Tujina

Obletnica Natovih napadov na ZRJ

Beograd, 24. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ZRJ so se najvišji politični predstavniki odzvali na današnjo tretjo obletnico napadov zveze Nato. Več tisoč Miloševićevih pripadnikov pa demonstrira v Beogradu.

Vojislav Koštunica
Vojislav Koštunica FOTO: Reuters

Jugoslovanski predsednik Vojislav Koštunica je v izjavi za javnost ocenil, da se takratnih oblasti ne sme oprostiti odgovornosti, saj bi se spopadu z najmočnejšim vojaškim zavezništvom na svetu lahko in bi se tudi morali izogniti.

Koštunica je v izjavi med drugim poudaril, da sedanja zunanja politika države ne sme biti popolnoma nasprotna zunanji politiki pred 24. marcem 1999, saj bi to pomenilo, da je enaka, le z drugim predznakom. Koštunica je še dejal, da se ne sme pozabiti niti tega, kdo je z varne višine 30.000 metrov držal prst na sprožilcu, niti tega, da Srbi na Kosovu še vedno živijo v getih, da jih ubijajo, da se je terorizem prenesel tudi na jug Srbije in v Makedonijo ter da mednarodni kriminal ni odpravljen, temveč cveti. Jugoslovanski predsednik je še opozoril, da ZRJ potrebuje mir in stabilnost, spravo ter sodelovanje s svetom.

Več tisoč pripadnikov srbske Socialistične stranke nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševiča pa je danes v Beogradu demonstriralo proti zvezi Nato.

Ibrahim Rugova
Ibrahim Rugova FOTO: Reuters

Kosovski predsednik Ibrahim Rugova je v soboto, na predvečer obletnice, v Prištini poudaril, da se je 24. marca 1999 začela svoboda Kosova. Kosovo je doseglo velik napredek na vseh ravneh življenja in "gre z gotovimi koraki naprej proti demokraciji in neodvisnosti, združitvi z Evropsko unijo in trdnemu prijateljstvu z ZDA", je še ocenil Rugova, ki se je ob tej priložnosti posebej zahvalil zvezi Nato, EU in ZDA.

Poveljnik mirovnih sil na Kosovu (KFOR), francoski general Marcel Valentin, pa je v svoji izjavi spomnil, da je zveza Nato posredovala, da bi končala zločine nad civilisti. Kot je še poudaril, je današnje Kosovo stabilno, sile KFOR pa so trenutno osredotočene na boj proti organiziranemu kriminalu in ekstremizmu.

Obletnico napada zveze Nato na ZRJ so danes obeležili tudi v poveljstvih, ustanovah in enotah vojaškega letalstva in protiletalske obrambe ZRJ. Na grobove in pred spomenik padlim vojakom v Zemunu so vence položili člani omenjenih poveljstev in tudi svojci žrtev. V pravoslavni cerkvi Svetega Nikole v Soko gradu pa je za žrtvami bombnih napadov potekala maša, ki jo je vodil poglavar srbske pravoslavne cerkve, patriarh Pavle.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA