
todokol
24. 04. 2010 18.08
100x bolj urejena država kot Slovenija, pa se vlade menjajo kot po tekočem traku. Seveda je razlog v tem, da Italijani niso hlapci kot smo to slovenceljni.
Eptecius
24. 04. 2010 17.45
Kaj takega bi se moglo zgoditi tudi pri nas.