Tujina

Otroci so se obesili

Washington/Tripoli, 05. 01. 2007 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
10

Po usmrtitvi Sadama Huseina so se obesili že trije otroci. Bush meni, da bi bila lahko smrt bolj častna.

Zaradi usmrtitve nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina so se obesili že trije otroci, in sicer 10-letni Mubašar Ali iz Pakistana, 15-letna Mun Mun iz Indije in 10-letni Sergio Pelicoe iz Teksasa.

Prvi je samomor storil pakistanski deček, ki mu je sestra pomagala, da si je okoli vratu zavezal smrtonosno zanko.

Deček iz Teksasa se je po ogledu posnetka usmrtitve Sadama Huseina odpravil v sobo, kjer je na rob postelje pritrdil kos oblačila, ki si ga je zavezal okoli vratu. V tem času so bili v hiši njegovi starši.

Sledil mu je desetletnik iz Teksasa. Desetletni deček iz Websterja je najverjetneje posnemal usmrtitev Huseina, je sporočila policija.

Fantek je na televiziji videl, kako so obesili Huseina, nato pa se je obesil še sam, so po pogovoru s sorodniki umrlega povedali policisti. Preden si je vzel življenje, je radovedni deček neprestano spraševal o usmrtitvi Huseina, njegov stric pa naj bi mu pojasnjeval, da je bil nekdanji iraški predsednik 'resnično zloben človek'.

''Nismo zaznali znakov nasilja, zato gre najverjetneje za tragično nesrečo,'' je dejal policijski načelnik Thomas Claunch. Kriminalisti menijo, da je poskus posnemanja dečku ušel iz rok.

Nemško predsedstvo Evropske unije je znova grajalo načrtovano usmrtitev dveh sodelavcev Sadama Huseina, iraške oblasti pa je pozvalo, naj zagotovijo poštene sodne postopke za zločine, zagrešene v času Huseinovega vladanja. "EU nasprotuje smrtni kazni v vseh okoliščinah," je sporočila Nemčija, medtem ko so v Egiptu in Jordaniji potekali protesti proti usmrtitvi Huseina.

Po policijski razlagi dogodka naj bi deček odšel v otroško sobo in oblačilo, ki ga je oblikoval kot vrv, pritrdil na pograd, zanko pa ovil okrog svojega vratu. Dečkovi starši so bili v času tragičnega dogodka v hiši. Sergio je bil vesel in radoveden fant in nič ne kaže, da bi šlo za kriminalno ozadje, je prepričana policija.

Zadnja, ki so jo odkrili mrtvo, je bila deklica Mun Mun, ki je bila po pričevanju njenega očeta zelo žalostna, ko je videla usmrtitev. Petnajstletnica je bila prepričana, da so usmrtili nedolžnega domoljuba. Staršem je dejala, da želi občutiti trpljenje, ki ga je doživel Husein, vendar je niso resno jemali. Stalno je gledala posnetek usmrtitve, obenem pa je odklanjala hrano, je dejal njen oče. Na koncu se je obesila in končala svoje mlado življenje.

Bush za bolj častno usmrtitev

Bush meni, da bi morali usmrtitev Huseina izvesti bolj častno.
Bush meni, da bi morali usmrtitev Huseina izvesti bolj častno. FOTO: Reuters

Na usmrtitev Huseina se je odzval tudi ameriški predsednik George Bush, ki je kritiziral način izvedbe usmrtitve. "Želim si, da bi bila izvedba bolj častna," je dejal. Hkrati je ameriški predsednik menil, da je bil izrek smrtne kazni pravičen, sodni proces pa pošten. "Sadam Husein je bil deležen sojenja, ki ga je sam odrekel na tisoče ljudem, ki jih je ubil," je dejal Bush. "Končalo se je strašno poglavje iraške zgodovine. Sedaj lahko govorimo o bolj upanja polnem poglavju za iraški narod." Bush je še ocenil, da je preiskava glede snemanja Huseinove usmrtitve "na mestu".

Libijski spomenik diktatorju

Rušenje Sadamovega spomenika
Rušenje Sadamovega spomenika FOTO: Reuters
Simpatije, ki jih uradna Libija dandanes izkazuje Sadamu Huseinu, se močno razlikujejo od tistih, ki jih je izražala v osemdesetih letih, torej v času iraško-iranske vojne, ko se je postavila na stran Irana.

V Libiji naj bi nameravali postaviti spomenik Huseinu, ki so ga v soboto, 30. decembra 2006, usmrtili zaradi zločinov proti človečnosti, poroča libijska agencija Jana.

V Libiji so po smrti nekdanjega iraškega predsednika razglasili tridnevno žalost, libijska vlada pa je obsodila njegovo usmrtitev. Libijski voditelj Moamer Gadafi pa je preminulega iraškega diktatorja opisal kot ''vojnega ujetnika, ki so mu namesto iraških oblasti sodili ameriški in britanski okupatorji''.

Spomenik naj bi upodobil Huseina, kako ponosno stoji na mogočnem kamnu, družbo pa mu dela libijski borec za svobodo, ki so ga leta 1931 obesili italijanski fašisti, Omar Mukhtar.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

El Kapitano
06. 01. 2007 02.04
Aja Georgi se bo obesu sam , k se bo spotaknu cez vezalko hehe
El Kapitano
06. 01. 2007 02.01
Kdaj bodo obeli Busha in ekipo ter ostale Nato ter druge vodilne svetovne zlocince???
nintendo64@email.si
06. 01. 2007 01.40
Se prav vidi omejenost sodobne družbe in medijev. Vso nasilje (zažgane ljudi, pištole) in klanje veselo prikazujejo po TVju, bognedaj pa, da bi kakšne joške pokazali. Seveda so joški izredno nevarni za zdravje in s tem tudi za prikazati (tudi v pop-tv oddajah jih po ameriško redno cenzurirajo), kajti otrok jih lahko posnema in si kaj naredi!!! Idiotizem brez primere.
goso
05. 01. 2007 17.16
Dvojna morala. Tud Bush je storil zločin proti človeštvu, ko je za prazen nič napadel Irak in pobil in še pobija ljudi. So pa vsi tih, a ne?
Zakon1
05. 01. 2007 16.29
Sedaj bi bilo treba pred sodišče postaviti tudi vse odgovorne novinarje, ki so pišmeuhovsko brezbrižno egovoajersko objavili tisto, zaradi česar so šli samomor delati nedolžni otroci! KJE JE ODGOVORNOST?
Dejan Keuc
05. 01. 2007 16.17
Tu se zdaj lepo pokaže.. Pornografije ne smemo gledat na TV.. lahko pa usmrtitve.. kaj zdaj slabše vpliva na naše otroke?!?!
pennywajz
05. 01. 2007 16.06
pa ta grm je kreten prve vrste
flozo
05. 01. 2007 16.02
omg... Častno usmrtitev? Mučenje do smrti, kot je delal on, ne pa častno smrt... bla-bla-bla...
ssg
05. 01. 2007 16.01
Častna usmrtitev je usmrtitev brez zasmehovanja, mit.ya. ;)
mit.ya@email.si
05. 01. 2007 11.44
Častno usmrtitev? Katera pa je častna usmrtitev? Zdaj se pa dobrega dela, ko so ga usmrtili, čeprav ga je želel videt na vislicah.