Tujina

V Sisku izredne razmere, oblasti pripravile zasilne centre

Zagreb, 02. 04. 2013 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./V.L./STA
Komentarji
4

Na Hrvaškem še vedno grozita močno deževje in narasle reke, izboljšanje vremena pa še ni na vidiku. Najbolj alarmantno je stanje v Sisku, kjer so oblasti v primeru hitre evakuacije že pripravile zasilne centre. Številne lokalne ceste okrog Siska so zaprte za ves promet.

Močno deževje in narasle reke, ki so ponekod že prestopile bregove, grozijo Hrvaški. Najhuje je na severu države, kjer grozita reki Sava in Kolpa. V Sisku so zato že razglasili izredne razmere, tamkajšnje oblasti so v primeru hitre evakuacije že pripravile zasilne centre. Številne lokalne ceste okrog Siska so zaprte za ves promet, tudi državna cesta Sisak–Popovača. Civilna zaščita je že pripravila avtobuse v primeru nujne evakuacije ter zasilna ležišča v lokalni osnovni šoli.

V osrednjem delu Hrvaške izboljšanja še ne pričakujejo. Za prihodnje dni sta namreč napovedana močan dež in sneg.

Razmere na območju Zagreba se umirjajo. So pa imeli reševalci v Zagrebu polne roke dela, saj so prejeli kar 500 klicev občanov. Sprožilo se je več manjših plazov, podrla so se številna drevesa in voda je zalivala kleti. Zagrebčani, ki živijo na najbolj prizadetih mestih, pravijo, da takšnih poplav ne pomnijo zadnjih 40 let.

Iz kriznih štabov na najbolj prizadetih območjih poročajo o poplavljenih kleteh, zalitih rastlinjakih in škodi na številnih gospodarskih objektih. "Naslednje dni bomo spremljati situacijo na najbolj prizadetih območjih ter na tistih območjih, ki jih bo dosegel poplavni val. Ljudem pomagamo z razdeljevanjem protipoplavnih vreč in grajenjem protipoplavnih nasipov. Črpamo vodo iz kleti in poplavljenih hiš," pojasnjuje predstavnik kriznega štaba mesta Zagreb.

Ko je reka Sava narasla, je brezdomec obtičal na podpornem stebru, na varno pa so mu pomagali reševalci.
Ko je reka Sava narasla, je brezdomec obtičal na podpornem stebru, na varno pa so mu pomagali reševalci. FOTO: Reuters

V Zagrebu so zaradi plazu, ki se je že večkrat sprožil, evakuirali stanovalce bližnjih hiš. Del ceste, na katero se je usula zemlja in podrlo drevo, so zaprli za promet. Podrto drevo je poškodovalo pet parkiranih vozil, k sreči pa ni bila nobena oseba poškodovana. Na robu zagrebškega parka Maksimir se je v ponedeljek zrušil več kot 200 let star hrast. K sreči ni bil nihče poškodovan.

Poplavljene so številne lokalne ceste na širšem območju Zagreba in v hrvaškem Zagorju. Hrvaške železnice so danes sporočile, da je voda poškodovala železniški progi na območju Križevcev in Varaždina, zato potnike prevažajo z avtobusi.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ranzo
02. 04. 2013 13.24
+1
ljx koji siti paor
Rad_Gledam_Porocile
02. 04. 2013 13.14
+4
Novinarji pa raje držijo fotoaparate in kamere namesto da bi pomagali...
ljx
02. 04. 2013 12.23
-6
Poslal bi jim čestitko ob poslušanju komada od Bilje Čorbe,Noeva Arka.
ljx
02. 04. 2013 12.24
-7