Tujina

'Odpoved evropski poti je odpoved Kosovu'

Beograd, 06. 01. 2008 17.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Srbski predsednik Tadić je prepričan, da bi se Srbija odpovedala Kosovu, če bi se odpovedala približevanju EU.

Tadić zagovarja politiku miru, napredka, razvoja, varnosti in stabilnosti.
Tadić zagovarja politiku miru, napredka, razvoja, varnosti in stabilnosti. FOTO: Reuters

Srbski predsednik Boris Tadić je za nedeljsko izdajo srbskega časnika Press posvaril, da če se bo Srbija odpovedala evropski poti, se bo s tem odpovedala tudi Kosovu.

"Približevanje Srbije EU našo državo krepi v vsakem pogledu. In samo močna Srbija lahko zaščiti svoje interese glede Kosova. Zato bi odstop z evropske poti dejansko pomenil odpoved Kosovu," je menil Tadić, katerega glavna točka predvolilne kampanje pred predsedniškimi volitvami 20. januarja je ravno evropska prihodnost Srbije.

"To so odločilne volitve. Srbija izbira med potjo in stranpotmi. Moja je politika miru, napredka, boljšega življenja, razvoja, varnosti in stabilnosti," je še poudaril Tadić. Vsakršne stranpoti bi pomenile izolacijo, revščino, negotovost in spopade, je prepričan srbski predsednik. "Verjamem, da bodo državljani tudi tokrat podprli evropsko pot Srbije, kako pa se opredeljujejo politiki, pa je njihov problem in s tem se ne bom ukvarjal," je še dejal Tadić.

Pri vprašanju Kosova mora Srbija po njegovem mnenju nadaljevati boj za svoje interese s pravnimi sredstvi, diplomatsko, mirno in odgovorno, politiki držav, ki sodelujejo pri iskanju rešitev vprašanja prihodnjega statusa Kosova, pa bi morali to vprašanje obravnavati brez prejudiciranja rešitve. Pri tem je še poudaril, da bo, če bo ponovno izvoljen, nadaljeval politiko obrambe državne celovitosti.

Za Koštunico Kosovo še vedno pred EU

Koštunica opozarja, da se bo morala EU 28. januarja na zasedanju zunanjih ministrov povezave odločiti, ali bo s Srbijo podpisala sporazum o stabilizaciji in približevanju ali pa bo pod pritiskom ZDA sprejela odločitev o pošiljanju civilne misije na Kosovo.
Koštunica opozarja, da se bo morala EU 28. januarja na zasedanju zunanjih ministrov povezave odločiti, ali bo s Srbijo podpisala sporazum o stabilizaciji in približevanju ali pa bo pod pritiskom ZDA sprejela odločitev o pošiljanju civilne misije na Kosovo. FOTO: Reuters

Srbski premier Vojislav Koštunica pa je ravno nasprotno za nedeljsko izdajo srbskega dnevnika Večernje novosti spet opozoril, da bo Srbija, če bo EU na Kosovo poslala svojo misijo, takoj odpovedala sporazum o stabilizaciji in pridruževanju, ki naj bi ga Srbija podpisala konec meseca in s s tem pridobila status kandidatke.

Če bi unija sprejela odločitev za misijo, bi bil s tem po mnenju Koštunice sporazum o stabilizaciji in pridruževanju s Srbijo pravno dejansko ničen. "Prišli smo torej do točke, ko se mora EU odločiti, ali za partnerja želi celovito in mednarodno priznano Srbijo ali želi ustvariti paradržavno tvorbo na srbskem ozemlju," je dejal srbski premier.

Srbija naj bi sicer sporazum o stabilizaciji in pridruževanju prav tako podpisala 28. januarja, torej na dan, ko naj bi zunanji ministri EU sprejeli odločitev o vzpostavitvi civilne misije, ki naj bi jo sestavljali upravni strokovnjaki, policisti ter sodniki in ki naj bi nadomestila misijo ZN (Unmik). Odločitev za vzpostavitev misije je EU sicer sprejela na vrhu 14. decembra.

Srbska skupščina je nato 26. decembra sprejela posebno resolucijo, v kateri piše, da je Kosovo sestavni del Srbije, o njegovem statusu pa lahko odloča le Varnostni svet ZN. Poleg tega Beograd v resoluciji napoveduje prekinitev odnosov z državami, ki bi priznale neodvisno Kosovo, ter vztraja, da morajo vsi mednarodni sporazumi, ki jih bo Srbija sklenila, vključno s sporazumom o stabilizaciji in pridruževanju z EU, upoštevati suverenost in ozemeljsko celovitost Srbije.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
07. 01. 2008 20.38
cosmos jaz verjamem da se bo ta situacija spremenila,takoj ko to mogoče. to je le igra politikov jaz to razumem ,samo igra in to samo še nekaj časa. pač neki drugi narod je treba zaslepiti za eno drugo igro,ki je bolj pomembna kakor ribe
Z vstopom v unijo bodo ziher rešili problem kosova tako kot smo ga mi fantastično rešili s Hrvati kateri nam dobrodušno ravno sedaj pomagajo pri ohranitvi nekaterih vrst ribje sorte.hahaha