Tujina

'Ladja tone, kapitan odhaja'

Zagreb, 01. 07. 2009 16.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

<a href = "http://24ur.com/novice/svet/bo-sanader-odstopil.html" target="_blank"> Po Sanaderjevem odstopu</a> hrvaška opozicija zahteva predčasne volitve. Očitajo mu, da je strahopetno pobegnil, ko je država v najhujših težavah. Čas Sanaderjevega odhoda preseneča tudi predsednika Mesića.

Mesić je ocenil, da sta s Sanaderjem dobro sodelovala, posebej glede evropske politike. Predsednik upa, da bo tako tudi z njegovim naslednikom.
Mesić je ocenil, da sta s Sanaderjem dobro sodelovala, posebej glede evropske politike. Predsednik upa, da bo tako tudi z njegovim naslednikom. FOTO: Reuters

Ivo Sanader je o svojem odstopu s premierskega položaja uradno obvestil tudi hrvaškega predsednika Stipeta Mesića. Ta je nad Sanaderjevo odločitvijo presenečen, saj je Hrvaška po Mesićevih besedah v zelo resni, celo kritični gospodarski situaciji.

"Kriza vlade v takšnih okoliščinah ne prizanaša stabilnosti države in bo neizogibno izzvala dvome v tujini, ne glede na to, da vse institucije še naprej opravljajo svoje delo in da bodo vsi, vključno s predsednikom republike, strogo spoštovali z ustavo in zakonom predpisani postopek v omenjenem primeru," so sporočili iz Mesićevega urada.


Opozicija zahteva predčasne volitve

Hrvaška potrebuje predčasne volitve, ker nova koalicijska vlada ne bo imela politične legitimnosti. To pa je v odzivu na odstop premierja Iva Sanaderja dejal predsednik Socialdemokratske stranke (SDP) Zoran Milanović.

Milovanović je ocenil, da parlamentarna zaupnica novemu mandatarju in vladi ni zgolj tehnično, temveč "globoko politično vprašanje". Pojasnil je, da je dosedanji premier dobil zaupanje državljanov na volitvah, kar "ne velja več". Zato je potreben nov glas javnosti in nova izbira hrvaških volivcev, ker bo brez tega vse le "navadna farsa".

Milanović zahteva predčasne volitve.
Milanović zahteva predčasne volitve. FOTO: Reuters

Po mnenju analitikov bi prav največja opozicijska stranka najverjetneje zmagala na volitvah, tega pa se zaveda tudi Milovanović, saj je dejal, da so pripravljeni prevzeti odgovornost za Hrvaško. Prav tako so pripravljeni doseči dogovor o hrvaški poti naprej z vsemi možnimi političnimi partnerji. 

Celotna opozicija za predčasne volitve

Opozicija je enotna: po Sanaderjevem odhodu je prišel čas za volitve.
Opozicija je enotna: po Sanaderjevem odhodu je prišel čas za volitve. FOTO: Reuters
Vodja, ki je imel ključno vlogo v tem, da so državljane Hrvaške in hrvaški narod pripeljali v takšno krizo, do kolapsa gospodarstva in funkcioniranja pravne države, ne more in ne sme zapustiti ladje, ki se potaplja, ter državljanov v omenjeni situaciji. To ni vodja. Predsednik HNS Radimir Čačić

Tudi ostale opozicijske stranke ocenjujejo, da so predčasne volitve nujno potrebne. "Ta država mora na parlamentarne volitve," je poudarila vodja poslanske skupine Hrvaške narodne stranke (HNS) Vesna Pusić. Predsednik stranke Radimir Čačić pa je ocenil, da je Sanader "strahopetec", ter da "ni patriot", saj državo zapušča v res nezavidljivem položaju. Da je to "sramoten pobeg", meni tudi poslanec Istrske demokratske skupščine Damir Kajin, ki "ne verjame Sanaderju, niti ko odhaja". Prepričan je namreč, da se bo čez pet mesecev oglasil kot kandidat za predsednika. Tudi on zahteva predčasne parlamentarne volitve. Da jih je možno pričakovati, je ocenil vodja Hrvaške stranke prava Ante Đapić, podprla pa jih bo tudi vladna Hrvaška stranka upokojencev.

Predstavniki strank vladajoče koalicije so sicer večinoma izražali presenečenje nad Sanaderjevo odločitvijo Sanaderja.

Tej vladi sicer mandat poteče konec leta 2011, HDZ pa brez Sanaderja nima pretiranih možnosti za uspeh, ocenjuje urednik Jutarnjega lista Davor Butković. "Sanader je doživel številne neuspehe – pogajanja z EU, gospodarstvo, slab rezultat na lokalnih volitvah," je poudaril. 

