Tujina

Preboj v mirovnih pogajanjih na Šrilanki

Oslo, 05. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šrilanška vlada in uporniški tamilski tigri so po tretjem krogu mirovnih pogajanj dosegli zgodovinski preboj z dogovorom, da bodo končno politično rešitev 19 let trajajočih krvavih spopadov iskali na podlagi federalnega modela državne ureditve znotraj enotne Šrilanke.

Zgodovinski sitisk rok predstavnika Tamilskih tigrov Antona Balasinghamija in predstavnika šrilanške vlade G.L. Peirisa
Zgodovinski sitisk rok predstavnika Tamilskih tigrov Antona Balasinghamija in predstavnika šrilanške vlade G.L. Peirisa FOTO: Reuters

Po štiridnevnih pogovorih jepomočnik norveškega zunanjega ministra Vidar Helgesen dejal, da to vključuje tudi načelo notranje samoodločbe na severu in vzhodu države, ki je pod nadzorom tamilskih tigrov.

Gre za popuščanje obeh strani

Dogovor o izgradnji regionalne avtonomije pomeni veliko popuščanje obeh strani, možen pa je postal potem, ko je vodja tamilskih tigrov (LTTE) Velupillal Prabakharan 27. novembra prvič izrazil pripravljenost sprejeti široko avtonomijo za tamilsko manjšino, s čimer je dal vedeti, da so se odpovedali zahtevi po neodvisni državi na severu Šrilanke.

"Toda če bodo naše zahteve po regionalni samoupravi, utemeljene na podlagi pravice do samoodločbe, zavrnjene, ne bomo imeli druge možnosti, kot da nadaljujemo boj za neodvisnost," je takrat poudaril vodja upornikov.

Decembra lani sta se sprti strani s posredovanjem Norveške dogovorili za prekinitev ognja in 22. februarja letos tudi podpisali ustrezen sporazum, kmalu potem ko je položaj šrilanškega premiera zasedel Ranil Wickremasinghe.

Boj Tamilskih tigrov traja že skoraj 20 let

Tamilski tigri so boj za neodvisno državo 3,2-milijonske tamilske manjšine začeli leta 1983. Spopadi so doslej zahtevali 69.000 življenj, razselilo pa se je tudi 1,6 milijona ljudi. Tamilski uporniki naj bi bili odgovorni tudi za 247 samomorilskih napadov, med drugim za napad na nekdanjega indijskega premiera Radživa Gandija.

Na tokratnih pogajanjih sta strani obravnavali federalne modele Kanade, Avstralije, Nemčije, Švice in Indije. V prihodnjem krogu pogajanj, ki bo na Tajskem in Japonskem, bodo obravnavali človekove pravice, javne finance in pravna vprašanja. Po ustavi iz leta 1978 je Šrilanka unitaristična država, ki ne omogoča avtonomije.