Tujina

Obama z novo ekipo

Chicago, 24. 11. 2008 20.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novoizvoljeni ameriški predsednik Barack Obama je predstavil vodilne člane svoje gospodarske ekipe. Senatno potrditev potrebuje le 47-letni kandidat za finančnega ministra Timothy Geithner.

Obama je predstavil svojo gospodarsko ekipo.
Obama je predstavil svojo gospodarsko ekipo. FOTO: Reuters

Barack Obama je potrdil že znane govorice, da je predsednik newyorških Zveznih rezerv Timothy Geithner njegov kandidat za finančnega ministra. Nekdanji finančni minister Larry Summers bo direktor nacionalnega ekonomskega sveta, ekonomistka z univerze Berkley Christina Romer pa vodja sveta ekonomskih svetovalcev Bele hiše. Obama si je za direktorico sveta za notranjo politiko Bele hiše izbral Melody Barnes, njena namestnica pa bo Heather Higginbottom.

"Z novoizvoljenim podpredsednikom Josephom Bidenom sva izbrala gospodarsko ekipo z vizijo in strokovnostjo za stabilizacijo našega gospodarstva, odpiranje novih delovnih mest in vrnitev Amerike nazaj na tir," je dejal Obama. Zagotovil je, da bo njegova administracija spoštovala vse zaveze, ki jih pri reševanju finančne krize daje sedanja administracija predsednika Georgea Busha, in napovedal, da reševanje krize ne bo hitro in enostavno.

Njegova gospodarska ekipa naj bi tako nemudoma začela pogajanja s kongresom o zakonodajnem paketu stimulacij za gospodarsko okrevanje, pri čemer Obama pričakuje, da bo imel kongres pripravljen predlog v začetku januarja. Kongres bo začel zasedati 6. januarja, Obama pa bo prisegel 20. januarja. Novoizvoljeni predsednik ZDA ni želel ugibati, kako velik oziroma drag bo stimulacijski paket, newyorški senator Charles Schumer pa je ugibal, da bi lahko znašal okrog 700 milijard dolarjev.

Obama je govoril tudi o ameriški avtomobilski industriji, ki želi od kongresa in vlade 25 milijard dolarjev pomoči. Pri tem je poudaril, da želijo davkoplačevalci najprej videti načrt in brez tega ne bodo zapravljali denarja.

Kdo je kdo?

Od leve proti desni: Timothy F. Geithner, Christina Romer, Larry Summers, Barack Obama, Melody Barnes in John Biden.
Od leve proti desni: Timothy F. Geithner, Christina Romer, Larry Summers, Barack Obama, Melody Barnes in John Biden. FOTO: Reuters



Timothy F. Geithner je položaj predsednika Zveznih rezerv New Yorka zasedel leta 2003, s čimer je postal tudi stalni član Odbora za odprti trg Zveznih rezerv, ki določa obrestno politiko. Tri administracije je preživel na finančnem ministrstvu, bil je namestnik ministra za mednarodne zadeve, direktor političnega razvoja pri Mednarodnem denarnem skladu. Zaposlen je bil tudi v podjetju nekdanjega državnega sekretarja ZDA Henryja Kissingerja. Geithner ima bogate mednarodne izkušnje, saj je živel v Indiji, na Kitajskem, Japonskem, Afriki in na Tajskem, med drugim pa govori japonsko in kitajsko.

Obama je svojo ekipo označil kot kombinacijo zdrave presoje in svežega razmišljanja, vendar opozoril, da krize ne bo mogoče odpraviti čez noč. Kljub temu pa je prepričan, da se bodo ZDA izvile iz težav, kot so se že večkrat doslej, saj zaupa v Američane in strokovnost svoje ekipe.

Summers je v svoji bogati karieri med drugim zasedal položaj namestnika finančnega ministra ZDA, potem tudi finančnega ministra, od leta 1991 do leta 1993 je bil glavni ekonomist Svetovne banke, kasneje pa predsednik Univerze Harvard. V 90. letih je imel ključno vlogo pri oblikovanju odgovora na finančne krize, na primer azijske leta 1997. V času njegovega vodenja je finančno ministrstvo prvič po 20 letih prejšnjega stoletja uspelo s proračunskim presežkom odkupiti lastni dolg oziroma zakladne obveznice.

Romerjeva od leta 1988 predava ekonomijo na Univerzi Berkley v Kaliforniji, med drugim pa je tudi članica nacionalnega urada za ekonomske raziskave ter odbora o datiranju poslovnih ciklov, kjer na primer med drugim uradno določajo začetek in konec recesije.

Melody Barnes je bila dolgoletna svetovalka senatorja iz Massachusettsa Edwarda Kennedyja, preden se je preselila v kampanjo Baracka Obame, kjer mu je svetovala o notranji politiki, pa je delala v centru za ameriški napredek, progresivnem "think-tanku".

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

placebo0
04. 02. 2009 15.35
The message should be clear to who are this tasks ment,its a huge responsability,but it has to be clear,new ideas and programes for better quality of life are in the making,just choose and confirm the chosen one,respect peace much love
fantodfare
25. 11. 2008 16.58
A je že zaprl Guantanamo? he,he.
izbruh@gmail.com
25. 11. 2008 08.41
Bojim se da niso dovolj lepi za opravljanje takega dela ;-)
alc19@email.si
25. 11. 2008 08.39
isti šrot kot je bil pred volitvami v obamovi grupi so dejansko clintoni več in detaljno si lahko preberete na prisonplanet pika com sej dejansko ga bi skinli sam ker je naredu kompromis d aje dal clintone not je še ziv drug astran pa je da v ameriki vladajo dve družine in to že desetletja če ne stoletja in oni hočejo tudi naredit eno svetovno vlado to pa pomeni za navadne zemljane sužnjelastništvo ker ne bojo za drugo kot za izdelovanje njihovih igračk
punca08
25. 11. 2008 07.10
a bi se naši kaj zgledovali po ameriki - kako hitro znajo skupaj spraviti ekipo. Pa še sigurno so bolj usposobljeni in \"preizkušeni\" glede znanja, kot pa naši pajaci. Našim je važno le, da zasedejo ministrski stolček, pa čeprav nimajo pojma o zadevi, ki jo bodo vodili. No, seveda je važno tudi, da so odlično plačani za svoje - tudi - ali sploh-napake
HopsiPolzela
24. 11. 2008 22.36
mhm vsej \"zgledajo\" bl pošten