Tujina

Pariz in London optimistična

Pariz, 07. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski zunanji minister Jack Straw in njegov francoski kolega Dominique de Villepin sta izrazila optimizem glede sprejetja nove resolucije Varnostnega sveta ZN o iraškem vprašanju.

Kot je po srečanju z de Villepinom pojasnil Straw, sta obe državi zelo blizu v svojih stališčih do Iraka. Strinjata se, da Irak ne bi smel imeti orožja za množično uničevanje in da bi moral opustiti svoje nasprotovanje Združenim narodom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede francoskega dvostopenjskega načrta reševanja iraškega vprašanja z dvema resolucijama VS ZN - prva bi govorila o vrnitvi mednarodnih inšpektorjev za razorožitev v Irak, druga pa bi, če Irak ne bi izpolnil svojih obveznosti, pooblastila stalne članice VS ZN, da prevzamejo odgovornost -, je Straw dejal, da so se "vedno zavzemali za novo resolucijo in da dveh niso izključili". Vendar pa je "grožnja s silo" po njegovem mnenju nujna, da bi strmoglavili Sadama Huseina z oblasti. Straw je še dodal, da se sicer zavzema za "mirno in diplomatsko rešitev grožnje, ki prihaja iz Iraka", vendar pa je svet po njegovem mnenju "soočen z realnostjo in bi morala včasih učinkovita diplomacija imeti tudi podporo sile".

De Villepin je že pred tem izjavil, da "je potrebno z iraškim dosjejem v VS ZN pohiteti" in da bo lahko dogovor kmalu dosežen. "Sporočilo Iraku mora biti kar se da jasno, da ne bi potem prihajalo do nesoglasij znotraj VS," je poudaril francoski zunanji minister.