Tujina

Obama zahteva plačilo, BP ga posluša

Washington, 16. 06. 2010 07.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
23

Obama, ki se sooča s številnimi kritikami zaradi mlačnega odziva na okoljsko katastrofo v Mehiškem zalivu, je v nagovoru državljanom obljubil, da bo družba BP za nastalo situacijo plačala. V poseben fond bo tako romalo 20 milijard dolarjev.

Ameriški predsednik Barack Obama se je v Beli hiši sestal z vodilnimi predstavniki družbe BP, ker so se pogovarjali o tem, kakšno breme bo družba nosila po katastrofi v Mehiškem zalivu. Na srečanju je padel dogovor, da bo BP v poseben fond vložila 20 milijard dolarjev, s tem denarjem pa bodo pokrili posledice, ki jih iztekanje nafte prinaša. Fond bo vodil odvetnik Kenneth Feinberg, ki je nadziral tudi odškodninske zahtevke po terorističnih napadih 9. septembra. Poseben fond, vreden 120 milijonov dolarjev, bo vzpostavljen za nadomestila delavcem v naftni industriji. "Če ste vi ali vaše podjetje zaradi izlitja utrpeli finančno škodo, boste lahko dali vlogo za povrnitev stroškov," je dejal Obama.

Sestanek Obame in vodilnih v družbi BP
Sestanek Obame in vodilnih v družbi BP FOTO: Reuters

Zaradi iztekanja nafte Obama prvič nagovoril državljane iz Ovalne pisarne

Da bo BP moral plačati, je Obama napovedal tudi v prvem nagovoru državljanom iz Ovalne pisarne v Beli hiši. V 18 minut dolgem govoru, ki so ga lahko gledali po vseh zveznih državah, je zatrdil, da bo družba BP poravnala vso škodo, ki jo je izlitje nafte po eksploziji na naftni ploščadi Deepwater Horizon 20. aprila povzročilo okolju in gospodarstvu.

"Borili se bomo s tem razlitjem tako dolgo, kot bo to potrebno, z vsemi sredstvi, ki so nam na voljo,“ je dejal Obama, ki so ga doletele številne kritike zaradi mlačnega odziva na katastrofo. Po nekaterih javnomnenjskih raziskavah njegovi reakciji tako nasprotuje okrog 52 odstotkov Američanov, kar je približno toliko, kot jih je nasprotovalo ravnanju Georga W. Busha ob Katrini.

Že v nagovoru je Obama napovedal, da BP ne bo plačal le odškodnin, pač pa tudi izdelavo dolgoročnega načrta oživitve območja Mehiškega zaliva. To bo vodil nekdanji guverner Mississippija Ray Mabus, pri tem bodo sodelovale tudi lokalne skupnosti.

Vlada sicer ne želi, da bi se ponovila zgodba z izlitjem nafte s tankerja Exxon Valdez iz leta 1989, ko naftno podjetje Exxon Mobil ni plačalo odškodnin, ampak se je raje prepustilo sodišču.

Obama v Ovalni pisarni
Obama v Ovalni pisarni FOTO: Reuters
Skoraj dva meseca po eksploziji je Obama prvič doslej v svojem mandatu izkoristil to obliko komuniciranja z Američani, ki jo predsedniki po navadi uporabijo v primeru največjih kriz oziroma za najpomembnejše dogodke. V zadnjem času se je sam moral soočiti s kritikami javnosti glede tega, kar je skupaj s svojo vlado doslej naredil za zaustavitev izlitja nafte in odpravo posledic, tako pa je velik del svojega nagovora tudi namenil opisovanju doslej storjenega.

Za prehod na čiste vire energije

Obama med svojim nastopom ni deloval preveč jezno, ne glede na pozive ljudi, naj izrazi nekoliko več jeze. Pač pa je v svojem umirjenem slogu našteval, kaj vse so storili in kaj bo še treba storiti. Povedal je, da pomeni imenovanje nekdanjega zveznega tožilca Michaela Bromwicha na čelo zvezne službe za upravljanje z minerali (MMS) konec partnerstva med naftno industrijo in MMS, ki bo poslej resen nadzornik industrije.

