Tujina

Obsojeni Američan zapustil Mjanmar

Yangon, 16. 08. 2009 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Američana Yettawa, ki je vdrl na posest opozicijske voditeljice Aung San Su Kji, so mjanmarske oblasti izročile veleposlaništvu ZDA.

John Yettaw
John Yettaw FOTO: Reuters

Mjanmarske oblasti so obsojenega Američana Johna Yettawa izročile predstavnikom ameriškega veleposlaništva. Yettaw, ki so ga v Mjanmaru obsodili na sedem let zapora, ker je vdrl na posest opozicijske voditeljice Aung San Su Kji, je medtem skupaj z ameriškim senatorjem Jimom Webbom, ki je dosegel njegovo osvoboditev, že zapustil državo.

Webb se je v soboto srečal z vodjo mjanmarske hunte Tan Švejem, pa tudi opozicijsko voditeljico Aung San Su Kji.

Webb je prvi predstavnik iz tujine, ki se je ob dovoljenju mjanmarske vojaške hunte sestal z ikono demokracije v Mjanmaru, potem ko je bila nedavno obsojena na novih 18 mesecev hišnega zapora. Su Kjijevo, ki je bila v zadnjih 20 letih skupno zaprta že 14 let, so obsodili, ker naj bi kršila določila hišnega zapora, povod za zadnje sojenje pa je bil prav vdor 54-letnega Yettawa na njeno posest.

Yettawa, nekdanjega vojaškega veterana, sicer pa diabetika in epileptika, so prijeli 6. maja, ko je nepovabljen preplaval jezero do Su Kjijine hiše, kjer je nato preživel dva dni. Globoko verni mormon je na sojenju povedal, da je to storil po naročilu boga, naj posvari Su Kjijevo, saj je imel vizijo, v kateri so jo umorili teroristi.

Webb je prvi predstavnik iz tujine, ki se je ob dovoljenju mjanmarske vojaške hunte sestal z ikono demokracije v Mjanmaru.
Webb je prvi predstavnik iz tujine, ki se je ob dovoljenju mjanmarske vojaške hunte sestal z ikono demokracije v Mjanmaru. FOTO: Reuters

Webb se je v izjavi, ki jo je objavila njegova pisarna, zahvalil mjanmarski vladi, da mu je dovolila srečanje s Su Kjijevo, pozval pa jo je tudi, naj opozicijsko voditeljico osvobodi. Njegovo dramatično posredovanje za osvoboditev Yettawa pa je razjezilo aktiviste za človekove pravice, ki so ga označili za propagando za hunto, glede na to da Su Kjijeva in njeni dve sodelavki ostajajo v zaporu, medtem ko bo Američan osvobojen.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
16. 08. 2009 19.35
vprašanje je zakaj je myanmarska hunta sploh spustila tega amerikanca v državo ,pol je šel pač mal plavat po jezeru in obiskal svoj idol ,po kr neki mutijo te hunte...bla bla kva ga pa not spuščajo ,naj mu že na meji zavrnejo vstop...
Bohem
16. 08. 2009 16.00
"Globoko verni mormon (John Yettawa) je na sojenju povedal, da je to storil po naročilu boga, naj posvari Su Kjijevo, saj je imel vizijo, v kateri so jo umorili teroristi." Srednji vek z odtenkom novega. In taki osebki se med ljudmi celo prosto gibljejo. John je zrel za kako specialno ustanovo, kjer mu na vhodu "podarijo" kvaliteten bel jopič z modnim zapenjanjem od zadaj. američani brez strahu pred bogom in teroristi enostavno ne znajo živeti. Pa še oba sta izmišljena. Res nas čaka lepa prihodnost.....
Jože Pernek
16. 08. 2009 15.29
Napravil je sranje sedaj pa si je lepo po pilatovsko umil roke in stisnil rep med noge!
damirg@email.si
16. 08. 2009 12.11
tile američani se povsod mutijo.
bebo3
16. 08. 2009 10.23
Kaj mu je bilo tega treba..
breivik
16. 08. 2009 09.18
John Yettaw , jaz bi te v Ameriki zaprl, ker delaš zdraho!!!!!!!!!!