Po Sanaderjevem odstopu politični vakuum

Špekulacije, da naj bi Sanader odstopil, ker naj bi nameraval kandidirati za predsednika, je utišal z besedami: "Ne čaka me služba, ne odhajam v kako evropsko institucijo, čeprav je bilo več ponudb. Ne bom kandidiral na predsedniških volitvah, odhajam iz aktivne politike."

"To ni dobra novica za gospodarstvo, saj je čas za hiter odziv in fiskalno konsolidacijo, kar pa je v teh okoliščinah vprašljivo," je dejal gospodarski analitik Hrvoje Stojić. Napoveduje, da bo po Sanaderjevem odhodu nedvomno nastal določen politični vakuum.

Strinja se tudi Ante Babić iz Centra za mednarodni razvoj. "Bojim se, da vlada ne bo mogla narediti veliko. Veznega elementa, lepila ni več," se je slikovito izrazil. Sanaderjev odstop je označil za šok in nadaljeval: "To je kot atentat na Kennedyja."

Na šok so se odzvali z ostro kritiko

S tem, ko je za naslednico predlagal svojo največjo politično zaveznici Jadranko Kosor, je Sanader jasno pokazal, da se ne namerava odpovedati vplivu na delo vlade, meni komentator Index.hr.
S tem, ko je za naslednico predlagal svojo največjo politično zaveznici Jadranko Kosor, je Sanader jasno pokazal, da se ne namerava odpovedati vplivu na delo vlade, meni komentator Index.hr. FOTO: Reuters

Sanaderjev odstop je tako Hrvaško kot tudi tujino presenetil. Največkrat postavljeno vprašanje je, kako to, da odhaja, ko država tone v vse hujši krizi. To se sprašuje tudi komentator spletnega portala Index.hr Tomislav Krauški.

Edino upanje na rešitev bi bil odhod celotne Sanaderjeve ekipe, ki nas je pripeljala v to situacijo. Kapitan je prvi pobegnil s potapljajoče se ladje, ženske in otroci pa ostajajo. Komentator Index.hr Tomislav Krauški

"Samo dan po tem, ko je v javnost prišla novica, da je Hrvaška blizu bankrota, se Ivo Sanader umika iz politike. Svoje je oddelal. Državo je privedel do blokade pogajalskega procesa z EU, uničil je gospodarstvo, osiromašil družbo, zastrupil politično prizorišče, ščitil korupcijo, podpiral organizirani kriminal, omogočal sumljivo bogatenje svojih sodelavcev in sebe, zdaj pa je ocenil, da je najbolje, da odide. Da pobegne, dokler še lahko," piše v enem najbolj ostrih odzivov na presenetljivo novico. Komentator se sprašuje, zakaj ni dal niti enega konkretnega razloga za svoj odhod, in mu očita, da je “pobegnil z dolžnosti”. Napoveduje pa tudi, da je njegov umik le začasen.

S tem, ko je Jadranko Kosor predlagal za svojo naslednico, je jasno pokazal, da se ne namerava odpovedati vplivu na politiko vlade, dodaja Krauški, ki Sanaderju očita tudi, da odhaja v najslabšem možnem času.

Ostopil zaradi “afere tovornjaki”?

Index.hr kot možen razlog za odstop navaja torkov oster verbalni spopad med Sanaderjem ter poslancem in članom predsedstva HDZ Andrijo Hebrangom glede afere nakupa vojaških tovornjakov.

Andriji Hebrangu naj bi se nasmihalo mesto predsednika HDZ.

Sanader naj bi na torkovem srečanju predsedstva HDZ zahteval sprožitev sodnega procesa proti nekdanjemu obrambnem ministru Berislavu Rončeviću, ki je brez javnega razpisa konec leta 2004 kupil 39 tovornjakov znamke iveco, s čimer naj bi državni proračun oškodoval za približno dva milijona evrov. S tem pa naj se Hebrang, ki je tudi član saborske komisije za ugotavljanje dejstev v "aferi tovornjaki", ne bi strinjal. "Če bomo predali Rončevića, nihče med nami ni več varen," naj bi očital svojemu šefu.

Je odstopil zaradi slabega zdravja?

Poslanec nacionalnih manjšin, med njimi tudi slovenske, Šemso Tanković, je dejal, da ga je Sanader obvestil o svoji odločitvi in pojasnil, da naj bi ga zdravniki opozorili, da se mora umiriti oziroma "prestaviti iz pete v drugo prestavo". Sanader je sicer na novinarski konferenci, na kateri je napovedal odstop z vseh položajev, dejal ravno nasprotno: "Hvala bogu, nisem bolan."

