Tujina

Od prve dame do predsednice

Washington, 20. 01. 2007 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanja ameriška prva dama Hillary Clinton bi se rada vrnila v Belo hišo, tokrat kot predsednica.

Hillary Clinton meni, da je Bush uničil ameriški ugled v svetu
Hillary Clinton meni, da je Bush uničil ameriški ugled v svetu FOTO: Reuters

Nekdanja ameriška prva dama Hillary Clinton je tudi uradno napovedala, da se želi potegovati za stolček v Ovalni pisarni. Na svoji spletni strani, ki jo je poimenovala "Hillary za predsednico", je namreč zapisala, da stopa v tekmo za enega najpomembnejših političnih položajev na svetu s ciljem, da zmaga. Newyorška senatorka si mora najprej pridobiti nominacijo svoje demokratske stranke, kjer pa ima lepo prednost pred tekmeci.

"Po šestih letih vladavine Georgea Busha je čas, da Amerika obnovi svoje obljube," je povedala v videoposnetku na svoji spletni strani. Tudi sicer je bil njen govor uperjen proti sedanjemu predsedniku. "Nikoli se nisem bala postaviti se za tisto, v kar verjamem, ali se zoperstaviti republikanski mašineriji. Samo nov predsednik bo lahko popravil Busheve napake ter obnovil naše upanje in optimizem," pravi morebitna prva voditeljica najmočnejše države na svetu, ki je prepričana, da je v zadnjih šestih letih Bush zapravil ugled svoje države v svetu. "Pogovarjati se moramo o tem, kako na pravi način končati vojno v Iraku in kako obnoviti spoštovanje Amerike v svetu," je prepričana.

Nekdanji predsednik Bill Clinton bo mogoče že leta 2008 postal prvi mož Amerike
Nekdanji predsednik Bill Clinton bo mogoče že leta 2008 postal prvi mož Amerike FOTO: Reuters

Clintonova je poleg reševanja ameriškega ugleda kot vodilne teme svoje kandidature izpostavila še zdravstveno in pokojninsko varstvo ter izobraževanje. Skratka, osredotočiti se namerava na socialno politiko, ki jo Busheva administracija po njenem mnenju vztrajno spodkopava.

Ameriški mediji že napovedujejo, da bi medsebojni obračun med potencialno prvo žensko predsednico in prvim predsednikom z afriškimi koreninami pritegnil veliko pozornosti.

Če bo Clintonovi uspelo, bo postala prva ženska v Ovalni pisarni. V demokratski stranki pa se za nominacijo poteguje tudi senator iz Illinoisa Barack Obama, ki lahko postane prvi temnopolti predsednik Združenih držav. Svojo odločitev, ali bo kandidiral ali ne, naj bi v nedeljo razkril tudi guverner Bill Richardson. V primeru njegove zmage na volitvah čez dve leti, v katero sicer nihče ne verjame, bo imela Amerika prvega voditelja države s španskimi koreninami.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

luzziano84@email.si
21. 01. 2007 20.04
Ok... jurikrajnc... odkritost.. ja, odkrito si pojasnil, da imas to, kar ti je rijo27 ze napisal... :))) Si že mogoče pomislil, da če bi kak Iran vrgel atomsko bombo na EU al kamorkoli, bi dobil tolk bomb nazaj, da bi se izbrisal iz svetovnega zemljevida... Kaj ti dela človek, atomska bomba ni primarno namenjena uporabi (pustimo 2.SV vojno), temveč zastrahovanju... daj no, kje bo nek Iran kar tako vrgel atomsko bombo na Ameriko.... ZDA imajo prek 3 mio. atomskih bomb pa sta do zdaj 2 - z dobrim razlogom - padli na civiliziran svet, pa še to 60 let nazaj. Mogoče še kdaj, vendar ne kar tako, kot jurijkranjc pravi. :)))
miha800@email.si
21. 01. 2007 13.35
jurijkranjc: hehehe se,. take izjave pa ze dolgo ne.. embargi ne pripomorejo k necemer. tisti ki zanjo narest atomsko bombo se tega sigurno niso naucili v soli oz preko interneta ;)
mark avrelij
21. 01. 2007 13.17
lool, jurujkranjc, hud car si s takimi izjavami=)
Rijad Proši?
21. 01. 2007 13.10
jurijkranjc- ti maš izobraževalni mrk v glavi,butelj.
jurijkranjc@gmail.com
21. 01. 2007 12.44
Skrajni čas je, da se tudi v Ameriki naredi red in se prepusti vlado glavi družine, to je izkušeni ženi in materi. Ti "novodobni kavbojci" gledajo le za lasten ugled in dobiček svojih podjetij, Kdo bo plačal posredovanje v Iraku? Najverjetneje davkoplačevalci vse zveze NATO, zaradi neumnosti ali norosti enega človeka; se ve katerega! Z njegovim dejanjem, se je cela zahodna in severna, tako katoličanska kot tudi pravoslavna civilizacija zamerila predvem muslimanom! Posledice bodo vsekakor hude, glede na to, da so oni nekaj desetletji za nami. Ko bo Iran ali katera druga njegova sosednja in enako usmerjena muslimanska država razvila svoje jedrsko orožje, sem prepričan, da ga ne bo preizkusila samo na odprtem morju ali v kakšni puščavi, temveč tudi kje v Ameriki ali celo v Evropi! Osebno mislim, da je potrebno take države onemogočiti tako z gospodarskim, političnim kot in predvsem tudi z šolsko-izobraževalnim embargom. Onemogočiti jim moramo dostop, do svetovnega spleta; skratka jim najprej narediti "znanstveni in izobraževalni mrk". To se vsekakor da, ter je veliko manj boleče in ceneje, kot pa večletne vojne in na desttisoče nedolžnih žrtev. Pa brez zamere prosim, če sem napisal kaj preveč odkrito!