Tujina

Pogovori o Kosovu so se začeli

Beograd, 10. 08. 2007 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pogajalska trojka za Kosovo je že začela pogovore s srbskim vodstvom. Cilj je omogočiti dialog med Srbijo in Kosovom.

Pogajalsko trojko sta skupaj sprejela srbski predsednik in premier, Boris Tadić in Vojislav Koštunica.
Pogajalsko trojko sta skupaj sprejela srbski predsednik in premier, Boris Tadić in Vojislav Koštunica. FOTO: Reuters

Po obisku v Londonu, kjer je v četrtek začela uvod v novo fazo pogajanj o prihodnjem statusu Kosova, se pogajalska trojka za Kosovo, ki jo sestavljajo predstavniki ZDA, EU in Rusija, danes mudi v Beogradu.

Kdaj naj bi se začela pogajanja in v kakšni obliki, ni znano. Napovedano pa je, da naj bi trojka končno poročilo generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu predstavila do 10. decembra. Nova pogajanja bodo sledila 15-mesečnim neposrednim pogovorom med Beogradom in Prištino o tehničnih vprašanjih, ki so potekala pod vodstvom Ahtisaarija na Dunaju ter neuspelim poskusom sprejetja več resolucij v VS ZN na podlagi Ahtisaarijevega načrta, ki predvideva nadzorovano neodvisnost Kosova.

Predstavnika EU v pogajalski trojki Wolfganga Ischingera ter njegova kolega, Američana Franka Wisnerja in Rusa Aleksandra Bozana-Harčenka, sta skupaj sprejela srbski predsednik in premier, Boris Tadić in Vojislav Koštunica. Srečanja sta se udeležila tudi srbski zunanji minister Vuk Jeremić in minister za Kosovo Slobodan Samardžić.

Ischinger je v četrtek po pogovorih s strokovnjaki kontaktne skupine za Kosovo v Londonu izrazil optimizem. "To je bil dober začetek težke naloge," je povedal Ischinger in dodal, da se da tudi na videz nerešljive težave odpraviti.

Predstavnik ZDA v pogajalski trojki Wisner je povedal, da bodo mednarodni pogajalci storili vse, da bi dosegli rešitev za Kosova, ki bo sprejemljiva za vse strani. Njegov ruski kolega Bozan-Harčenko pa je izpostavil, da bo Rusija konstruktivno delovala v okviru trojke ter podpirala kolege predstavnike ZDA in Evropske unije. Ischinger pa je o prvem sestanku v Beogradu povedal, da je bil namen skupine predvsem pojasniti svoj mandat in vlogo. Pogovori se bodo sicer nadaljevali v soboto v Prištini. Po Ischingerjevih besedah je to le prvi del nadaljevanja procesa, ki bo predvidoma trajal do decembra. Kot je že pred tem dejal nemški diplomat, bo naloga trojke predvsem omogočiti dialog med predstavniki Srbije in Kosova.

Srbski premier Vojislav Koštunica poudarja, da mora rešitev temeljiti na mednarodnem pravu.
Srbski premier Vojislav Koštunica poudarja, da mora rešitev temeljiti na mednarodnem pravu. FOTO: Reuters

Sprva napovedana novinarska konferenca trojke je bila odpovedana, kljub temu pa je Wisner po srečanju s srbskim predsednikom in premierjem, Tadićem in Koštunico, v izjavi za javnost po srečanju poudaril, da je trojka odločena delati na vseh možnosti, da bi prišli do rešitve, ki bo Srbiji in Kosovu prinesla mir.

Trojka je na srečanju s srbskim vodstvom ocenila, da se morajo neposredni pogovori med Beogradom in Prištino začeti čim prej, ter ob tem podprla stališče Beograda, da mora biti osnovna tema nadaljnjih pogajanj vprašanje prihodnjega statusa Kosova. Na sestanku so še izpostavili, da mora rešitev, ki jo bodo dosegli s pogajanji, potrditi Varnostni svet ZN.

Koštunica: Rešitev mora temeljiti na mednarodnem pravu

Tadić je sogovornike iz ZDA, EU in Rusije seznanil s srbskim stališčem, da je nujno spoštovati suverenost in ozemeljsko celovitost Srbije ter da mora biti prihodnja rešitev glede statusa Kosova v skladu z Ustanovno listino ZN.

Priština ima jasen načrt glede nadaljevanja pogovorov z Beogradom, je dejal kosovski premier Ceku.
Priština ima jasen načrt glede nadaljevanja pogovorov z Beogradom, je dejal kosovski premier Ceku. FOTO: Reuters

Koštunica pa je izpostavil, da načrt posebnega odposlanca ZN Marttija Ahtisaarija, ki predlaga mednarodno nadzorovano neodvisnost za to sedaj še srbsko pokrajino, ne more biti osnova za nova pogajanja. Prihodnja rešitev za ureditev statusa Kosova mora temeljiti na mednarodnem pravu.

Ceku: Od svojih stališč ne bomo odstopili

Trojico odposlancev v soboto pričakujejo v Prištini. V luči tega srečanja je kosovski premier Agim Ceku danes dejal, da ima Priština zelo jasen načrt glede nadaljevanja pogovorov z Beogradom, ki jih je sicer označil kot "dodatna pogajanja". "Naš načrt je zelo jasen. Odločeni smo, da od svojih stališč ne bomo odstopili niti malo," je poudaril.

Predstavniki gibanja kosovskih Albancev Samoopredelitev pa so se medtem danes izrekli proti novim pogajanjem o statusu Kosova. "Nimamo nič proti trojki mednarodnih pogajalcev, vendar nasprotujemo pogajanjem s Srbijo," je dejal eden od voditeljev gibanja Glauk Konjufca.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
11. 08. 2007 22.34
Ne se dat Srbi !!!
anzi_mahackala
11. 08. 2007 20.29
enopitar@hotmail.com
11. 08. 2007 20.01
hahaha,krajisnik,samo ti sanjaj....
anzi_mahackala
11. 08. 2007 15.14
amel505: Tako kot Bosna in Hercegovina ter Republika Srpska ane. Tudi taksen primer, da bomo se bolj pojasnili.
ona27
11. 08. 2007 14.54
amel505..PAMETNJAKOVIČ! ON VSE ZNA!!!
amel505@msn.com
11. 08. 2007 09.46
ALGEBRA:zdaj ves :)
Prvo Bore
11. 08. 2007 01.26
ja v tem je sedaj problem, ker noben beograjski politik ne vidi tega, da šže vsi mediji to pišejo.
Uroš S.
11. 08. 2007 01.20
Med Srbijo in Kosovom? Nisem vedel da sta to dve razlicni drzavi.