KOMENTARJI (237)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24debilov
08. 07. 2009 11.26
HAHAHAHAHAHAHAHA PROPAD HRKOTA HAHAHAHA
Mitja Remec
02. 07. 2009 10.01
Smrt komunizmu! Svoboda narodu!
papiigor
02. 07. 2009 09.37
Tajkun Sanader gre samo v Ilegalo, njegovo ime naj bi tako ostalo čisto, on pa bo iz ozadja obvladoval svojo firmo preko slamnatih podjetij: beri svojih ministrov.
PanterSLO
02. 07. 2009 09.34
Zbogom Ivo. Komi zdj vidim da si res car k si zaj.ebu lasten narod :D So mel prov hrvati k so te skoz havlil :D
KomentarDOO
02. 07. 2009 09.32
Jih je pa res pustil na cedilu. Pa ne enem, dvojnem z močnim neprodušnim filtrom...
bogo19
02. 07. 2009 09.27
Gledaj političare Zagrebačke Slovencem su kao igračke Ivo je izpao sa igre Pa i Stipe neče nigdje. Slovenija je za vas prejaka a u Ivu vidi maloga junaka ali Ivo priča puno pa se sad je malo zbuno. E moj Ivo Zagrebački stvarno ispao si smješan. E moj Ivo zagrebački radio si naopački. Pahor voli da se igra mođda spusti te u evropu ali ti si digo ruke Slovenija radi ti prevelike muke. Mi smo dugo u evropi nemoj igrat se sa nama E moj Ivo Zagrebački bio samo si galama.
braindestroyer
02. 07. 2009 09.21
Pahor ne odstopi,Janša je tako reven,ko je razkril svoje premoženje,da bo vse pokradel!
Uporabnik113189
02. 07. 2009 09.18
AS202.07.2009, 08:56 Pahor odstopi, predn se naša ladja začne potaplat!!! Mokre sanje desničarjev..Življenje brez sodnikov in policije, država v kateri se brez kazni lahko laže in krade. Janša vrni se..
Uporabnik113189
02. 07. 2009 09.17
Frozen02.07.2009, 08:53 Pomagajmo Hrvaški! Pojdimo vsi k njim na morje! :P Ja slovenci moramo nastaviti tudi desno lice, kot pravi kristjani..Hrvaška politika tako zelo "pomagala" Sloveniji z žalitvami in krajo ozemlja, da jim moramo v času krize nujno vso njihovo "pomoč" vrniti z obrestmi. Saj smo vendar alpski hrvati, takorekoč diaspora.
AS2
02. 07. 2009 08.56
Pahor odstopi, predn se naša ladja začne potaplat!!!
medo90
02. 07. 2009 08.56
podgane vedno prve bežijo ha ha ha
AceMcCloud
02. 07. 2009 08.53
Pomagajmo Hrvaški! Pojdimo vsi k njim na morje! :P
hakihak
02. 07. 2009 08.48
kak kapitan, kvečemu kaplar
nikolitiho
02. 07. 2009 08.47
Krauški je pozabil dodat, da je mrda bil poleg pri zlorabi deklic v prevzgojnem domu. Verjetno so mu prišli na sled, pa mu je ratalo hudo.
pluged89
02. 07. 2009 08.45
hehe kakšen predsednik vlade : ko je država v težavah reče ajde bok in gre uživat. lol
pikanet
02. 07. 2009 08.42
Pa kaj se prerekate.....politika je državljane ene in druge države spravila tako daleč,da je prišlo do sovražnosti med narodoma.Ej ste vsi butli...namesto ,da bi si pomagali in bi jo raja ,ena in druga bolje odnesla.Hrvatje pozimi hodijo k nam na počitnice ,mi pa pač poleti njim vračamo...Glede sanaderja in njihovega bankrota pa....tudi pri nas je že fejst kriza,samo,da ne bo nobeden odstopil zato.So pa zelo dejavni pri metanju polen pod noge eden drugemu,da s tem preusmirjajo pozornost v javnosti.Vsi so isti ,saj sedijo v parlamentu in o vsem odločajo skupaj.
A-Fact
02. 07. 2009 08.41
..jadrolinija potonula...
A-Fact
02. 07. 2009 08.31
..vrejtno je vidu da se ne da več nič rešit pa je reku:"je. ga.." ...pa se je pospravu...itaq..
yapi
02. 07. 2009 08.26
aha kje so zdej tko vneti hrvatarji k so moril na tem portalu, kje so zdej. sami seb so izdajalci. vesel sm da majo raz-je.bano dravo. kdo bi jih sploh resno jemal. se pa močno strinjam z suzanosuzi uspodi
lovec54
02. 07. 2009 08.20
Hvala bogu da se božja šiba pripravlja udrihat tudi po Hrvatih. Finanči zlom jim bo upognil tiste pokončne vratove in vprašanje je če bo še njihova ljepa še naprej njihova.