Tujina

Odstop zaradi ljubice?

Washington, 13. 04. 2007 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
6

Osebje Svetovne banke zahteva odstop Paula Wolfowitza, ki je svoji ljubici pomagal do višjega položaja in plače.

Paul Wolfowitz se je opravičil. Uslužbenci pa kljub temu zahtevajo njegov odstop.
Paul Wolfowitz se je opravičil. Uslužbenci pa kljub temu zahtevajo njegov odstop. FOTO: Reuters
Zvoniti po toči je prepozno. Žal mi je, ker nisem sledil svojim instinktom. Naredil sem napako. Žal mi je. Paul Wolfowitz

Predsednik Svetovne banke Paul Wolfowitz se je opravičil, da je svoji ljubici Šahi Rizi pomagal do višjega položaja in plače, vendar pa to uslužbencev Svetovne banke ni zadovoljilo in so zahtevali, naj odstopi s položaja. Wolfowitz se je izognil odgovoru na vprašanje, ali bo odstopil, in je dejal, da je odločitev v rokah upravnega odbora banke.

Upravni odbor banke se je že sestal, vendar pa je sejo končal brez odločitve glede imenovanja Rize. Člani odbora so sporočili, da bodo sporno imenovanje podrobno preučili, nato pa nameravajo sprejeti morebitne ukrepe.

Eden od glavnih arhitektov vojne proti Iraku, nekdanji namestnik ameriškega obrambnega ministra Wolfowitz se zaradi škandala tik pred spomladanskimi srečanji Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke sedaj ne more posvečati svojemu delu. Wolfowitza je v banko poslal ameriški predsednik George Bush in Bela hiša mu je tudi v tem primeru v četrtek izrazila jasno podporo.

Izjava združenja uslužbencev Svetovne banke pa je neusmiljena. "Predsednik mora priznati, da je njegovo obnašanje spodkopalo integriteto in učinkovitost Svetovne banke in uničilo zaupanje osebja v njegovo vodenje. Mora postopati častno in podati odstop," vztrajajo uslužbenci.

Wolfowitz je sicer že imel razmerje z nekdanjo komunikacijsko strokovnjakinjo v oddelku za Bližnji vzhod Šaho Rizo, ko ga je Bush poslal v banko in trebno je bilo najti rešitev, saj etična pravila banke ne dovoljujejo takšna razmerja med nadrejenimi in podrejenimi.

Wolfowitz je obiskal etični odbor in tam izposloval, da so Rizo povišali, ji povišali tudi plačo na 194.000 dolarjev na leto in jo preselili v State Department. V tem času je sicer še naprej prejemala plačo od ustanove, ki bi morala predvsem skrbeti za to, da pomaga revnim, kot kaže, pa se pomoč najprej začne doma. Njena plača je bila tako višja celo od plače državne sekretarke Condoleezze Rice.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KLIPAN71
14. 04. 2007 08.30
Tipičen Ameriški neoporečni krščanski konzervativec.
pkorosec
13. 04. 2007 22.36
pa kak je to sploh mozno, ko pa so tile konservativni desnicarji tako moralno neoporecni? Kaj so to hinavci, zeljni oblasti, ali so to res bele ovcke, kot so nam pravli? Zdaj me je pa ze strah, saj nic ni to, kar bi naj bilo.
brane.sar@gmail.com
13. 04. 2007 18.29
Bravo wolfi tko se dela zdej se samo še knjej priseli, pa isto nej istrži pri nalsedniku pa tudi če nebo privlačen tko se dela bravo :) i lov ja men to je neki
brane.sar@gmail.com
13. 04. 2007 18.27
bravo wolfi tko se dela, zdej se sam še knjej priseli. Pa isto nej pridobi še pri nasledniku pa tud če bo grd nima veze tko se dela pa ni se treba zahvaljevati za nasvet :) Še enkrat bravo
brane.sar@gmail.com
13. 04. 2007 18.24
Bravo wolfi tko se dela zdej se sam še k njej priseliš pa te boli kurac. Pa rec ji da proba še pr nalednjem šefu kej izvlečt. To stari :) pa ne se zahvaljevat za nasvet
Vegos
13. 04. 2007 14.06
Če ima človek ljubico, je to njegova zasebna stvar. Če pa tej ljubici po protiravni poti zrihta privilegije, pa ni več. Torej, odstopil ne bo zaradi ljubice, temveč zaradi korupcije/klientelizma...