Tujina

Odvetnika proti ječi

Haag, 27. 01. 2007 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Haaška obtoženca Markač in Čermak morata v zapor, ker se je slednji prekršil na prostosti. Sledi pritožba.

Ivan Čermak in Mladen Markač
Ivan Čermak in Mladen Markač FOTO: Reuters

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je razveljavilo odločitev, da hrvaška generala Ivan Čermak in Mladen Markač na sojenje čakata na svobodi, in odredilo, da obtoženca 8. februarja privedejo v zapor ZN v Scheveningenu. Kot je pojasnilo sodišče, se je za razveljavitev odločilo, ker Čermak ni spoštoval pogojev, ob katerih bi smel na sojenje čakati na svobodi. Čermak naj bi namreč trikrat nedovoljeno zapustil hišni pripor.

Markačev odvetnik je poudaril, da je njegova stranka izpolnjevala vse pogoje za čakanje na sojenje na prostosti, zato ni razloga za njegovo premestitev v zapor. Tudi odvetnik Ivana Čermaka je prepričan, da bo sodišče spoznalo, da se njegova stranka ni prekršila na prostosti in da bo kmalu spet na prostosti. Oba odvetnika bosta zahtevala ponovno izpustitev obeh generalov.

Sodnik haaškega sodišča Bakone Moloto je v sodni odločitvi hrvaško vlado zaprosil, naj poskrbi za prevoz obeh obtožencev do nizozemskega letališča Schiphol, nizozemske oblasti pa, da obtoženca z letališča pospremijo do zapora, ki se nahaja v bližini Haaga.

Čermak in Markač sta skupaj z generalom Antejem Gotovino obtožena za zločine med operacijo Nevihta leta 1995, vsi trije generali pa obtožbe zanikajo. Medtem ko so Gotovino po več kot štirih letih na begu 7. decembra 2005 prijeli v Španiji, sta se Čermak in Markač predala takoj po objavi obtožnice, na sojenje pa sta doslej čakala na prostosti na Hrvaškem. Markač je bil v času operacije Nevihta poveljnik posebnih enot hrvaškega ministrstva za notranje zadeve, general Ivan Čermak pa je bil civilni upravitelj mesta Knin.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.