Tujina

Obletnica vojaške operacije Nevihta

Zagreb, 05. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Hrvaškem je danes praznik Dan zmage in domovinske hvaležnosti v spomin na 5. avgust 1995, ko so hrvaške vojaške in policijske enote v obsežni operaciji osvobodile zasedeni Knin, kjer je bil v začetku 90-ih let prejšnjega stoletja sedež srbskih upornikov.

V operaciji Nevihta, s katero se je končala vojna na Hrvaškem, naj bi bilo ubitih 6000 Srbov
V operaciji Nevihta, s katero se je končala vojna na Hrvaškem, naj bi bilo ubitih 6000 Srbov FOTO: Reuters

Visoke hrvaške državne delegacije in delegacije združenj vojnih veteranov so danes položile vence na zagrebškem pokopališču Mirogoj in mestnem pokopališču v Kninu, kjer se bosta podpredsednik hrvaške vlade Goran Granić in ministrica za obrambo Željka Antunović udeležila maše za domovino.

Operacija proti tedanji samooklicani Republiki Srbska krajina, ki se je začela 4. avgusta in je trajala do 8. avgusta 1995, je pomenila konec vojne na Hrvaškem. Med 84-urno operacijo Nevihto je hrvaška država ponovno prevzela nadzor nad okrog 11.000 kvadratnih kilometrov svojega ozemlja, ki je bil več kot štiri leta pod nadzorom krajinskih Srbov. Po podatkih beograjskega begunskega združenja Veritas je med Nevihto iz Krajine zbežalo kakih 200.000 krajinskih Srbov, večinoma v ZRJ, več kot 6000 ljudi pa naj bi bilo ubitih. Zelo malo beguncev se je do danes vrnilo na svoje domove.

Več sto srbskih beguncev s Hrvaške se je Srbov, ki so bili ubiti med hrvaško vojaško operacijo Nevihta, spomnilo v nedeljo z mašo v cerkvi Svetega Marka v Beogradu, ki jo je vodil patriarh srbske pravoslavne cerkve Pavle.