Tujina

Obletnica nesreče v Kaprunu

Salzburg, 11. 11. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Svojci 155 žrtev nesreče zobate železnice pod ledenikom Kitzsteinhorn v Avstriji so se ob prvi obletnici tragičnega dogodka zbrali v središču Kapruna in se odpravili na 6,5 kilometra dolg žalni pohod do spodnje postaje vzpenjače.

Leseni križi v spomin na žrtve nesreče
Leseni križi v spomin na žrtve nesreče FOTO: Reuters

Na željo sorodnikov umrlih ob pohodu ni bilo govorov politikov in predstavnikov družbe, ki upravlja zobato železnico. Že sinoči pa so se avstrijski politiki, člani reševalnih služb in predstavniki občine Kaprun in vzpenjače v cerkvi v Kaprunu udeležili spominskega glasbenega večera ob obletnici nesreče.

Med 155 žrtvami nesreče je bilo 92 Avstrijcev, 37 Nemcev, deset Japoncev, osem Američanov, štirje Slovenci, dva Nizozemca ter po eden Britanec in Čeh.

V nesreči je umrlo 155 ljudi
V nesreči je umrlo 155 ljudi FOTO: Reuters

Nesrečo zobate železnice v predoru pod avstrijskim ledenikom Kitzsteinhorn je po ugotovitvah preiskovalne komisije povzročil okvarjen grelnik v spodnji kabini voznika, ki se je pregrel, ko pa je nanj kapljalo zavorno olje iz bližnjih cevi, se je vnel požar. Preiskovalci so še ugotovili, da se je požar vnel, še preden je vzpenjača s postaje v dolini odpeljala proti smučišču Kaprun, saj so preživeli zaznali dim, ki je prihajal iz zadnjega dela vlaka, še preden je ta zapeljal v predor. Vzpenjača se je nato v predoru ustavila, električna vrata, ki se niso hotela odpreti, pa so smučarjem preprečila, da bi pobegnili. Le dvanajstim je uspelo razbiti steklo in pobegniti na varno.

Salzburška kriminalistična policija je nedavno na podlagi preiskave pri salzburškem deželnem sodišču ovadila 20 ljudi, ki bi lahko bili odgovorni za nesrečo pod ledenikom Kitzsteinhorn. Proces proti domnevno odgovornim za tragedijo naj bi se predvidoma začel v začetku prihodnjega leta.