Priznal je, da bodo posledice izlitja nafte vidne še mesece in leta, vendar obenem precej optimistično napovedal, da bo BP v naslednjih nekaj mesecih uspelo ujeti do 90 odstotkov iztekajoče nafte na morskem dnu, konec poletja pa naj bi z rešilno vrtino iztekanje dokončno ustavil.

Sicer je spregovoril tudi o energetski prihodnosti ZDA, čeprav ne podrobno, pri čemer pa ni niti pozval kongresa k potrditvi predloga energetske zakonodaje, usmerjene v več sredstev za raziskave in razvoj novih virov energije. Opisal je le splošno podobo ZDA, ki imajo dva odstotka svetovnih rezerv nafte, porabijo pa je 20 odstotkov. Zato jim zmanjkuje krajev za črpanje nafte in se tako poslužujejo velikih globin.

Obama je poudaril, da je treba zbrati pogum in spremeniti način proizvodnje in porabe energije, ker bodo dolgoročni stroški za gospodarstvo in nacionalno varnost ter okolje veliko večji. Republikancev, ki blokirajo energetski zakon v senatu, pa ni posebej omenjal.

"Tragedija, ki se dogaja na naši obali, je najmočnejši in najbolj boleč opomin doslej, da je čas, da začnemo izkoriščati čisto energijo,“ je dejal. "Ne moremo si privoščiti, da ne bi spremenili načina našega pridobivanja energije, saj bodo sicer dolgoročni učinki na našo ekonomijo, državno varnost in okolje še veliko večji.“

