Tujina

Powell: Irak se ne razorožuje

Pariz, 05. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ameriški državni sekretar Colin Powell je prepričan, da bo Irak uničil vse rakete al-samud 2. Kot trdi Powell, se Bagdad ne namerava razorožiti, vendar le zavajati mednarodno javnost. Rusko napoved veta na novo resolucijo VS ZN pa so podprle tudi Kitajska, Nemčija in Francija.

Državni sekretar Colin Powell je prepričan, da Irak še vedno skriva opremo za izdelavo raket al-samud. Powell verjame, da namerava Irak skrivoma izdelovati nove rakete ter da ne namerava uničiti vseh raket al-samud 2. Novi podatki obveščevalnih služb, tako Powell, dokazujejo, da iraški režim ne namerava uničiti vseh zalog omenjenega orožje, temveč le en del je Powell dejal Centru za strategijo in mednarodne študije v Washingtonu. Bagdad naj bi po trditvah sekretarja celo ukazal nadaljevanje proizvodnje raket al-samud.

Ruski in francoski zunanji minister, Igor Ivanov in Dominique de Villepin
Ruski in francoski zunanji minister, Igor Ivanov in Dominique de Villepin FOTO: Reuters

Francoski zunanji minister Dominique de Villepin je dejal, da so Francija, Nemčija in Rusija enotne tudi glede stališča o napotitvi večjega števila inšpektorjev v Irak.

Z resolucijo ali brez

Bush je že v ponedeljek opozoril članice VS ZN, ki bodo glasovale proti ameriškemu predlogu resolucije, da bodo v tem primeru potrebni disciplinski ukrepi. To mu je ušlo med pogovorom z novinarji ameriških časopisov, vendar se je hitro popravil in dodal, da v VS pričakuje zadostno večino.

Colin Powell
Colin Powell FOTO: Reuters

Iz Bele hiše so v torek sporočili, da je sprejetje druge iraške resolucije za ZDA sicer zaželeno, ni pa potrebno. Powell, ki je imel v torek več nastopov na televizijah evropskih držav, ki so proti vojni, je za nemško RTL dejal, da bodo ZDA razorožile Huseina tudi brez druge resolucije. Podobno je menil v pogovoru za rusko televizijsko mrežo ORT. Na francoski televiziji France 2 je dejal, da se tolikšnih sil, kot jih imajo ZDA zdaj v Zalivu – število se giblje okoli 300.000 vojakov – , ne da dolgo držati v negotovosti. Po drugi strani je na britanski televiziji ITN poudaril, da se ZDA zavedajo pomena druge iraške resolucije. Večina ameriških komentatorjev se strinja, da Američane druga resolucija zanima le zato, ker si zanjo prizadeva britanski premier Tony Blair. Ta se namreč doma sooča s precejšnjo opozicijo vojni.

Blix bo v petek VS ZN predložil delovni načrt nadaljnjih inšpekcij
Blix bo v petek VS ZN predložil delovni načrt nadaljnjih inšpekcij FOTO: Reuters

Veliko naj bi bilo odvisno od petkovega zasedanja VS, ko bosta 15 članicam poročala vodja Komisije ZN za nadzor, verifikacijo in inšpekcije (UNMOVIC) Hans Blix ter generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Mohamed El Baradej. Blix je sporočil, da bo predložil natančen delovni načrt za nadaljnjo razorožitev Iraka ter dodal, da bi bil vesel, če bo VS inšpektorjem v Iraku dal še več časa za izpolnitev svoje naloge. Spričo kopičenja ameriških vojaških sil na območju Perzijskega zaliva pa so inšpektorji tudi pripravljeni na to, da bodo ob opozorilu o napadu na režim iraškega predsednika Sadama Huseina lahko takoj zapustili Irak, je še povedal Blix.

Seja VS naj bi potekala na ministrski ravni, vendar Powell udeležbe še ni potrdil, potem ko ga je na zadnji seji spravil v zadrego aplavz francoskemu zunanjemu ministru Dominiqueu de Villepinu.

Zasedanje Varnostenga sveta
Zasedanje Varnostenga sveta FOTO: Reuters

Pred zasedanjem VS

Na ameriški strani so še vedno le Velika Britanija, Španija in Bolgarija, na drugi strani pa so Francija, Nemčija, Rusija in Sirija, ki najbolj odločno nasprotujejo vojni. K tej četverici se nagiba tudi Kitajska, ki pa ostaja pragmatična in ZDA s te strani ne pričakujejo veta. ZDA morajo v prihodnjih dneh prepričati še najmanj pet držav od šesterice nestalnih članic (Angola, Mehika, Gvineja, Kamerun, Pakistan in Čile), ki se še niso opredelile za nobeno stran, čeprav tako kot večina članic ZN zagovarjajo potrebo po mirni rešitvi spora.

Kuvajt za odstop iraškega vodstva

V katarski Dohi se je danes začelo izredno zasedanje Organizacije islamske konference (OIC), posvečeno iraškemu vprašanju in prizadevanjem za preprečitev vojne v tej državi. Zasedanja se udeležuje 55 od 57 držav članic OIC.

Med zasedanjem v Dohi se v Zalivu kopičijo nove čete ameriških vojakov...
Med zasedanjem v Dohi se v Zalivu kopičijo nove čete ameriških vojakov... FOTO: Reuters

Katarski emir, šejk Hamad ben Kalifa Al-Tani je uvodoma poudaril, da zasedanje poteka v "izjemnih razmerah", povedal pa še, da muslimanske države "nimajo moči odločitve glede Iraka, vendar lahko kljub temu težijo k mirni rešitvi krize". Kuvajtski zunanji minister, šejk Sabah el Ahmed el Sabah, pa je na zasedanju iraško vodstvo pozval k odstopu. Kot je dejal, bi se morala vlada Sadama Huseina žrtvovati, da bi regiji prihranila uničujočo vojno.

Kuvajt sicer podpira predlog Združenih arabski emiratov o izgnanstvu iraškega vodstva. Ta predvideva, da bi iraškemu vodstvu dva tedna časa, da zapusti državo, Irak pa naj bi potem v prehodnem obdobju upravljala Arabska liga in Združeni narodi.