Tujina

Obsodbe umora novinarke

Helsinki/Bruselj/Moskva, 08. 10. 2006 18.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V svetu močno odmeva umor ruske novinarke. V Moskvi se je zbralo tisoč ljudi, ki so se želeli od nje posloviti.

Dan po umoru ruske novinarke Ane Politkovske je Evropska unija oblasti v Rusiji pozvala, naj storilce privedejo pred roko pravice. Umor so ostro obsodili tudi v Washingtonu, Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi, Mednarodni federaciji novinarjev, Mednarodni federaciji za človekove pravice, k preiskavi primera pa so pozvali tudi na ruskih ulicah.

Nekdanji ruski predsednik Mihail Gorbačov je umor ruske novinarke označil za napad na demokratično in svobodno novinarstvo
Nekdanji ruski predsednik Mihail Gorbačov je umor ruske novinarke označil za napad na demokratično in svobodno novinarstvo FOTO: POP TV

"Evropska unija je z globoko žalostjo sprejela vest o poboju Ane Poltikovske v Moskvi, uveljavljene novinarke ter zagovornice svobode izražanja v Rusiji," je sporočila Finska, ki trenutno predseduje Evropski uniji. Svojcem novinarke je izrazila sožalje, Rusijo pa pozvala, naj razišče "grozljivi" zločin.

Novica o "brutalnem umoru" je pretresla tudi ZDA, je povedal tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Sean McCormick. Kot je še dejal, ZDA pozivajo k "takojšnji in temeljiti preiskavi".

Umor se je zgodil v času, ko naj bi izšel njen članek o mučenju v Čečeniji, ki s prstom pokaže na Razmzana Kadirova, čečenskega premiera, ki ga je imenoval ruski predsednik Vladimir Putin.

"To je izredno tragična in pretresljiva izguba," pa je dejal minister za zunanje zadeve Belgije, ki trenutno predseduje Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi, Karel De Gucht. Po njegovem mnenju morajo ruske oblasti "čim prej ugotoviti", kdo je odgovoren za to dejanje.

"Ana Politkovska se je z grožnjami soočala z vseh strani in bila navdih novinarjem tako iz Rusije kot tujine," je v izjavi Mednarodne novinarske federacije novinarjev (IFJ) zapisal njen generalni sekretar Aidan White. "Njena smrt je le še izostrila, kako krhka je demokracija v današnji Rusiji," je dodal White. Po njegovih besedah se bo prihodnje leto kongres IFJ odvijal v Moskvi, "Ana Politkovska pa bi na njem morala sodelovati".

Ljudje prižigajo sveče v spomin umorjene novinarke
Ljudje prižigajo sveče v spomin umorjene novinarke FOTO: Reuters

Mednarodna federacija za človekove pravice (FIDH) je opozorila, da so Politkovsko po njenem poročanju o dogodkih v Čečeniji in na Severnem Kavkazu ter zlasti po raziskovanju ugrabitve talcev v moskovskem gledališču leta 2002 "večkrat nadlegovali". FIDH je obenem pozvala ruske oblasti, naj ravnajo v skladu z mednarodno in regionalno prakso na področju človekovih pravic, da bi zagotovile "svobodo izražanja in medijskega poročanja v vseh okoliščinah".

Protesti v podporo novinarki

V Moskvi so se protestniki, ki so se na Puškinovem trgu zbrali zaradi nasprotovanja izgonu več kot 100 Gruzijcev ter zaprtja gruzijskih restavracij, pridružili obsodbam umora novinarke.

Globoko pretresenost zaradi umora pa je že v soboto izrazil Svet Evrope. Kot je zapisal njegov generalni sekretar Terry Davis, je bila Politkovska "novinarka z izjemnim pogumom in odločnostjo", njena poročanja o položaju v Čečeniji pa so ruski javnosti in celemu svetu dala neodvisen pogled na življenje navadnih ljudi v tej konfliktni regiji.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.