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krivulja
17. 06. 2010 11.45
Tile voluharji res verjamejo,da je svet naiven!! Poglejte jih tatove kako se dogovarjajo neprizadeto o katastrofi,ki jo bo kmalu ves svet čutil!!
Uroš Palhartinger
17. 06. 2010 09.57
Samo 20 milijard??? Pa saj nafta izteka že od 20. aprila, vsaj 200 milijard bi morali plačati kazni pa še vse stroške čiščenja...
Millla
16. 06. 2010 23.17
@naivna - seveda imajo, OPEC kartel za moje pojme ni združenje držav ampak podjetji. Primer Saudi Aramco - največje nafno podjetje na svetu, je v državni lasti.
naivna
16. 06. 2010 23.07
Naftna podjetja nimajo nic pri povisanju cen, vse je v rokah OPEC oni kontrolirajo vso nafto. Sedaj je zelo nizka cena za nafto. (ne mislim na crpalkah)
Ramzess
16. 06. 2010 22.59
Zigeman="alternativni viri energije... "Tragedija, ki se dogaja na naši obali, je najmočnejši in najbolj boleč opomin doslej, da je čas, da začnemo izkoriščati čisto energijo," ma to ni prva taka tragedija.. nakladač!!" Da, tipičen napiflan (izšolan) nakladač, pove kar mu napišejo (naročijo) drugi. O njegovem vedenju med govorom je bilo že nekaj analiz, kdor se na to spozna lahko marsikaj razbere. Politik, ki veliko obljublja malo naredi, konckoncev služi določenim intersom. Alternativni viri energije so brezplačni viri energije, ki niso distributirani omrežno, od katerih bi bili odvisni. Tovrstna tehnologija že obstaja, javno še ni v rabi, le v podzemnih bazah se koristi. Čeprav bi iztekanje nafte lahko ustavili, je ne, kdo ve zakaj to ni v njihovem interesu, in zakaj bodo to katastrofo izkoristili, da spet javnosti, poleg obračanja pozornosti drugam, vsilijo kaj novega.Takšna taktika ni nova.
Millla
16. 06. 2010 22.24
Dokler bodo obstajala močna podjetja, kot so BP, Saudi Aramco in Lukoil, na trgu sigurno ne bo neke popolne alternative oziroma čiste energije, ki bi jo lahko uporabljali vsi. Za podjetja pa to ni katastrofa, ampak priložnost - za povišanje cen.
ninja.subversion
16. 06. 2010 22.04
poglejte si film Knowing ! ko glavni junak Cage gleda TV, je na novicah tudi EKSPLOZIJA NAFTNE PLOŠČADE V MEHIŠKEM ZALIVU ! naklučje??
Odpri.oci
16. 06. 2010 20.51
Bi bilo treba Lučki, Wagnerjevi in Roko-tu postaviti eno vprašanje : ZDA se proti nafti borijo s sežiganjem slednje. Ali bodo tudi te emisije CO2 vštete v nacionalno kvoto ZDA ? Pa še drugo vprašanje : IN ZAKAJ NE ????
BananaPoslanec
16. 06. 2010 20.49
To so sami zakuhali ker so vedeli da bojo dobli odškodnino....Dolarji ne bojo očistili onesnaženega planeta!Delajo tanke,puške,rakete a ne znajo pa razviti nekaj ki bi rešilo to katastrofo...To je banda!!
Odpri.oci
16. 06. 2010 20.48
"Fond bo vodil odvetnik, ki je nadziral tudi odškodninske zahtevke po terorističnih napadih 9. septembra." . In tako kot pri 9-11 : najbolj prizadeti (mali človek) ne bodo dobili NIČ !!!! Vse bojo "popapcale" multinacionalke... Pri WTC je firma, ki je "izgubila" poslovne prostore in "dokumentacijo" dobila višjo odškodnino kot človek, ki je v tej isti pisarni UMRL !!!!!
boom
16. 06. 2010 19.24
plan je tak, da se luknje ne bo zakrpalo. posledica - številne smrtne bolezni zaradi strupenih plinov. ljudje bodo umirali, rojevali se bodo otroci z deformacijami. izlitje je prišlo prav eliti, ki tako ali tako hoče sčistiti 80% svetovne populacije.
alterego
16. 06. 2010 19.00
naj BP-ju zaplenijo vse premoženje in vse koncesije za vrtanje v zalivu
blue05
16. 06. 2010 16.57
in potem so svizci začeli jest denar, ker je drugo vse pomrlo
Svobodni
16. 06. 2010 12.59
napaka sprožili
Svobodni
16. 06. 2010 12.58
Za atomsko bombo naj vprašajo strokovnjake Francoze. Oni so izkušeni, v atolah Mururoa so pod morjem izprožili par nuke-ov.
carpathian
16. 06. 2010 11.30
kolikor sledim po tujih in alternativnih medijih, ter strokovnjakom po svetu, se mi zdi da te vrtine res ne znajo zapret, saj naj bi bil pritisk izven meja človeške tehnologije. zadnja možna rešitev naj bi bla atomska bomba (kar že dolgo prakticirajo predvsem rusi), kar pa je tudi zelo zelo tvegano. še mnogo mnogo večji problem od izlivanja nafte pa je sproščanje smrtno strupenih plinov kot so ogljikov sulfid, metilenklorid, benzen, kar se še vedno skriva pred javnostjo. dovoljeno maso so že zdavnaj presegli, dogovarjajo se o skrivnih evakuacijah, nekateri ljudje namreč že kažejo znake zastrupitve. čakam da začnejo poročati še o zdravju prostovoljcev ki čistijo zaliv, da moje besede še potrdijo.
Izbrisani5
16. 06. 2010 10.34
Osama bin Obama je ameriški Borat!
zigeman
16. 06. 2010 09.01
alternativni viri energije... "Tragedija, ki se dogaja na naši obali, je najmočnejši in najbolj boleč opomin doslej, da je čas, da začnemo izkoriščati čisto energijo,“ ma to ni prva taka tragedija.. nakladač!!
Svobodni
16. 06. 2010 08.54
Mislil sem samo z denarjem
Svobodni
16. 06. 2010 08.53
Vem, da je to namerno puščeno, da uhaja nafta. Ampak ni mi jasno, kaj bodo s tem dosegli? Kje pa bodo te bogatuni živeli? In s čim se bodo preživljali? En nasvet tem bogatunom. Z denarjem se da živet, ne pa preživet.