Tujina

Od 'ne sprašuj in ne govori' do 'povej'

Washington, 20. 10. 2010 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška vojska, ki je doslej zavračala rekrute, ki so priznali svojo istospolno usmerjenost, tega po novem ne počne več. A že v kratkem se lahko spet vse spremeni. V vojski je zato nekaj zmede.

V ameriško vojsko lahko pridejo tudi tisti, ki odprto priznavajo, da so homoseksualci.
V ameriško vojsko lahko pridejo tudi tisti, ki odprto priznavajo, da so homoseksualci. FOTO: Reuters

Ameriška vojska, ki je doslej zavračala homoseksualce, mora zaradi sodniške odločitve sprejemati v svoje vrste tudi tiste novince, ki pri prijavi javno priznajo svojo istospolno usmerjenost. Vendar pa to še ne pomeni konca diskriminacije.

Zvezna sodnica Virginia Philips je pred tednom dni razsodila, da je zvezni zakon iz leta 1993, po katerem lahko homoseksualci služijo v oboroženih silah ZDA, če tega ne priznajo, pri čemer jih o tem nihče ne sme spraševati, neustaven. T. i. politiko "ne sprašuj in ne govori" so leta 1993 uzakonili kot kompromis, ko predsedniku ZDA Billu Clintonu ni uspelo docela odpraviti prepovedi služenja homoseksualcev.

Ti so lahko služili v vojski, vendar so nemudoma izgubili službo, če jih je kdo opazil pri "homoseksualnem početju" in jih prijavil. Pravosodno ministrstvo ZDA je sodnico zaprosilo, naj odloči izvajanje svoje sodbe do konca pritožbenega postopka, vendar je sodnica nedavno nakazala, da tega ne bo storila. O njeni sodbi bo nato odločalo prizivno sodišče. Dotlej pa sodba velja in Pentagon je že 15. oktobra izdal navodilo uradom za novačenje, naj sprejemajo tudi tiste homoseksualce, ki svoje istospolne usmerjenosti ne skrivajo.

Status novincev, ki jih bodo v vojsko sprejeli kljub njihovi istospolni usmerjenosti, se lahko spet spremeni.
Status novincev, ki jih bodo v vojsko sprejeli kljub njihovi istospolni usmerjenosti, se lahko spet spremeni. FOTO: Reuters

Novincem morajo sicer pri tem povedati, da se lahko njihov status spremeni, če bo prizivno sodišče odločilo, da sodničin ukaz ne velja. V oboroženih silah sedaj velja nekaj zmede, čeprav pričakujejo, da bodo zakon iz leta 1993 na koncu vendarle odpravili.

Predsednik ZDA Barack Obama in obrambni minister Robert Gates želita, da zakon odpravi kongres in dovoli odkrito služenje homoseksualcev. To pa bo težko, če bodo republikanci na kongresnih volitvah 2. novembra osvojili večino v enem od kongresnih domov.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

erikon
20. 10. 2010 16.06
Hehehe, amerom je začelo primanjkovat pravih vojakov....afganistanci in vsi ostali zavarujte svoje riti,da vas ne bo preveč peklo
HLAPCI.HLAPCI
20. 10. 2010 13.01
Geji in lezbe, so, so bile/bili, in bodo, v vojski, razlika je samo v tem če se bo to javno vedelo ali ne. In?
Audy
20. 10. 2010 10.58
Če gredo v vojsko še ne pomeni, da bodo šli na fronto. V zaledju je še ogromno delovnih mest, ki spadajo pod okrilje vojske a so čisto običajna delovna mesta.
tomi.passion@gmail.com
20. 10. 2010 09.16
Svet gre k vragu. Geji in ženske bodo prevzeli vse, na koncu pa bo ostalo upostošenje. Komaj že čakam in želim si 21.12.2012. Čas je, da nekdo pritisne RESET tipko.
MiBr
20. 10. 2010 09.14
cica_draza bomo raje kr tebe poslali v prvo bojno linijo brez orožja....bedak neumni!
cica_draza
20. 10. 2010 09.01
js bi ih dal v prvo bojno linijo, brez orožja, pa da jurišajo v hrib navzgor, zgor bi jih pa jaz z šmajserjem čakal......
opb
20. 10. 2010 08.47
ti se pa zelo ceniš :) misliš da geji kar vsakega moškega napadejo. Da nisi homofob? Izjava je že taka.
upornik18
20. 10. 2010 08.46
sramota za ameriško vojsko