Tujina

'Opozicija ima krvave roke'

Biškek, 09. 04. 2010 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Kirgiziji so se protestniki ovili v žalost. Čeprav se je začasna vlada resno lotila dela, pa pregnani predsednik Bakijev še vedno zavrača odstop.

Začasne oblasti v Kirgiziji so današnji dan razglasile za dan žalovanja za žrtvami krvavih nemirov minulih dni. Razmere v državi naj bi bile medtem po trditvah začasne vlade pod nadzorom, minulo noč pa naj bi zabeležili le nekaj incidentov, poročajo tuji mediji.

Biškek
Biškek FOTO: Reuters

V nemirih v prestolnici Biškek, ki so na jug države pregnali avtoritarnega predsednika Kurmanbeka Bakijeva, je od srede po podatkih ministrstva za zdravje umrlo 75 ljudi, več kot 1500 je bilo ranjenih. Ob današnjem dnevu žalovanja se je pred predsedniško palačo, ki je bila glavna tarča jeze protestnikov, in sedežem vlade zbralo več sto ljudi, ki molijo v spomin na žrtve. Te bodo danes začeli tudi pokopavati.

Razmere v Biškeku naj bi se medtem umirile. Po protestih, po katerih je opozicija oblikovala začasno vlado pod vodstvom Roze Otunbajeve, je namreč prišlo tudi ropanja in plenjenja. Kot je sporočila začasna vlada, imajo vojska, enote notranjega ministrstva in državljanske milice sedaj razmere v prestolnici pod nadzorom.

V noči na petek naj bi sicer nasilni mladeniči znova lotili plenjenja, a so jih z opozorilnim streli in solzivcem razgnali. Nekaj mladih so tudi aretirali. Po nočnem nasilju naj bi pomoč v bolnišnici poiskalo 67 ljudi.

Začasna vlada že aktivna

Biškek
Biškek FOTO: Reuters

Začasna vlada se je že lotila zunanjepolitičnih aktivnosti. V Moskvi tako danes pričakujejo prvega namestnika predsednice začasne vlade Almazbeka Atambajeva. Nekdanji predsedniški kandidat naj bi z ruskim vodstvom govoril predvsem o človekoljubni pomoči za svojo obubožano domovino. Otunbajeva je sicer že v četrtek po telefonu govorila z ruskim premierjem Vladimirjem Putinom, ki je obljubil, da bo Rusija Kirgiziji zagotovila potrebno pomoč.

Čeprav se je začasna vlada resno lotila dela, pa Bakijev še vedno zavrača odstop. Bakijev, ki naj bi po protestih ostal mednarodno osamljen, naj bi se še vedno zadrževal na jugu države, kar je tudi sam zatrdil v pogovoru za radio Echo Moskva. Danes je poudaril, da da nima nikakršnega namena odstopiti in da ni ukazal, naj varnostne sile v Biškeku streljajo na protestnike. "Nisem jaz tisti, ki ima krvave roke," je še poudaril Bakijev in za nasilje obtožil opozicijo. "Tisti, ki so organizirali oborožene moške, naj napadejo Belo hišo (sedež vlade, parlamenta in predsednika), imajo krvave roke. Opozicija je tista, ki ima krvave roke," je izjavil.

Se je pa pripravljen pogajati s političnimi nasprotniki, ki so v Biškeku oblikovali začasno vlado. "Z opozicijo bi z veseljem sedel za pogajalsko mizo," je dejal. "Pogovori z njim niso v načrtu, saj uporablja nasilje in sproža sabotaže," je dejala Otunbajeva. Po njenih besedah naj bi se privrženci Bakijeva vozili po Biškeku in na slepo streljali na ljudi.

Na njegove izjave se je že odzvala Otunbajeva, ki je skupaj z drugimi opozicijskimi voditelji po sredinih nemirih v kirgizistanski prestolnici prevzela oblast. Kot je dejala, se poskuša Bakijev obdržati na oblasti. "Na jugu države privrženci Bakijeva skušajo storiti vse, da bi se nekdanje oblasti vrnile na čelo države," je dejala. V Biškeku pa po njenih besedah skušajo storiti vse, da bi bile razmere pod nadzorom in se normalizirale.

'Ne pričakujem vojne'

Prav tako je bil Bakijev prepričan, da v Kirgizistanu ni nevarnosti vojne, čeprav je priznal, da bi zaradi sestave prebivalstva, to je Kirgizov, Uzbekov in Tadžikov, obstaja nevarnost napetosti. "Ne pričakujem vojne. Moj glavni cilj je preprečiti konflikt in državljansko vojno," je dodal.

Zavrnil je tudi očitke, da sta njegovo vladavino - na čelu države je bil od leta 2005 - zaznamovala korupcija in slabo gospodarsko upravljanje. Njegovo vladanje po njegovem mnenju tudi ni povečalo revščine v državi, ki je najrevnejša izmed držav na območju nekdanje Sovjetske zveze.

V Džalal-Abadu, kamor se je zatekel Bakijev, so sicer razmere očitno napete. Pred glavnim poslopjem regionalnih oblasti v tem mestu se je danes zbralo okoli 200 ljudi, ki so povedali, da je Bakijevu naklonjeni guverner območja ponoči pobegnil, zaradi česar se bojijo etničnih napetosti.

Bakijev naj bi užival podporo prebivalcev Džalal-Abada in bližnjega mesta Oš, a naj bi se ta vedno bolj krčila.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
09. 04. 2010 11.49
Z človekom, ki je vodil državo, katere policija je streljala po demonstrantih pogovorov ne more biti. Za takšno pošast in njegovega notranjega ministra in one, ki so po ukazu streljali v maso svojih ljudi so edini pravni odgovor vešala !