Tujina

Prebivalci panično zapuščali domove

Džakarta, 21. 01. 2007 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi potresa, ki je prizadel indonezijski otok Sulavesi, so se mnogi umaknili na višje ležeče predele.

Pred dobrima dvema letoma so cunamiji, ki so prizadeli Indonezijo, terjali okoli 230 tisoč življenj
Pred dobrima dvema letoma so cunamiji, ki so prizadeli Indonezijo, terjali okoli 230 tisoč življenj FOTO: Reuters

Indonezijski otok Sulavesi je ob 19.27 po lokalnem času stresel močan potresni sunek. Ocene o jakosti potresa se razlikujejo. Medtem ko indonezijska agencija za meteorologijo in geofiziko (BMG) poroča o 6,5 stopnje po Richterjevi lestvici, pa ameriške meteorološke oblasti poročajo o jakosti 7,3 stopnje po Richterjevi lestvici. Gre za podvodni potres, katerega epicenter je bil okoli 160 kilometrov jugovzhodno od prestolnice Severnega Sulavesija Manado in okoli 50 kilometrov pod morskim dnom, v Moluškem morju.

BMG pa kljub prejšnjim svarilo pred možnim cunamijem zdaj navaja, da cunami ne grozi več. "Poklicali smo pristaniško službo v Manadu in povedali so, da se gladina morja ni dvignila. Zato smo preklicali možnost cunamija," so povedali v agenciji za meteorologijo.

Prebivalci so panično bežali s svojih domov. Na stotine se jih je umaknilo na višje ležeče predele ali pa so se odpeljali z avtomobili in motorji, kar je povzročilo pravi kaos na cestah.

Tresenje tal je trajalo kar minuto, nek očividec pa je povedal, da so se tla najprej stresla v smeri gor in dol, nato pa še od leve proti desni.

Po navedbah očividca so tri osebe, potem ko se je poškodovala cerkev v glavnem mestu Manado, lažje ranjene, ni pa znano, na kakšen način so se osebe poškodovale. Lokalna televizija je poročala, da je popokalo nekaj zgradb.

Po navedbah strokovnjakov naj bi šlo za lokalne cunamije, kar pomeni, da ne bi prizadeli širše okolice. Lokalni popotresni valovi ponavadi nastanejo v radiju 100 kilometrov od epicentra.

Otok, ki naj bi z imenom nakazoval na obliko metulja, leži na vzhodu Indonezije, večji del pa ga prekrivata gozd in džungla. Gre za zadnjega v vrsti potresov, ki so v zadnjih tednih prizadeli vzhodni del Indonezije.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.